ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΣΤΕΓΑΝΗΣ ΣΤΟΛΗΣ



Μια στεγανή στολή μας κρατάει ζεστούς και νιώθουμε άνετα κάτω από το νερό αλλά είναι επίσης και μια σημαντική επένδυση που κοστίζει αρκετά χρήματα, απαιτείται λοιπόν προσεκτική και περιοδική συντήρηση η οποία κοστίζει επίσης. Τα σημεία που θέλουν συντήρηση ή αντικατάσταση είναι τα λατέξ ή το υλικό σιλικόνης ή νεοπρέν του λαιμού, των χεριών και το στεγανό φερμουάρ (ορειχάλκινο ή πλαστικό). Φυσικά μια ποιοτική στεγανή μπορεί να έχει διάρκεια ζωής 10 χρόνια ή και πολύ περισσότερο αν την συντηρήσουμε και την αντιμετωπίσουμε σωστά. Ας δούμε μερικές τεχνικές συντήρησης.  

Πριν από την κατάδυση
Καταρχήν, φροντίστε την στεγανή σας κάθε φορά που την χρησιμοποιείται δηλαδή φερθείτε της με απαλό τρόπο στα ευαίσθητα σημεία σε χέρια, λαιμό, φερμουάρ κάθε φορά που την φοράτε. Τραβώντας στον καρπό και στο λαιμό τα λατέξ την ώρα που την φοράτε φροντίστε αυτά να είναι πουδραρισμένα με ταλκ είναι μια αλάνθαστη συνταγή για να αποφύγετε καταπόνηση του υλικού που κοστίζει για αντικατάσταση. Το ταλκ ουσιαστικά καταργεί κάθε αντίσταση μεταξύ του δέρματος και του λατέξ και τους επιτρέπει να γλιστρήσουν χωρίς να τεντώνετε το ελαστικό. Στην πραγματικότητα όταν φοράτε μια στεγανή δεν θα πρέπει ποτέ να τεντώνετε το υλικό των λατέξ κατά μήκος. Θα πρέπει να τεντώνετε στο άνοιγμα του στο φάρδος όσο το δυνατόν για να περάσετε το κεφάλι και τα χέρια σας. Αυτός είναι ο σωστός τρόπος. Ποτέ μην τραβάτε το στεγανό φερμουάρ χωρίς πρώτα να αλείψετε κάποιο κερί. Χρησιμοποιείτε μόνο συγκεκριμένα κεριά που είναι ειδικά σχεδιασμένα για τα συγκεκριμένα φερμουάρ. Εφαρμόστε το κερί μόνο στο εξωτερικό των δοντιών έτσι ώστε να μην παρεμβαίνει με τις εσωτερικές επιφάνειες στεγανοποίησης του φερμουάρ. Αν η στολή σας έχει οπίσθιο φερμουάρ βεβαιωθείτε ότι ο σύντροφός σας ξέρει τι πρέπει να κάνει. Τα φερμουάρ σε μια στεγανή είναι βαρέως τύπου ωστόσο δεν είναι άφθαρτα. Ποτέ μην τραβάτε και μην επιμείνετε αν κολλήσει γυρίστε πίσω μην επιμείνετε προς τα μπροστά απλά τεντώστε το φερμουάρ όσο το δυνατόν ευθεία και εφαρμόστε μια αργή και σταθερή έλξη κρατώντας το υλικό της στολής σαν αντίσταση στην έλξη. Μόλις κλείσετε το φερμουάρ καθίστε οκλαδόν κάτω και ανοίξτε το λατέξ του λαιμού για να βγάλετε όλο τον αέρα από την στεγανή ή απλά μπείτε στο νερό και αφήστε την πίεση του νερού να αναλάβει. Χρησιμοποιείστε τη δεύτερη μέθοδο τις ζεστές μέρες που ιδρώνετε μέχρι να φορέσετε την στεγανή. Θυμηθείτε, κάθε φορά που βάζετε ή βγάζετε την στεγανή καταπονείτε το υλικό των λατέξ σας και το φερμουάρ και έρχεστε ένα βήμα πιο κοντά σε κάθε επισκευή. Ένα σχισμένο λατέξ δεν έχει μόνο κόστος αλλά μπορεί να στοιχίσει και μια κατάδυση.

Μετά την κατάδυση

Όταν βγείτε από το νερό βάλτε λίγο αέρα στη στεγανή σας πριν αποσυνδέσετε τον σωλήνα πλήρωσης. Αμέσως αν είναι δυνατόν πλύνετε το φερμουάρ και τα λατέξ καθώς και τις βαλβίδες. Ο μεγαλύτερος εχθρός των λατέξ είναι ο ήλιος. Αποφύγετε την επαφή της στεγανής με τον δυνατό ήλιο. Εάν πρόκειται να ξαναβουτήξετε μέσα στις επόμενες 24 έως 48 ώρες κρεμάστε τη στεγανή για να στεγνώσει από την υγρασία που προκύπτει από την εφίδρωση. Μην ξεπλύνετε το εσωτερικό της διότι δεν θα στεγνώσει αν την χρησιμοποιείται συχνά. Ωστόσο αν κάνετε καιρό να ξαναβουτήξετε καλό θα είναι να την πλύνετε και εσωτερικά. Αυτό είναι εύκολο να γίνει σε στεγανή με καλτσάκια και δύσκολο σε στεγανή με μπότες. Στην δεύτερη περίπτωση θα πάρει αρκετό χρόνο μέχρι να στεγνώσει πλήρως. Κρεμάστε ανάποδα από την ειδική κρεμάστρα να στραγγίξει. 
Κρεμάστε σε δροσερό, ξηρό μέρος μακριά από τον ήλιο. Μια στεγανή μεμβράνης θα στεγνώσει εύκολα ενώ μια στεγανή νεοπρενίου μπορεί να κάνει μερικές μέρες να στεγνώσει πλήρως. Όταν στεγνώσει απλώστε την σε ένα τραπέζι και πασπαλίστε τα λατέξ με ταλκ. Χρησιμοποιήστε μια πολύ μαλακή οδοντόβουρτσα για να αφαιρέσετε τη σκόνη, την βρομιά και την άμμο από τα δόντια του φερμουάρ. Κερώστε τα δόντια του φερμουάρ. Είναι σημαντικό να αφήσετε το φερμουάρ ανοιχτό κατά την αποθήκευση για να αποφευχθεί η παραμόρφωση των επιφανειών στεγανοποίησης. Τυλίξτε τη στεγανή από τις μπότες προς τον λαιμό με τον γνωστό τρόπο προσέχοντας να μην τσακίσει το φερμουάρ και να διατηρεί το φυσικό του σχήμα. Στη συνέχεια τοποθετήστε την στην ειδική τσάντα που θα την προστατεύσει από την υγρασία και το όζον. Μην κρεμάτε την στεγανή για μακροχρόνια αποθήκευση. Με την πάροδο του χρόνου το ίδιο το βάρος της εφαρμόζει πολλή πίεση στους ώμους και τα μέρη της είναι εκτεθειμένα σε σκόνη, βρωμιά και όζον. Αποθηκεύστε σε σκιερό μέρος χωρίς υγρασία και μην βάζετε τίποτα επάνω στην τσάντα της.

Πρωτότυπο Άρθρο του Κώστα Ανδρεάδη ©
Aγοράστε το βιβλίο μου σε e-Book για Tablets / Smartphones / PC με λογαριασμό PayPal ή Credit Card
https://payhip.com/b/pS9s


...και σε έντυπη μορφή
στο eBay με δωρεάν μεταφορικά για Ελλάδα και Κύπρο!
https://www.ebay.com/usr/nostalgia.gr

Τα πιο Δημοφιλή Άρθρα