ΕΙΔΗ ΚΑΤΑΔΥΤΙΚΩΝ ΣΤΕΓΑΝΩΝ ΣΤΟΛΩΝΟι στεγανές στολές χωρίζονται σε 4 κατηγορίες: στολές νεοπρενίου, στολές νάιλον ή tri-laminate, στολές βουλκανισμένου καουτσούκ, και στολές συμπιεσμένου νεοπρενίου.

Στολές νεοπρενίου:
Αυτές οι στολές είναι παρόμοιες με τις κοινές στολές ''υγρού τύπου'' που είναι κατασκευασμένες από νεοπρένιο με την διαφορά ότι στις ραφές τους είναι κατασκευασμένες με τρόπο τέτοιο που να μην μπαίνει νερό. Ακόμη και να πλημμυρίσουν θα διατηρήσουν ένα μεγάλο μέρος της μονωτικής τους ιδιότητας και την πλευστότητά τους. Σε μικρά βάθη οι στολές αυτές απαιτούν το ελάχιστο θερμικό εσώρουχο από κάτω καθώς θεωρούνται αρκετά ζεστές. Ωστόσο, στο βάθος το νεοπρένιο συμπιέζεται προκαλώντας μείωση στο υλικό του και κατά συνέπεια απώλεια της θερμικής προστασίας του καθώς και της πλευστότητας. Επίσης, θα χρειαστεί πολύ χρόνο για να στεγνώσει και κυρίως είναι αρκετά δύσκολο να αποκατασταθεί σε τυχόν ζημιές στο υλικό της. Οι στολές αυτές έχουν μια διάρκεια ζωής περίπου 300 καταδύσεις πριν αρχίσουν να χάνουν μέρος της θερμικής τους προστασίας.


Στολές νάιλον ή Tri-laminate:
Οι στολές αυτές κατασκευάζονται από διαφόρων ειδών νάιλον υλικά που χαρακτηρίζουν ανάλογα την ανθεκτικότητα και αντοχή τους σε εκδορές. Τα πλεονεκτήματα της εν λόγω στολής είναι ότι είναι πολύ ελαφριά, εύκολη στη συσκευασία της, στεγνώνει πολύ γρήγορα και είναι εύκολο να φορεθεί. Δεν έχει την ελαστικότητα που χρειάζεται αλλά κατασκευάζεται φαρδιά ώστε να επιτρέπει την ελεύθερη κυκλοφορία. Δεν παρέχει κανενός είδους θερμική προστασία από μόνη της (σαν υλικό) παρά μόνο με τα κατάλληλα εσώρουχα από κάτω. Ανάλογα το πάχος των εσωρούχων μπορεί να μεταβάλλει την πλευστότητά της. Μπορεί να επισκευαστεί στις περισσότερες των περιπτώσεων. Οι λεγόμενες trilaminate στολές αποτελούνται από ένα σάντουιτς υλικών με βάση το νάιλον, που συνήθως είναι βυτίλιο, κορντούρα, κέβλαρ κ.α.

Στολές βουλκανισμένου καουτσούκ:

Αυτές οι στολές έχουν πολλά από τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα όπως και οι στολές με νάιλον. Είναι σχετικά εύκολες στο να φορεθούν, στεγνώνουν γρήγορα και επισκευάζονται σχετικά εύκολα. Ανάλογα με το πάχος του ελαστικού τους θα καθορίσουν και την διάρκεια στον κύκλο ζωής τους όπως και την ανθεκτικότητα στα γδαρσίματα. Ευαίσθητες στολές που χρειάζονται προσοχή καθώς το υλικό τους είναι επιρρεπή και εκτεθειμένο στις συνθήκες. Οι στολές αυτές συνήθως χρησιμοποιούνται για ειδικευμένες καταδύσεις συχνά σε μολυσμένα νερά (με επιπλέον εξοπλισμό όπως κράνος κατάδυσης και πρόσθετη εκπαίδευση βέβαια).

Στολές συμπιεσμένου νεοπρενίου:

Αυτές οι στολές είναι κατασκευασμένες από νεοπρένιο που έχει συμπιεστεί με ειδική κατεργασία. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι στολές αυτές δεν συμπιέζονται σε βάθος και έτσι δεν χάνουν την πλευστότητα τους αλλά και την μόνωση τους σε διάφορα βάθη. Το υλικό είναι εξαιρετικά ανθεκτικό στη χρήση και επίσης στις εκδορές. Οι στολές αυτές είναι κάπως βαρύτερες από τις άλλες και χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να στεγνώσουν τελείως (περίπου 24 ώρες).  Τυχόν επισκευές μπορεί να είναι πιο χρονοβόρες, καθώς το υλικό είναι εξειδικευμένο και επίσης πρέπει να είναι τελείως στεγνό. Είναι ευέλικτες στο φόρεμα και προσόν τους είναι η μειωμένη αντίσταση στο κολύμπι υποβρυχίως. Αρκετά ζεστές με το κατάλληλο θερμικό εσώρουχο από κάτω. Αυτές οι στολές τείνουν να είναι πιο ακριβές από τις συνηθισμένες.


Πρωτότυπο Άρθρο του Κώστα Ανδρεάδη ©
Aγοράστε το βιβλίο μου σε e-Book για Tablets / Smartphones / PC με λογαριασμό PayPal ή Credit Card
https://payhip.com/b/pS9s


...και σε έντυπη μορφή
στο eBay με δωρεάν μεταφορικά για Ελλάδα και Κύπρο!
https://www.ebay.com/usr/nostalgia.gr

Σχόλια

Τα πιο Δημοφιλή Άρθρα