ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΑΥΤΟΔΥΤΩΝ
Διάρκεια ανάγνωσης: 1' 45''
Ενυδάτωση και διατροφή
Κατά την διάρκεια μιας κατάδυσης μπορούμε να καταναλώσουμε τόση ενέργεια όση και αν θα κάναμε ένα αερόβιο άθλημα. Η ακριβής ποσότητα θα ποικίλει ανάλογα με την φυσική μας κατάσταση, την θερμοκρασία του νερού και τυχόν δύσκολες επικρατούσες συνθήκες όπως ρεύματα κλπ. Σε γενικές γραμμές και ύστερα από έρευνες που έχουν διεξαχθεί προσδιορίζετε ένα ποσοστό της τάξης έως και 1600 θερμίδων μέγιστο σε μια ωριαία διαδικασία κατάδυσης. Συνήθως και στις περισσότερες περιπτώσεις το ποσοστό καύσης θερμίδων κυμαίνεται από 600 έως 1000 θερμίδες ανάλογα τον σωματότυπο και κάτω από ιδανικές συνθήκες. Αλλά ενώ φαίνεται να είναι δελεαστικό να καταναλώσουμε ένα «δυτικό» πρωινό με τηγανιτά αυγά και τα συναφή στο πλαίσιο της προετοιμασίας του οργανισμού μας για την κατάδυση μιας ημέρας, ωστόσο καλύτερες επιλογές τροφίμων πριν από μια κατάδυση είναι πάντα μια διατροφή με σύνθετους υδατάνθρακες που θα μας κρατήσει σε φόρμα, θα μας προσδώσει ένα πληρέστερο αίσθημα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και θα μας προσφέρει μια σταθερή προμήθεια του σακχάρου στο αίμα μας για να μεγιστοποιήσουμε τα επίπεδα ενέργειας κατά την κατάδυση.
Μερικές τροφές μπορούν να μας κάνουν να νιώσουμε άβολα σε μια βουτιά κυρίως οι λιπαρές τροφές ή τα καυτερά και πικάντικα πιάτα με καούρες και βαρυστομαχιά. Καλό θα είναι λοιπόν να αποφεύγονται. Μετά από μια βουτιά θα πρέπει να αντικαταστήσουμε την ενέργεια που έχουμε κάψει με τρόφιμα που απελευθερώνουν άμεσα ενέργεια στο αίμα μας και σχετικά γρήγορα όπως τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες. Θα πρέπει να φάμε κάτι μέσα σε μια ώρα από την επάνοδό μας στην επιφάνεια αν είναι δυνατόν. Η ενέργεια από τα διάφορα ενεργειακά ποτά ή σκευάσματα μπορεί να είναι μια γρήγορη λύση.
Πάνω απ' όλα το πιο σημαντικό πράγμα είναι να παραμείνουμε καλά ενυδατωμένοι πριν και μετά από μια βουτιά. Αυτό είναι το πιο βασικό. Η σωματική μας απόδοση θα μειωθεί αν έχουμε μια ήπια αφυδάτωση πριν την κατάδυση ή αν είμαστε για κατάδυση σε ζεστά νερά όπου η εξωτερική θερμοκρασία είναι πολύ υψηλή. Πρέπει να πίνουμε τουλάχιστον 2 λίτρα νερού κατά τη διάρκεια της ημέρας (περισσότερο αν έχει πολύ ζέστη). Αυτό θα μας βοηθήσει να μειώσουμε την πρόωρη κόπωση και επίσης βοηθά στη μείωση του κινδύνου της νόσου από αποσυμπίεση.
Αποφυγή προβλημάτων
Είναι σημαντικό να είμαστε ξεκούραστοι και να έχουμε έναν καλό ύπνο πριν και μετά την κατάδυση για να δώσουμε στο σώμα μας την ευκαιρία να αποκατασταθεί και να αναπληρώσει. Η κατάδυση είναι μια σωματικά επίπονη διαδικασία και αν δεν είμαστε ξεκούραστοι θα είμαστε πιο επιρρεπείς σε κρυολογήματα. Εάν έχουμε ένα βήχα ή ένα απλό κρυολόγημα καλύτερα θα είναι να αποφύγουμε να βουτήξουμε επειδή μερικά από τα αναπνευστικά συμπτώματα μπορεί να μας αποτρέψουν να εξισώσουμε και επίσης μπορεί να αυξήσουν την ευαισθησία μας για νόσο του έσω ωτός. Καλύτερα να αποφεύγουμε τη λήψη αποσυμφορητικών δεδομένου ότι αυτά μπορεί να επηρεάσουν την απόδοσή μας κάτω από το νερό. Τρόφιμα που πρέπει να τρώμε όταν καταδυόμαστε (κοινή διατροφή του δύτη). Η παρακάτω λίστα δίνει παραδείγματα ειδών τροφίμων και θα είναι καλό να συμπεριλαμβάνετε σε γεύματα και σνακ πριν και μετά από μια κατάδυση:
Πριν από μια κατάδυση
Πολύσπορο ψωμί ολικής αλέσεως, ψωμί σικάλεως, ολικής αλέσεως ζυμαρικά, γλυκοπατάτες, καστανό ρύζι, πλιγούρι, βρώμη, διάφορα δημητριακά, ξηρούς καρπούς, φασόλια, πράσινα φυλλώδη λαχανικά και απλό γιαούρτι.
Μετά από μια κατάδυση
Ζυμαρικά και ρύζι (ιδανικά μέσα σε μια σαλάτα με χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά σάλτσα) πατάτες, φρέσκα φρούτα, λευκό ψωμί ή κουλούρια κλπ. Τέλος, θα πρέπει να έχουμε ένα πλήρες προσωπικό ιατρικό ιστορικό για να βεβαιωθούμε ότι είμαστε σε αρκετά καλή φυσική κατάσταση.
Καλές βουτιές!
Πρωτότυπο Άρθρο του Κώστα Ανδρεάδη ©
Αγοράστε το βιβλίο μου σε e-Book για Tablets / Smartphones / PC με λογαριασμό PayPal ή Credit Card
https://payhip.com/b/pS9s
...και σε έντυπη μορφή στο eBay https://www.ebay.com/usr/nostalgia.gr με δωρεάν μεταφορικά για Ελλάδα και Κύπρο!
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Αφήστε τα σχόλια και τις απόψεις σας για το ιστολόγιο εδώ. Ευχαριστώ.