ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΚΑΤΑΔΥΣΗ


Μέχρι τα 20 χρόνια 
Ένας πιστοποιημένος αυτοδύτης στην ηλικία των 20 ετών έχει τη δυνατότητα για περισσότερα από 50 χρόνια καταδύσεων. Κατά τη διάρκεια αυτής της καταδυτικής ζωής πολλές βιολογικές αλλαγές θα συμβούν στο σώμα του. Ξεκινώντας στην πρώιμη ενήλικη ζωή όλα τα συστήματα του σώματος αρχίζουν σταδιακά να χάνουν την ικανότητά τους, η μυική δύναμη μειώνετε, η καρδιαγγειακή λειτουργία εξασθενεί. Ο βασικός μεταβολισμός του σώματος παρουσιάζει αλλαγές στην ικανότητα αφομοίωσης και η σύνθεση του σώματος σαφώς εξασθενεί και αυτή. Όταν αυτά όλα συνδυαστούν με μια ενδεχόμενη ασθένεια, τραυματισμό ή με έναν καθιστικό τρόπο ζωής τα προβλήματα είναι προ των πυλών.
''Θυμηθείτε οτι μόνο η σωματική δραστηριότητα είναι εξ' ολοκλήρου υπεύθυνη να αναστρέψει ως ένα σημείο τα αποτελέσματα της γήρανσης. Όλα τα υπόλοιπα είναι ημίμετρα.
Η άσκηση είναι ο μεγάλος ισοσταθμιστής στο επερχόμενο και μοιραίο γήρας του σώματος. Ο τρόπος ζωής σας μπορεί να παρατείνει τη βιολογική υγεία σας. Διαβάστε ένα σχετικό άρθρο μου για τον ρόλο της αυτόνομης κατάδυσης στη φυσική κατάσταση του ανθρώπου. Ετσι όσο νωρίτερα ξεκινήσει το πρόγραμμα σωματικής εκγύμνασης τόσο μεγαλύτερα θα είναι μακροπρόθεσμα τα οφέλη του στην υγεία σας. Καταδυτικά θα είστε σε φάση εκμάθησης και αφομοίωσης όλων των δεξιοτήτων, θα διαμορφώνεστε σταδιακά σε επιτυχημένο αυτοδύτη. Το πάθος μετράει πάνω απ' όλα και θα είναι αυτό που θα σας οδηγεί στην εξέλιξη και ύστερα όλα τα άλλα. Φροντίστε να βρίσκεσται με σοβαρούς ανθρώπους που θα σας επηρεάσουν θετικά και αποφύγετε όσο γίνεται τις παρακινδυνευμένες ενέργειες.

Από τα 20 έως τα 30

Η μυϊκή δύναμη είναι μεγαλύτερη και κορυφώνεται γύρω στην ηλικία των 25 ετών παρέχοντας μια ευκαιρία να αξιοποιήσετε την φυσική σας κατάσταση και να δημιουργήσετε οι ίδιοι ένα ισχυρό θεμέλιο για τη μελλοντική σας υγεία και ευεξία. Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες μπορούν να μεγιστοποιήσουν την βιολογική λειτουργία τους με υπομέγιστες εντάσεις στο γυμναστήριο και με γυμναστική με βάρη σε διάρκεια απο μία ώρα έως και 90 λεπτά 4-5 φορές την εβδομάδα. Διατηρήστε μια προπόνηση δύναμης και εστιάστε στην αύξηση του μυικού ιστού σας. Η καρδιαγγειακή ικανότητα μπορεί να διατηρηθεί σε μικρότερες εντάσεις με προπονήσεις 20 λεπτών τρέξιμο. Η ανάπαυση του μεταβολισμού σας είναι απαραίτητη και θα δωσει τα καλύτερα αποτελέσματα και φυσικά μια καλή και προσεγμένη διατροφή είναι απαραίτητη για να τροφοδοτήσει τον οργανισμό και να τον θωρακήσει έναντι των υψηλών εντάσεων στην προπόνηση. Εκτός απο την αυξημένη ενέργεια η ψυχική συγκέντρωση που απαιτείται σε έντονες προπονήσεις είναι γνωστό ότι παράγει καθαρή σκέψη, αυτοπεποίθηση και βελτίωνει την αυτοεκτίμηση του ατόμου.

''Τίποτα δεν χαρίζετε αν δεν προσπαθήσεις και σίγουρα δεν υπάρχουν μαγικές και εύκολες λύσεις. Ρωτήστε λοιπόν ανθρώπους που έχουν σπουδάσει το αντικείμενο και όχι τον οποιονδήποτε.
Στη δεκαετία των 30 χρόνων οι αλλαγές στην τάση του σώματος ευνοούν τις υπαίθριες δραστηριότητες όπως πεζοπορία και ποδηλασία και μπορούν εύκολα να μοιραστούν με την οικογένεια ή με τους φίλους. Βγείτε λοιπόν στην φύση και επωφεληθείτε απο την ηλικία σας. Κατά το στάδιο αυτό η μυϊκή δύναμη αρχίζει να μειώνεται αργά αλλά με την προσθήκη της ψυχικής και συναισθηματικής ωριμότητας το άτομο αποδίδει καλύτερα και βιώνει την άσκηση. Μην ξεχνάτε να διατείνεται τους μύες σας για να διατηρήσετε την ευελιξία σας. Μια προπόνηση διατατικών ασκήσεων στο τέλος κάθε περιόδου άσκησης της τάξης των 20 λεπττών για κάθε 40 λεπτά προπόνησης με βάρη θα σας ωφελήσει τα μέγιστα. Απο την ηλικία των 30 και επάνω συνήθως είναι η αρχή που το σώμα αρχίζει να αποθηκεύει περισσότερο λίπος και μια αύξηση βάρους θα επέλθει σαν φυσικό επακόλουθο. Η αεροβική άσκηση είναι το κλειδί εδώ και μπορεί να διενεργείται ξεχωριστά από την προπόνηση με βάρη. Διατηρήστε συνδυασμό προπονήσεων (βάρη και αεροβική) για να έχετε τα καλύτερα αποτελέσματα στην διατήρηση του επιθυμητού βάρους σας. Ενα γενικό πλάνο προπόνησης που είναι κατάλληλο για να διατηρήσετε την φόρμα σας περιλαμβάνει ζέσταμα 10 λεπτά αερόβιας άσκησης, 20 λεπτά μυϊκής ενδυνάμωσης, 30 λεπτά αερόβιας άσκησης και 10 λεπτά διατάσεις 4-5 φορές την εβδομάδα. Καταδυτικά θα βρίσκεστε σε φάση εξοικίωσης και ίσως και στόχων που θα έχετε θεσπίσει. Οι καλύτερες βουτιές σας θα είναι σε αυτή την ηλικία απο άποψη ικανοτήτων, εμπειρίας και απόλαυσης.

Από τα 40 έως τα 50
Κατά τη διάρκεια των 40 οι άνδρες θα συνεχίσουν να παίρνουν τα αποτελέσματα από λιγότερες και πιο σύντομες με υψηλότερη ένταση προπονήσεις ενώ οι γυναίκες θα επωφεληθούν από πιο συχνές και πιο μέτριες προπονήσεις. Η αύξηση του βάρους σε αυτή την περίοδο δεν θα είναι καθόλου εύκολο να αντιστραφεί. Πρέπει να γίνουν αλλαγές για την τόνωση του μεταβολισμού. Μια προσεκτική προπόνηση θα πρέπει να γίνεται που να είναι επικεντρωμένη όμως στην αποφυγή τραυματισμών που θα σας κρατήσουν εκτός για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η καρδιοαναπνευστική υγεία σας παραμένει ο πρωταρχικός στόχος εδώ και η αερόβια άσκηση θα πρέπει να διατηρηθεί τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα για 30 λεπτά ή περισσότερο. Αν τραυματιστήτε το σώμα θα βρεί τρόπο να ανταπεξέλθει αν έχετε μια καλή αερόβια βάση και επίσης η αποκατάσταση του σώματος θα επέλθει πιο γρήγορα. Η φυσική κατάσταση για άνετες καταδύσεις στα 40 επιτυγχάνεται καλύτερα με την ολική προπόνηση του σώματος. Ασκήσεις σύντομες στο γυμναστήριο όπως σούπερσετ ή πεζοπορία στη φύση ή ποδηλασία βουνού γυμνάζουν ολόκληρο το σώμα, χρησιμοποιούν λιγότερη αντίσταση, καίνε περισσότερες θερμίδες, παρέχουν ποικιλία και επιτρέπουν την καλύτερη αξιοποίηση του μεταβολισμού διατηρώντας τα επίπεδα φυσικής κατάστασης. Κάποιοι αυτοδύτες στη δεκαετία των 50 χρόνων είναι σε άριστη υγεία και εξακολουθούν να εκτελούν μεμονωμένες προπονήσεις σε επίπεδα παρόμοια με τα προγράμματα άσκησης των 30 και των 40. Αυτό θα το κερδίσετε για τον εαυτό σας. Τα πρωτόκολλα άσκησης εδώ εστιάζουν στη διαχείριση των ιατρικών συνθηκών ανάλογα την ηλικία σας όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, η παχυσαρκία και ο διαβήτης. Οι γυναίκες θα πρέπει να συνεχίσουν την άσκηση για να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση των συμπτωμάτων της πρόωρης εμμηνόπαυσης και κυρίως για την διατήρηση της πυκνότητας των οστών (οστεοπόρωση). Η προπόνηση στο γυμναστήριο θα χωριστεί σε τμήματα και θα γίνεται για συγκεκριμένες μυικές ομάδες κάθε φορά και με διαλλείματα ξεκούρασης και αποκατάστασης ώστε να αποφευχθεί η υπερβολική χρήση. Το περπάτημα θα αντικαταστήσει το τρέξιμο, δοκιμάστε το κολύμπι που δεν έχει επιβάρυνση στις αρθρώσεις, αεροβική γυμναστική σε χαμηλές εντάσεις για εναλλαγή και δοκιμάστε ενναλακτικούς τρόπους εκγύμνασης όπως Pilates, Yoga. Είναι σημαντικό να κάνετε οτι χρειάζετε σε αυτή την ηλικία για να παραμείνετε ενεργοί και να τρώτε καλά. Η φυσική κατάσταση στη δεκαετία των 50 είναι υψίστης σημασίας για τη μείωση των κινδύνων που συνδέονται με τη γήρανση και θα σας επιτρέψει να συνεχίσετε να βουτάτε με ασφάλεια. Καταδυτικά βρίσκεστε στο στάδιο της τελειότητας και των εμπειριών που συσσωρεύονται και γίνονται στερεότυπα. Προσοχή μόνον στη λανθασμένη αντίληψη οτι τα έχετε μάθει όλα. Η μάθηση δεν τελειώνει ποτέ.


Από τα 60 έως τα 70
Τελικά οι επιπτώσεις της γήρανσης αρχίζουν να εκδηλώνονται σε κάποιο βαθμό ανεξάρτητα από τον τρόπο ζωής και γυμναστικής αλλά η βιολογική υγεία ποικίλλει σημαντικά και μεταξύ των αυτοδυτών. Πολλοί είναι αρκετά υγιείς αλλά αυτό εξαρτάται και από άλλους παράγοντες όπως το είδος της εργασίας ή η κληρονομικότητα. Το σίγουρο είναι οτι τώρα έχετε περισσότερο ελεύθερο χρόνο απολαμβάνοντας τη ζωή μετά τη συνταξιοδότηση και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Κατά τη διάρκεια των 60 και επάνω οι αυτοδύτες θέλουν δομημένη άσκηση σε συνδυασμό με τις άλλες μορφές σωματικής δραστηριότητας για να συνεχίσουν να απολαμβάνουν τις καταδύσεις με ασφάλεια. Ενα ελαφρύ πρόγραμμα 3 ημερών θα είναι ότι το καλύτερο, η συνοχή είναι πιο σημαντική από την ένταση σε αυτή την ηλικία. Στη δεκαετία των 70 χρόνων οι ασκήσεις μπορούν να περιλαμβάνουν προγράμματα για ανθρώπους με αρθρίτιδα ή προγράμματα διατάσεων που απευθύνονται στην πρόληψη των πτώσεων και των τραυματισμών.

''Θυμηθείτε οτι η βιολογική υγεία (και όχι η χρονολογική υγεία) υπαγορεύει σχεδόν τα πάντα, συμπεριλαμβανομένης και της καταδυτικής δραστηριότητας.

Καταδυτικά θέλει προσοχή και εποπτεία του ιατρικού ιστορικού σας. Αν είστε υγιείς καταδύεστε. Αν όχι θα πρέπει να ζήσετε με αυτό. Προσοχή σε συμπεριφορές επικίνδυνες και βουτιές βαθιές σε αυτή την ηλικία που υποδηλώνουν λανθασμένα μια άρνηση ως προς το βιολογικό γήρας και τις ικανότητες που πλέον όμως είναι σε λήθαργο.

Αυτοδύτες πάνω απο τα 70

Είναι δυνατόν στα άτομα με υψηλή βιολογική υγεία και μέχρι να τους το επιτρέπει ο γιατρός τους. Ιατρικές εξετάσεις κρίνονται απαραίτητες για συμμετοχή σε κάθε δραστηριότητα.
 


Πρωτότυπο Άρθρο του Κώστα Ανδρεάδη © 
Aγοράστε το βιβλίο μου σε e-Book για Tablets / Smartphones / PC με λογαριασμό PayPal ή Credit Card
https://payhip.com/b/pS9s

...και σε έντυπη μορφή στο eBay με δωρεάν μεταφορικά για Ελλάδα και Κύπρο!

https://www.ebay.com/usr/nostalgia.gr


Τα πιο Δημοφιλή Άρθρα