ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΚΑΤΑΔΥΣΗ ΚΑΙ ΨΥΧΟΤΡΟΠΕΣ ΟΥΣΙΕΣ



ΘΕΜΑΤΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΔΥΣΗ ΑΝΑΨΥΧΗΣ
 

Πόσες φορές δεν αντιμετωπίσαμε συμπεριφορές περίεργες σε μια κατάδυση; Το γεγονός ότι δεν οδήγησαν σε ατύχημα είναι αποτέλεσμα πολλών πραγμάτων και σίγουρα δεν σημαίνει τίποτα. Θυμηθείτε ότι όσο περισσότερο γίνεται μια διαδικασία τόσο αυτή υποκύπτει στον νόμο των πιθανοτήτων για ατύχημα. Ένα ευαίσθητο θέμα αγγίζει αυτό το άρθρο, πράγματα που αντιμετωπίσαμε όλοι μας κάποια στιγμή ή που θα μας παρουσιαστούν στο μέλλον. Αυτό το άρθρο εστιάζει στις ανθρώπινες συμπεριφορές που αρκετές φορές συνδέονται με την λήψη διαφόρων ουσιών και προκαλούν ένα εκρηκτικά επικίνδυνο μίγμα. Αρκετοί θα αναγνωρίσουν πολλά συμπτώματα που έχουν συναντήσει σε γνωστούς και φίλους. Προσφέρει μια αρχική γνώση εκτίμησης μιας κατάστασης που ενδεχομένως να εξελιχθεί σε πρόβλημα μέσα στο νερό. Διαφορετικές ψυχολογίες, φιλοσοφίες, συμπεριφορές, ιδιοσυγκρασίες, βιώματα, στόχους και σκοπούς για να καταδυθεί κάποιος-οια. 

Η αυτόνομη κατάδυση είναι μια σοβαρή διαδικασία και σαν τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται από όλους. Η περιήγηση μέσα στο νερό εγκυμονεί κινδύνους που πολλές φορές είναι μη αναστρέψιμοι καθώς κινούμαστε μέσα σε ένα μη οικείο περιβάλλον. Προς γνώση και συμμόρφωση λοιπόν.

Το επιτυχημένο προφίλ του αυτοδύτη είναι: να έχει θετική σκέψη, να είναι ευφυής, να μπορείς να τον εμπιστευτείς, να είναι ήρεμος χαρακτήρας χωρίς νευρωτικά στοιχεία, να είναι συνεργάσιμος και ανταποδοτικός, να είναι ικανός και αυτόνομος πάνω ή κοντά στον μέσο όρο, να είναι συναισθηματικά σταθερός.

ΦΑΡΜΑΚΟΛΗΨΙΑ ΚΑΙ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ

Φάρμακα ή συνδυασμός ουσιών μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνα στη κατάδυση. Ψυχοτρόπες ναρκωτικές ουσίες μπορεί να προκαλέσουν ανυπέρβλητα προβλήματα υποβρυχίως. Η σύνδεση μεταξύ των φυσιολογικών συμπτωμάτων στην κατάδυση και των συμπτωμάτων μετά από φαρμακευτική αγωγή ερευνάται σε σχέση πάντα με την αυξητική εμφάνιση αυτών των συμπτωμάτων.

ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΔΥΣΗ

Το καταθλιπτικό άτομο δεν πρέπει να καταδύεται όταν: υπάρχει η πιθανότητα να εμφανιστούν συμπτώματα υποβρυχίως, αν έχει δυσκολία στην αυτοσυγκέντρωση ή στο να ακολουθήσει οδηγίες υποβρυχίως, αν έχει τάσεις αυτοκτονίας ή νοητικά προβλήματα που θα τον αποτρέψουν να αντιδράσει εγκαίρως υποβρυχίως, αν η νάρκωση του αζώτου λειτουργεί αθροιστικά στον οργανισμό του και του δημιουργεί σοβαρά προβλήματα επικοινωνίας.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ ΚΑΙ ΜΑΝΙΑΣ

Συμπτωματολογία κατάθλιψης: Μελαγχολία, κλάμα, ενοχές, ερεθιστικότητα, θυμός, ανησυχία, πεσιμισμός, αδιαφορία, ατονία, πόνοι, αδυναμία συγκέντρωσης, κοινωνικός αποκλεισμός, αλλαγές διάθεσης, υπνηλία, εμμονές θανάτου, αυτοκτονικές τάσεις. 

Συμπτωματολογία μανίας: Ανεβασμένη διάθεση, υπερβολική αισιοδοξία, αυταπάτες μεγαλείου, επιθετική συμπεριφορά, αυξημένη φυσική και διανοητική δραστηριότητα, πολυλογία, ευερέθιστος, μη δίκαιος, ριψοκίνδυνος, παραισθήσεις, θρησκοληψία.

ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ - ΠΑΝΙΚΟΣ - ΦΟΒΙΕΣ

Η ανησυχία είναι φυσιολογική. Ωστόσο ένα ακούσιο ατύχημα ή ένα πρόβλημα στον εξοπλισμό μπορεί να προκαλέσει μια ανησυχία. Μπορεί να προκληθεί από τον απλό φόβο αποτυχίας ή από την συνειδητοποίηση ότι δεν υπάρχει ασφάλεια στη κατάδυση ή ακόμα από την ανάγκη για προστασία στο ζευγάρι μας. Υπάρχουν συμπτώματα ψυχολογικά που βάζουν τον αυτοδύτη σε κατάσταση εγρήγορσης και παράγουν μεγάλα ποσοστά αδρεναλίνης στο σώμα. Απότομα και ανεξήγητα φαινόμενα ισχυρής δόσης ανησυχιών οδηγούν σε καταστάσεις πανικού που αν συμβούν υποβρυχίως χρίζουν άμεσης αντιμετώπισης της κατάστασης. Ο πανικός υποβρυχίως μπορεί να οδηγήσει σε γρήγορη και μη ελεγχόμενη ανάδυση, παρ’ ολίγον πνιγμό, πνιγμό, υπερκαπνία, νόσο των δυτών, εμβολή αέρα. Οι διάφορες φοβίες δημιουργούνται από ένα έντονο συναίσθημα φόβου σαν αποτέλεσμα μιας ειδικής κατάστασης ή πραγμάτων τα οποία όμως δεν είναι κανονικά επικίνδυνα. Η κλειστοφοβία υποβρυχίως μπορεί να οδηγήσει σε καταστάσεις άμεσης ανάδυσης στην επιφάνεια με τον κίνδυνο της νόσου να εγκυμονεί. Η αγοραφοβία μπορεί να οδηγήσει σε κλείσιμο στον εαυτό μας και μη συνεργασία.

ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΚΑΙ ΚΡΙΣΕΙΣ ΠΑΝΙΚΟΥ

Διάφορες διαταραχές πανικού ή εξελισσόμενου πανικού έχουν παρουσιαστεί ή παρουσιάζονται σχεδόν στο 50% των αυτοδυτών. Οι αντιδράσεις πανικού περικλείουν απρόσμενη συμπεριφορά, εμμονές σε πράγματα που δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία, να μην μπορεί να βάλει σε τάξη τις επιλογές του ο αυτοδύτης. Ο πανικός ενεργοποιείται από διάφορες δραστηριότητες και καταστάσεις που συμβαίνουν υποβρυχίως όπως βλάβη ή ανεπάρκεια εξοπλισμού, επικίνδυνη υποβρύχια ζωή, αποπροσανατολισμός σε σκοτεινά τμήματα του βυθού. Οι κληρονομικές ανησυχίες έχουν μεγάλη σχέση και είναι συνδεδεμένες με τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του κάθε ανθρώπου. Καταστάσεις αφύσικης έντασης ή ανησυχίας παρουσιάζουν συνήθως στις περισσότερες περιπτώσεις μεταβατικότητα σε εξέλιξη πανικού. Αυτοδύτες με κληρονομικές ή έμφυτες ανησυχίες έχουν ή παρουσιάζουν αυξημένες πιθανότητες για φοβίες που εξελίσσονται σε πανικό στην κατάδυση.

ΝΑΡΚΟΛΗΨΙΑ

Η ναρκοληψία είναι μια χρόνια διαταραχή που επηρεάζει το ρυθμιστικό κέντρο του εγκεφάλου και η οποία έχει επιπτώσεις σε αναλογία 1:2000 ανθρώπους. Οι ναρκοληπτικοί άνθρωποι πέφτουν σε αδράνεια και χάνουν τον μυϊκό τους τόνο αιφνίδια και αναπάντεχα για περιόδους που διαρκούν από 30'' έως και 30' έχοντας δραστικές ονειρώδεις εικόνες και φαντασιώσεις που συνοδεύονται από περιόδους άλλοτε υπνηλίας και άλλοτε υπερδιέγερσης. Άτομα που παίρνουν ναρκωτικές ουσίες μπορούν να είναι πτυχιούχοι αυτοδύτες ούτως ή άλλως. Το πρόβλημα εξετάζεται σε σχέση με την αλληλεπίδραση των ουσιών, τον τύπο και το είδος των ναρκωτικών που προσλαμβάνονται, την αντίδραση του οργανισμού τους καθώς και το εύρος των συμπτωμάτων από τα ναρκωτικά σε σχέση με τις περιόδους αποχής από την ναρκοληψία. Η σχέση του οργανισμού από την εξάρτηση έρχεται σε συνάρτηση με τα διάφορα συναισθήματα και τις αγχωτικές καταστάσεις που βιώνουν αυτοί οι άνθρωποι και ελέγχεται εργαστηριακά για να διαπιστωθεί η σχέση της με την υποβρύχια δραστηριότητα. Αυτοί οι άνθρωποι θεωρητικά δεν θα έπρεπε να βουτάνε εκτός από ορισμένες περιπτώσεις όπου αποδεικνύεται ότι μπορούν να ελέγχουν διάφορες καταστάσεις υποβρυχίως με την χρήση μάσκας που καλύπτει όλο το πρόσωπο (full face mask) για λόγους ασφαλείας.
 

ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΑ
Η σχιζοφρένεια είναι μια σοβαρή νοητική κατάσταση–σύνδρομο που προσβάλει ανθρώπους σε αναλογία 1:100. Εμφανίζεται συνήθως σε νεαρή ηλικία αν και μερικές φορές μπορεί να εμφανιστεί και στο μέσο της ζωής ενός ανθρώπου. Ο παθών-ουσα είναι κατά τα αλλά ικανός να εξασκήσει διάφορες δραστηριότητες. Οι επιπλοκές που μπορεί να παρουσιαστούν κατά την διάρκεια αυτών των δραστηριοτήτων, τα συναισθήματα, οι συμπεριφορές και η κατανόηση των προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν (ιδιαίτερα υποβρυχίως) δεν έχουν ερευνηθεί και καταγραφεί πλήρως. Η απόφαση να καταδυθεί, η επιδεξιότητα στην κατάδυση, η ευθύνη απέναντι στους άλλους αυτοδύτες και η σχέση μαζί τους θα πρέπει να είναι τα στοιχεία που θα κάνουν έναν τέτοιο άνθρωπο να επιχειρήσει να καταδυθεί και να ενεργήσει κάτω από το νερό. Οι περισσότεροι πάσχοντες καλό θα είναι να αποφεύγουν την κατάδυση. Οι αυτοδύτες θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί και επιφυλακτικοί αν αντιμετωπίσουν άτομα με στοιχεία σχιζοφρένειας, παράνοιας ή οποιαδήποτε μη φυσιολογική κατάσταση και συμπεριφορά. Οι περισσότερες έρευνες έχουν καταλήξει ότι δεν θα πρέπει να καταδύονται άτομα που πάσχουν από σχιζοφρένεια.

Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΚΑΝΝΑΒΗΣ ΣΤΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΔΥΣΗΣ

Σαν γενικά συμπτώματα παρουσιάζονται: ανεκτικότητα, νωθρότητα, μείωση της προσοχής και της αποτελεσματικότητας, ψυχολογική και ήπια-μαλθακή υποταγή συνήθως, αθροιστική επίδραση στη νάρκωση του αζώτου. Το μονοξείδιο του άνθρακα που παράγει η κάνναβη όταν καπνίζεται μπορεί να οδηγήσει σε υποξία.

-Δηλωτικά συμπτώματα: νευρικότητα, αμνησία, ναυτία, ερεθιστικότητα, χάσιμο της γεύσης, εφίδρωση. Η εχθρική συμπεριφορά υποβρυχίως δεν μπορεί να παραβλεφτεί σε άτομα που καταδύονται υπό την επήρεια της κάνναβης και οι πιθανότητες αυξάνουν κυρίως σε άτομα με ψυχωτικές συμπεριφορές.

-Χαρωπά συμπτώματα: λανθάνων αντίληψη, αδύνατη μνήμη, διαταραχές στην ομιλία (μπερδέματα), γελοιοποίηση των καταστάσεων, χάσιμο της μυϊκής δύναμης και της αίσθησης της ισορροπίας, μείωση της αιμάτωσης του εγκεφάλου, ανικανότητα επίλυσης απλών προβλημάτων, αδυναμία κινητικών δεξιοτήτων, αίσθημα απογοήτευσης, πανικός στο 50% των περιπτώσεων.

-Χρόνια συμπτώματα: βρογχίτιδα, ιγμορίτιδα, φαρυγγίτιδα, χρόνιος βήχας, εμφύσημα, καρκίνος του πνεύμονα, εμφάνιση αδυναμίας παραγωγής αντισωμάτων, εμφάνιση μελαγχολικών νοητικών συμπτωμάτων, προδιάθεση για την νόσο των δυτών, αθροιστικά συμπτώματα σε σχέση με το βάθος.

ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΙ ΚΑΤΑΔΥΣΗ

Αλκοολούχα συμπτώματα είναι: η διούρηση, η αφυδάτωση, μειωμένη προσοχή και αναστολή των αισθήσεων, μειωμένος χρόνος αντίδρασης, αδυναμία ευθύγραμμης όρασης, μείωση επικέντρωσης της προσοχής. Μειώνονται επίσης οι αντιληπτικές ικανότητες (αντανακλαστικά), η ικανότητα του οργανισμού στην επιρροή της νάρκωσης, μειώνετε δραματικά και το βάθος εμφάνισης της νάρκωσης του αζώτου, δρα αθροιστικά στην εμφάνιση συμπτωμάτων της νόσου από αποσυμπίεση, δημιουργεί αγγειοσυστολή και ενισχύει το φαινόμενο της υποθερμίας στο νερό. 

Η απορρόφηση από τον οργανισμό έστω και μικρής ποσότητας αλκοόλ μειώνει αποδεδειγμένα την αντοχή. Τα αποτελέσματα της κατανάλωσης αλκοόλ είναι μεταβλητά αλλά επηρεάζουν σταθερά το ΚΝΣ. Το αλκοόλ καθαρίζει στο αίμα σε αναμενόμενο χρονικό διάστημα 0,15% / 1 ώρα. Το αλκοόλ επηρεάζει την όραση περισσότερο από όλα τα άλλα όργανα στο ανθρώπινο σώμα. 

Το τελευταίο όργανο που αποβάλλει το αλκοόλ από το σώμα μας είναι ο αμφιβληστροειδής του ματιού! Αφήστε να περάσουν οπωσδήποτε 24 ώρες μέχρι να βουτήξετε αν έχετε καταναλώσει αλκοόλ.
 

Άρθρο - Έρευνα - Επιστημονικά συμπεράσματα της DAN EUROPE Ελλήνισε και απέδωσε: Κώστας Ανδρεάδης

Aγοράστε το βιβλίο μου σε e-Book για Tablets / Smartphones / PC με λογαριασμό PayPal ή Credit Card
https://payhip.com/b/pS9s

...και σε έντυπη μορφή 
στο eBay https://www.ebay.com/usr/nostalgia.grμε δωρεάν μεταφορικά για Ελλάδα και Κύπρο!

https://www.ebay.com/usr/nostalgia.gr?_trksid=p2047675.l2559

Τα πιο Δημοφιλή Άρθρα