Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη, 30 Οκτωβρίου 2012

Καταδύσεις Ειδικότητας - Απόσπασμα απο το ''Εγχειρίδιο Υποβρύχιας Ξενάγησης''

https://payhip.com/b/pS9s
https://gumroad.com/l/hyNE#
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ ΣΕ E-BOOK ΓΙΑ ΤΟ ΚΙΝΗΤΟ, ΤΟ ΤΑΜΠΛΕΤ Η ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΣΟΥ
ΟΔΗΓΩΝΤΑΣ ΚΑΤΑΔΥΣΕΙΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΜΟΡΦΗΣ
Δουλεύοντας σε καταδυτικό κέντρο σαν υποβρύχιος ξεναγός θα χρειαστεί να οδηγήσεις αυτοδύτες σε ειδικές μορφές καταδύσεων που συνήθως έχουν να κάνουν με νυχτερινή κατάδυση – βαθιά κατάδυση – κατάδυση σε ρεύμα – ναυαγιοκατάδυση. Οι καταδύσεις ειδικότητας οπως λέγονται χρήζουν ιδιαίτερου πλάνου κατάδυσης και περισσότερη προσοχή στην ομάδα των αυτοδυτών καθώς και περισσότερη προετοιμασία από μέρους σου. Μια νυχτερινή κατάδυση για παράδειγμα προϋποθέτει σεβασμό προς το σκοτάδι, οπως μια βαθιά κατάδυση προϋποθέτει σεβασμό προς τους νόμους των αερίων, μια κατάδυση σε ρεύμα προϋποθέτει σεβασμό προς τους φυσικούς νόμους της θάλασσας, οπως μια ναυαγιοκατάδυση προϋποθέτει σεβασμό προς το ίδιο το ναυάγιο.
 
ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΤΑΔΥΣΗΣ
Βασική προϋπόθεση για να ηγηθείς σε κατάδυση ειδικότητας είναι πάνω από όλα οι αυξημένες ιδιότητες ασφάλειας της ίδιας της κατάδυσης. Εχε υπόψιν σου ότι παρόλο που οδηγείς πτυχιούχους αυτοδύτες δεν έχουν όλοι την ίδια εκπαίδευση, την ίδια εμπειρία, ούτε την ίδια ιδιοσυγκρασία. Υπάρχουν αυτοδύτες που διαχειρίζονται διαφορετικά το άγχος, τον φόβο για το άγνωστο, το σκοτάδι, ακόμα και την κούραση. Ως εκ τούτου καλό είναι να γνωρίζεις περισσότερα στοιχεία για την ομάδα των αυτοδυτών που θα οδηγήσεις σε μια κατάδυση ειδικής μορφής.
 
ΑΙΤΙΕΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ
Για να μειώσεις τις πιθανότητες μιας αποτυχημένης κατάδυσης πρέπει να καταλάβεις τις αιτίες που δημιουργούν τα διάφορα προβλήματα. Αν είσαι αρχάριος οδηγός – ξεναγός προσπάθησε να καταλάβεις γρήγορα τα τυπικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αυτοδύτες (κυρίως ψυχολογικής μορφής). Αν είσαι έμπειρος θα έχεις μάθει να αναγνωρίζεις τις διάφορες συμπεριφορές από την επιφάνεια, ακόμα και να τις αντιμετωπίζεις πολύ πριν εξελιχθούν σε προβλήματα υποβρυχίως. Αυτό είναι πολύ βασικό και χρειάζεται όλη σου την προσοχή. Αφησε το καταδυτικό σου ένστικτο να σε κατευθύνει.
 
ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΖΕΥΓΑΡΙΟΥ
Οταν τα ζευγάρια για οποιονδήποτε λόγο χαθούν μεταξύ τους αυτομάτως χάνεται και η ασφάλεια κάθε αυτοδύτη. Εντονα συναισθήματα στρες και άγχους μπορεί να προκληθούν υποβρυχίως. Αν αυτά εξελιχθούν σε καταστάσεις πανικού ο αυτοδύτης θα είναι μόνος του χωρίς κάποιον να τον βοηθήσει. Ετσι μεγαλώνουν οι πιθανότητες ενός καταδυτικού ατυχήματος. Ελεγχε πάντα τα ζευγάρια κάνοντας τους το σήμα να είναι μαζί και κοντά ο ένας στον άλλον. Αν δεις αυτοδύτη να απομακρύνεται ειδοποίησε τον με ηχητικό σήμα να γυρίσει δίπλα στο ζευγάρι του.

ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ
Η δυσλειτουργία του εξοπλισμού υποβρυχίως μπορεί να είναι στα πιο σύνθετα μέχρι και στα πιο απλά πράγματα. Μια στολή που είναι στενή και δεν αισθάνεται ο αυτοδύτης άνετα μέσα στο νερό μπορεί να του δημιουργήσει δυσφορία και στρες. Ενα σχισμένο λουράκι από το πέδιλο ή σχίσιμο της μάσκας είναι αιτία προβλήματος που δεν ξέρεις πως μπορεί να εξελιχθεί. Χάσιμο του εξοπλισμού επίσης μπορεί να δημιουργήσει άγχος. Ειδικά σε κομμάτια βασικού εξοπλισμού που θεωρεί ο αυτοδύτης ως απαραίτητα για την ασφάλεια του οπως ένας φακός σε νυχτερινή κατάδυση, το μαχαίρι του ή μια σημαδούρα. Πάντα να προβλέπεις τέτοια προβλήματα που είναι συχνά κυρίως σε αρχάριους και να έχεις έτοιμη μια εναλλακτική λύση.
 
ΤΕΛΕΙΩΜΑ ΑΕΡΑ ΥΠΟΒΡΥΧΙΩΣ
Στις περισσότερες περιπτώσεις το τελείωμα του αέρα υποβρυχίως είναι από ανθρώπινο λάθος αφού κάθε ένας αυτοδύτης εχει όργανα ένδειξης της πίεσης στη φιάλη του. Σχεδόν όλοι οι αρχάριοι καταναλώνουν πολύ περισσότερο αέρα καθαρά και μόνο από απειρία. Η προσοχή σου να είναι στραμμένη πάντα στα μανόμετρα των αυτοδυτών ιδίως σε βαθιά κατάδυση όπου καταναλώνουν όλοι περισσότερο αέρα.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΛΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ

Αρκετοί αυτοδύτες έχουν το άγχος ότι δεν μπορούν να βουλιάξουν. Στην πραγματικότητα δεν ξέρουν ακόμα να βουλιάζουν χωρίς προσπάθεια. Ετσι καταφεύγουν στην εύκολη λύση και φορτώνονται με παραπανίσια κιλά. Αυτά τα κιλά όμως τους αλλάζουν δραματικά την πλευστότητα με αποτέλεσμα να είναι υπέρβαροι, να κάνουν συνέχεια πέδιλο, να μην χαλαρώνουν ποτέ και στο τέλος να κουράζονται και να είναι μονίμως αγχωμένοι. Προσπάθησε να δώσεις τις σωστές κατευθύνσεις από την επιφάνεια για να μην συμβεί αυτό. Αν συμβεί μέσα στο νερό θα είναι πολύ πιο δύσκολο και χρονοβόρο για σένα να δώσεις λύση.
 
ΚΑΤΑΔΥΣΗ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΑΝΕΣΗΣ / ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ / ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ
Το να καταδυθείς με μια ομάδα βαθιά, σε νερά με χαμηλή ορατότητα, σε κρύα νερά, σε νερά με ισχυρό ρεύμα, σε σκοτεινά νερά μπορεί να είναι πέρα από το επίπεδο μερικών ή όλων από την ομάδα. Ποτέ η κατάδυση αναψυχής δεν γίνεται πέρα και πάνω από το επίπεδο άνεσης, εκπαίδευσης και εμπειρίας που κατέχουν ερασιτέχνες αυτοδύτες. Μην το ξεχνάς ποτέ αυτό!
 
ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Αρκετές φορές μπορεί να τύχει να καταδυθείς με μια έμπειρη ομάδα αυτοδυτών σε συνθήκες δύσκολες. Αρκετά ταραγμένη θάλασσα, χαμηλή ορατότητα, πολύ κρύα νερά, δυνατά θαλάσσια ρεύματα, δύσκολες καιρικές συνθήκες κ.λ.π. Σε τέτοιες περιπτώσεις οι αυτοδύτες πρέπει να προσαρμόσουν όλες τις εμπειρίες τους και την εκπαίδευση τους για να αντεπεξέλθουν. Μην ξεχνάς ότι ακόμα και έμπειροι αυτοδύτες μπορεί να αντιμετωπίσουν πρόβλημα. Μην αποκλείεις ποτέ προβλήματα εξοπλισμού που μπορεί να προκύψουν ξαφνικά. Να έχεις όλες τις αισθήσεις σου σε επιφυλακή!Πρωτότυπο Άρθρο του Κώστα Ανδρεάδη ©
Απόσπασμα απο το βιβλίο ''Εγχειρίδιο Υποβρύχιας Ξενάγησης''