Διαλογισμός και αυτόνομη κατάδυση


Η γιόγκα εισέρχεται όλο και πιο βαθιά στην κατάδυση και το αντίστροφο. Ξεκινώντας από τις πρακτικές αναπνοής pranayamas που απογείωσαν τις δυνατότητες των ελεύθερων δυτών, έφτασε στις μέρες μας και στο κατώφλι της αυτόνομης κατάδυσης. Αφορμή για το άρθρο μου αυτό, στάθηκε ο διαλογισμός και οι τεχνικές του που από ότι φαίνεται είναι το επόμενο μετέωρο βήμα στην αναζήτηση μου στις υποβρύχιες διαδρομές της αυτόνομης κατάδυσης. Ανέλυσα και σας παρουσιάζω τα κυριότερα και σημαντικά πατήματα αυτής της διαδρομής.
 

Πριν από την κατάδυση ακόμα, παραμείνετε ήρεμοι, αναπνεύστε με συνείδηση αλλά και με φυσικό τρόπο. Η σωστή αναπνοή είναι ζωτικής σημασίας γι’ αυτό επικεντρωθείτε στην αναπνοή σας, μάθετε να ελέγχετε την κάθε αναπνοή. Επάνω στο σκάφος ή στην ακτή και πριν την είσοδο σας στο νερό, αφιερώστε μερικά λεπτά για να πάρετε μερικές αργές αναπνοές. Αυτό θα έχει ως άμεσο αποτέλεσμα να ηρεμήσετε, να αποβάλλεται το όποιο άγχος σας, να εξασφαλίσετε ότι η κατάδυση θα πάει καλά, ότι οποιοδήποτε προβλήματα και να προκύψει θα επιλυθεί, ότι η εκπαίδευσή σας αρκεί για να πραγματοποιήσετε μια ασφαλή κατάδυση και τέλος ότι θα διαχειριστείτε τα συμβάντα υποβρυχίως χωρίς πανικό.

Κάτω από το νερό θα πρέπει να έχετε συνεχή έλεγχο της αναπνοής σας και να βεβαιωθείτε ότι δεν είναι πολύ γρήγορη, ούτε πολύ αργή. Μην κρατάτε ποτέ την αναπνοή σας, μείνετε ήρεμοι, έχετε το σώμα σας σε ευθεία γραμμή, χρησιμοποιήστε για προώθηση μόνο τα πέδιλα σας, ελέγξτε την πλευστότητα σας, μην κουνάτε τα χέρια σας τριγύρω. Διατηρείτε την ηρεμία σας πάντα και αναπνεύστε. Η χαρά του να είσαι κάτω από το νερό είναι απερίγραπτη, η απόλυτη ομορφιά του να αιωρείσαι μέσα στο υδάτινο περιβάλλον με μηδενική βαρύτητα αδειάζει τον εγκέφαλο από τις σκέψεις του. Αναπνεύστε λοιπόν και διαλογιστείτε. Κινηθείτε συνειδητά μέσα στο νερό. Αφήστε το νερό να απορροφήσει την ενέργεια. Ο διαλογισμός στο βυθό είναι ευεργετικός για τους αυτοδύτες που μπορούν να τον επιτύχουν, χρειάζεται προσπάθεια και διδαχή, άλλα έτσι θα βρείτε την εσωτερική ειρήνη και ηρεμία, τον εαυτό σας. Το δέος που νιώθει κανείς μέσα στο σώμα του νερού θα μετουσιωθεί σε σιωπή, σε ομορφιά μέχρι να φτάσετε πραγματικά στο επίπεδο εκείνο που θα ακούτε την κάθε αναπνοή σας, σε έναν άλλο κόσμο άλλα με πλήρη επίγνωση.

Η αναπνοή μας είναι η ουσία της ζωής. Όπως έχουμε διδαχθεί στη γιόγκα, ελέγχουμε την αναπνοή μας μέσω του διαλογισμού, ώστε να μπορούμε να εισπνέουμε και να εκπνέουμε με έναν ήρεμο και ελεγχόμενο τρόπο. Πηγαίνοντας βαθύτερα στην πρακτική μας, η αναπνοή γίνεται φυσικό και αβίαστο μέρος της γιόγκα. Είναι η ίδια μέθοδος ελέγχου της αναπνοής για τις καταδύσεις. Μακριά, αργή εισπνοή και εκπνοή. Και ποτέ δεν κρατάμε την αναπνοή μας. Μετά από αρκετές καταδύσεις η υποβρύχια αναπνοή γίνεται δεύτερη φύση και δεν χρειάζεται καν να το σκεφτούμε.
 

Η συναίσθηση του σώματός μας (κιναίσθηση) είναι ένα σημαντικό κομμάτι. Είναι πολύ σημαντικό στις καταδύσεις να γνωρίζουμε τον εαυτό μας, τις κινήσεις του σώματος μέσα στο υδάτινο περιβάλλον για να αποφεύγουμε τραυματισμούς τόσο σε μας, όσο και στη θαλάσσια ζωή. Αυτά είναι παραδείγματα πολύ παρόμοια με αυτά που έχουμε διδαχθεί εμείς οι επαγγελματίες της γιόγκα.
 

Η ευθυγράμμιση και η τεχνική παίζουν βασικό ρόλο στη γιόγκα, ενώ παράλληλα η πλευστότητα και η τεχνική στην κολύμβηση είναι πολύ σημαντικά στη κατάδυση για την άνεση, την ευκολία και την ευχαρίστηση.
 

Η αισθαντικότητα (συνείδηση) είναι απαραίτητη στη γιόγκα, άλλοι κλείνουν τα μάτια τους ενώ διαλογίζονται, άλλοι κοιτούν σε ένα σταθερό αντικείμενο ή μερικές φορές ένα κερί. Στην κατάδυση μπορούμε να εστιάσουμε στα ψάρια, στα κοράλλια, στις συνήθειες των κατοίκων του βυθού, ή να ατενίζουμε το απέραντο γαλάζιο του βυθού μπροστά μας.

Δεν υπάρχει καλύτερο μέρος για διαλογισμό από τη θάλασσα. Έξω ή μέσα σε αυτήν!


Eρευνα - Απόδοση: Στολτίδου Βασιλική - Yoga Instructor & Dive Master at DIVEWORLD SCUBA CENTER - www.ready4yoga.blogspot.com
Επιμέλεια: Κώστας Ανδρεάδης

Σχόλια

Τα πιο Δημοφιλή Άρθρα