Αυτόνομη κατάδυση και πιστοποίηση


Δημιουργούμαστε και ζούμε μέσα στο νερό. Για 9 μήνες είμαστε υδρόβια όντα. Ευθύς σαν γεννηθούμε χάνουμε αυτή την επαφή με το νερό που μας συντηρούσε και μας κρατούσε στη ζωή. Μεγαλώνουμε με την φοβία του νερού, του πνιγμού, του δέους για το υγρό στοιχείο. Γιατί; Είναι άδικο αυτό. Σαν παιδιά μας φοβίζουν σε κάθε επαφή μας με το νερό. Δεν μας αφήνουν να κολυμπάμε στα βαθιά. Μας δημιουργούν φοβίες και αναλήθειες για τα πλάσματα του βυθού. Σαν ενήλικες προσπαθούμε να ξαναβρούμε αυτή την επαφή με δραστηριότητες γύρω από το νερό, πολλές φορές με τραγικά αποτελέσματα. Εστιάζω και προτρέπω την αυτόνομη κατάδυση ακριβώς γιατί μας δίνει αυτή την μέγιστη δυνατότητα να μείνουμε για αρκετή ώρα κάτω από το νερό και κυρίως τον χρόνο να ξαναβρούμε την χαμένη μας επαφή με την μήτρα της ζωής. Θα πρέπει να το κάνετε συνειδητοποιημένα και όχι εμπειρικά. Θα πρέπει να κατέχετε ένα (έστω και ελάχιστο) επίπεδο ασφάλειας που μόνο η παρακολούθηση ενός κύκλου μαθημάτων και η πιστοποίησή σας θα σας εξασφαλίσει να απολαύσετε το νερό με ασφάλεια.

Γιατί θα πρέπει να είστε πτυχιούχος πιστοποιημένος αυτοδύτης-τρια; Η αυτόνομη κατάδυση είναι ένα συναρπαστικό σπορ αναψυχής που επιτρέπει στους δύτες να εξερευνήσουν και να μάθουν τα μυστικά του υποβρύχιου κόσμου είτε είναι στην ανοιχτή θάλασσα, είτε στις λίμνες, στα ποτάμια ή σε υποβρύχιες σπηλιές. Οι καταδύσεις είναι μια μοναδική δραστηριότητα που μπορεί γρήγορα να γίνει τρόπος ζωής εμπνέοντας την αίσθηση της περιπέτειας που οδηγεί τους ανθρώπους να ταξιδέψουν σε όλο τον κόσμο μόνο και μόνο για να εξερευνήσουν νέες περιοχές κατάδυσης. Ωστόσο, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε τους νόμους και τους εγκυμονούντες κινδύνους που διέπουν τις καταδύσεις, να πάρουμε τις απαραίτητες προφυλάξεις και τα μέτρα προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφάλειά μας κάτω από το νερό. Αν και υπάρχουν σίγουρα οι άνθρωποι που καταδύονται χωρίς την απαραίτητη πιστοποίηση (κυρίως στην χώρα μας) θα πρέπει να είναι γνωστό ότι αυτό είναι πολύ επικίνδυνο και ανεύθυνο. Είναι λοιπόν επιτακτική η ανάγκη να έχουμε την απαραίτητη εκπαίδευση και πιστοποίηση προκειμένου να είμαστε ασφαλείς εμείς και οι γύρω μας. 

Ο πιο σημαντικός λόγος για να πάρετε ένα πτυχίο καταδύσεων και μια πιστοποίηση είναι η ασφάλεια σας. Η έναρξη των μαθημάτων αρχίζει με τη διδασκαλία στις βασικές δεξιότητες και γνώσεις και θα είναι αναπόσπαστο κομμάτι σε ολόκληρη την καταδυτική καριέρα σας, ενώ οι γνώσεις που θα αποκομίσετε θα σας συντροφεύουν πάντα είτε παραμείνετε στο επίπεδο αρχαρίων είτε συνεχίσετε την εκπαίδευσή σας παραπέρα σε προχωρημένο επίπεδο. Θα μάθετε ειδικούς καταδυτικούς όρους, τα διάφορα υποβρύχια σήματα επικοινωνίας, πώς να διαβάζετε τα όργανα σας, πώς να ελέγχετε τον καταδυτικό σας εξοπλισμό, και κυρίως τους νόμους των αερίων και της φυσικής που διέπουν την κατάδυση με αναπνευστικές συσκευές και την διαχείριση των συμπιεσμένων αερίων υποβρυχίως. 

Θα σας δοθεί γραφική ύλη ή ηλεκτρονικό και σύγχρονο υλικό για να μελετήσετε και θα πρέπει να περάσετε ένα τεστ πιστοποίησης στη θεωρία των καταδύσεων. Είναι ενδιαφέροντα πράγματα και θα απολαύσετε αυτή την παροχή γνώσεων που θα σας κάνει να δείτε την κατάδυση με διαφορετική οπτική. Η εκπαίδευση στην αυτόνομη κατάδυση είναι για τον καθέναν και οι πάντες μπορούν να τα καταφέρουν. Οι βασικές ασκήσεις στην εκμάθηση της κατάδυσης δεν απαιτούν κάποια δύσκολη δεξιότητα, είναι καθαρά ψυχολογικού χαρακτήρα. Θα σας βοηθήσουν τα μέγιστα να αποβάλλετε τις προκαταλήψεις και τις φοβίες σας για το νερό. 

Τις ασκήσεις που χρήζουν ικανοτήτων θα τις ανακτήσετε με την εμπειρία και την επανάληψη. Ασκήσεις όπως το βγάλσιμο του ρυθμιστή πίεσης και η εναλλαγή ρυθμιστών, άλλα κυρίως η εκούσια εισαγωγή νερού στη μάσκα ή το βγάλσιμο της μάσκας υποβρυχίως, είναι καθαρά ψυχολογικού χαρακτήρα και αποδεικνύουν ένα ελάχιστο επίπεδο άνεσης και εξοικείωσης που είναι απαραίτητο για την αξιολόγηση από τον εκπαιδευτή σας. Όλες αυτές οι ασκήσεις είναι ζωτικής σημασίας για να εξασφαλιστεί ότι θα είστε ασφαλείς κατά την διάρκεια των καταδύσεων σας. Στην πορεία της πιστοποίηση σας, η οποία μπορεί να διαρκέσει από 3-5 ημέρες θα μάθετε επίσης τη σημασία των ασφαλών πρακτικών διαχείρισης σε σχέση με τους άλλους δύτες. Θα διδαχθείτε το συντροφικό σύστημα κατάδυσης. Η αυτόνομη κατάδυση είναι ένα συντροφικό (μη ανταγωνιστικό) σπορ και θα πρέπει να μάθετε να ενεργείτε σε ζεύγη αυτοδυτών για την αμοιβαία ασφάλεια στη βουτιά. Έτσι θα μάθετε να ενεργείτε πάντα με ομαδικό και όχι ατομικό πνεύμα. Θα σας χρειαστεί και θα σας φανεί ωφέλιμο και στη ζωή σας, πιστέψτε με.

Τέλος, διαδικαστικά η πιστοποίηση θα σας βοηθήσει να νοικιάζεται εξοπλισμό από τα κέντρα καταδύσεων δείχνοντας το πτυχίο σας, να παίρνετε μέρος σε οργανωμένες και καθοδηγούμενες καταδύσεις σε κέντρα καταδύσεων, να βουτάτε σε ζευγάρια αυτόνομα χωρίς συνοδεία και υποστήριξη από καταδυτικά κέντρα και να ταξιδέψετε για καταδύσεις σε ολόκληρο τον κόσμο. 

Μάθετε αυτόνομη κατάδυση, είναι ο καλύτερος και ασφαλέστερος τρόπος να αποβάλετε όλα τα κόμπλεξ και να υπερνικήσετε τις φοβίες σας γύρω από το νερό. Το νερό είναι φίλος σας. Προέρχεστε από αυτό. Είστε νερό. Είναι το καλύτερο δώρο που μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας. 

Πρωτότυπο Άρθρο του Κώστα Ανδρεάδη ©

Τα πιο Δημοφιλή Άρθρα