ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΗΜΑΔΟΥΡΑΣ ΣΗΜΑΝΣΗΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ



Θέματα ανάπτυξης υποβρυχίως απο δύτη μιας σημαδούρας σήμανσης επιφανείας  - Deployment Surface Marker Buoy -

Σε πολλά καταδυτικά σενάρια η ανάπτυξη μιας σημαδούρας SMB από βάθος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επικοινωνία με την επιφάνεια, αφενός στο πλαίσιο μιας προγραμματισμένης ανάπτυξης που δηλώνει την ανάδυση ενός δύτη ή μιας ομάδας δυτών, αφετέρου σε μια περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Μια ομάδα δυτών θα πρέπει να είναι σε θέση να αναπτύξει κάθε ένα από τα SMB με ευκολία στην επιφάνεια. Βασική προϋπόθεση για κάτι τέτοιο είναι η σωστή ισορροπία, ο έλεγχος και η τέλεια πλευστότητα σε αβαθή συνήθως νερά. Η δεξιότητα αυτή θα πραγματοποιηθεί κυρίως κατά την τελική φάση μιας βουτιάς ή στην φάση της αποσυμπίεσης.

Πριν από όλα ελέγξτε την ομάδα και την επιφάνεια του νερού. Ενημερώστε με το σωστό σήμα ότι θα αναπτυχτεί μια σημαδούρα SMB. Προσέξτε να μην βρίσκεται κανένα μέλος της ομάδας από επάνω σας.
1. Βγάλτε και φέρτε μπροστά σας τη σημαδούρα.
2. Ελευθερώστε και ανοίξτε την προσέχοντας να μην μπερδευτεί.
3. Με το δεξί χέρι απασφαλίστε το διπλό ανοξείδωτο κλιπ συγκράτησης από το σώμα του καρουλιού.
4. Ασφαλίστε το επάνω σας.
5. Βγάλτε τον ρυθμιστή σας, πάρτε μια βαθιά αναπνοή και φουσκώστε,  χρησιμοποιώντας μισή εκπνοή, αν πρόκειται για κλειστού τύπου σημαδούρα. Αν πρόκειται για ανοιχτού φουσκώστε διοχετεύοντας αέρα απο το εφεδρικό σας δεύτερο στάδιο. Επαναλάβετε αν χρειαστεί αλλά μην φουσκώνετε μέχρι τέρμα το SMB.
6. Μόλις νιώσετε αντίσταση αφήστε την άνωση να αναλάβει τα υπόλοιπα.
7. Κρατήστε το καρούλι απαλά ανάμεσα σε δείκτη και αντίχειρα και αφήστε το να ταξιδέψει προς την επιφάνεια. Το σχοινί να ξεδιπλώνετε απο την κάτω μεριά του καρουλιού και το καρούλι να γυρίζει δεξιόστροφα. Μην τοποθετείτε τα δάχτυλα μέσα στην τρύπα του καρουλιού.
8. Μόλις φτάσει στην επιφάνεια, απλά μαζέψτε λίγο σχοινί (3-4 βόλτες) μέχρι να νιώσετε αντίσταση.
9. Βγάλτε το ανοξείδωτο κλιπ και ασφαλίστε επάνω στο καρούλι μαζί με το σχοινί.
10. Κρατήστε όλο το σύστημα σε ένταση και κυρίως βεβαιωθείτε ότι η σημαδούρα είναι ανεπτυγμένη κάθετα προς την επιφάνεια του νερού.
Δώστε το σήμα Ο.Κ για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας.















Πρωτότυπο Άρθρο του Κώστα Ανδρεάδη ©

Τα πιο Δημοφιλή Άρθρα