Αρχηγός κατάδυσης
Οι αρχηγοί κατάδυσης έχουν αυτό το «κάτι ιδιαίτερο» που τους ξεχωρίζει από τους άλλους δύτες. Τις περισσότερες φορές αυτό το κάτι είναι απλώς η απόλυτη αποφασιστικότητα να διατηρήσουν και να εφαρμόσουν τις συνήθειες της μάθησης και της διδασκαλίας. Να εφαρμόσουν δηλαδή κατά γράμμα δίχως να παρεκλίνουν, τις δεξιότητες και πρακτικές που διδάχτηκαν οι ίδιοι και που έχουν τελειοποιήσει προσωπικά. Ο σωστός αρχηγός κατάδυσης που είναι σοβαρός επαγγελματίας δεν κάνει καμία έκπτωση σε αυτό σεβόμενος τον εαυτό του και την διαδικασία την ίδια. Είναι συνήθως ένα συγκροτημένο άτομο, πιστό στις αρχές του, έχοντας τυποποιήσει την διαδικάσία, τηρόντας αυστηρά τους κανόνες. Είναι ο μόνος τρόπος να ελαχιστοποιήσει τις πιθανότητες να συμβεί ατύχημα και το γνωρίζει αυτό καλύτερα απο τον καθένα.
Διαβάστε μερικές
τεχνικές που σας προσφέρουν την ελάχιστη γνώση να ηγηθείτε μιας ομάδας στο βυθό.
Αναλυτικότερα, μπορείτε να ανατρέξετε στο βιβλίο μου «Εγχειρίδιο για την Υποβρύχια Ξενάγηση» (το μοναδικό που έχει γραφτεί πάνω στο θέμα) για περαιτέρω
γνώσεις και τεχνικές.
Δείτε το στο https://www.facebook.com/guidedivingmanual.
Δείτε το στο https://www.facebook.com/guidedivingmanual.
1. Εσωτερική πειθαρχία
Δεν αρκεί να ενεργείτε σωστά όταν είστε μόνο σε μεγάλα κέφια. Η πραγματική δοκιμασία έρχεται όταν δεν αισθάνεστε ιδιαίτερα κίνητρα ή δεν είστε αρκετά ενεργητικός. Βρείτε τον τρόπο να παραμερίζεται τα εσωτερικά σας προβλήματα.
Ως ηγέτες στη κατάδυση είτε σας αρέσει είτε όχι είστε ένα πρότυπο ρόλου. Μπορείτε να ορίσετε εσείς το πρότυπο όταν πρόκειται για την προσωπική σας συμπεριφορά, ώστε να βεβαιωθείτε ότι το πρότυπο είναι σε υψηλό βαθμό. Μην επηρεάζεστε από την παρόρμηση. Τα σημάδια του αυτό-ελέγχου περιλαμβάνουν συνεχή έλεγχο κάτω από πίεση ή το χειρισμό δύσκολων καταστάσεων.
2. Καλοσύνη – Συνέπεια
Ποτέ δεν ρίχνουμε τα βάρη στους άλλους. Ποτέ δεν βασιζόμαστε στον εκφοβισμό για να πάρουμε αποτελέσματα από τους γύρω μας ή την ομάδα. Η δουλειά του αρχηγού περιλαμβάνει την υποστήριξη και τη βοήθεια των άλλων. Κάνε τους άλλους να είναι περήφανοι για σένα. Τον σεβασμό τον κερδίζεις, δεν επιβάλλεται.
3. Στόχοι – Ενθάρρυνση
Δουλέψτε με την ικανότητά σας να ενθαρρύνετε τους συνδύτες σας. Θα πρέπει να τους οδηγείται να εργαστούν προς την ίδια κατεύθυνση ενός στόχου που στην προκειμένη περίπτωση είναι η ασφάλεια της βουτιάς.
4. Κριτική – Καλοπροαίρετη
Οτιδήποτε φιλτράρεται θα πρέπει να αναφέρεται άμεσα δίνοντας την απαραίτητη ανατροφοδότηση για το σωστό και όχι να αποφεύγετε να το στιγματίσετε. Μην επισημαίνετε τα λάθη. Εστιάστε στα σωστά. Μετά από όλα αυτά θα έχετε μια καλή πληροφόρηση για την βελτίωση μιας κατάστασης. Η εποικοδομητική κριτική χρειάζεται εκεί που θα κρίνεται εσείς. Κρίνεται τους άλλους με επιείκεια και αίσθημα δικαίου.
5. Πρόβλημα – Λύση
Πρόβλεψε το πρόβλημα. Αν προκύψει αντιμετώπισέ το κατάματα. Μην αργείς να πάρεις αποφάσεις. Μην επικρίνεις και μην κατηγορείς άλλους, να κατηγορείς μόνο τον εαυτό σου. Έχεις καθήκον να υποστηρίζεις πάντα την επιλογή σου και τις αποφάσεις σου. Θετική σκέψη συστήνοντας την πιο ιδανική λύση. Αιτιολόγησε την απόφαση σου με τρόπο που να μην επιδέχεται αμφισβήτηση.
6. Εμφάνιση – Ενθουσιασμός
Ο ενθουσιασμός είναι μεταδοτικός, συνειδητοποίησε την επίδραση της συμπεριφοράς σου επάνω στην ομάδα. Η καλή διάθεση είναι παραγωγική. Μη γκρινιάζεις και μην παραπονιέσαι γιατί σπαταλάς πολύτιμη ενέργεια. Διοχέτευσε την ενέργεια σου σε θετικές καταστάσεις. Να είσαι αισιόδοξος γιατί η αισιοδοξία προσβλέπει να αλλάξει τα πράγματα και επιλύει δύσκολα προβλήματα με ενθουσιασμό. Να γνωρίζεις ότι οι δύτες που οδηγείς θα απορροφούν την ενέργειά σου και το πάθος για την κατάδυση.
Τόλμη και αυτοπεποίθηση. Όπως και οτιδήποτε αξίζει τον κόπο, χρειάζεται δέσμευση και πεποίθηση. Καλή τύχη.
Πρωτότυπο Άρθρο του Κώστα Ανδρεάδη ©