Αυτόνομη κατάδυση - Scuba Diving



Το απόλυτο σπορ αναψυχής στον κόσμο!
 

Αυτόνομη κατάδυση είναι η περιήγηση κολυμπώντας κάτω από το νερό χρησιμοποιώντας αυτόνομη υποβρύχια αναπνευστική συσκευή, την γνωστή συσκευή SCUBA. Ο αυτοδύτης φέρει έναν κύλινδρο με αυτόνομο σύστημα που περιέχει πεπιεσμένα αέρια (συνήθως αέρα, αλλά μερικές φορές και άλλα αέρια), που του επιτρέπει να αναπνέει και να μείνει κάτω από το νερό πολύ περισσότερο από ότι θα ήταν δυνατό μόνο με το κράτημα της αναπνοής του, για ώρες ή ακόμα και μέρες!
 

Με τη βοήθεια του εξοπλισμού καταδύσεων όπως, μάσκα, ρυθμιστή πίεσης, ρυθμιστή πλευστότητας (τζάκετ), πτερύγια, και οργάνων μέτρησης και δεδομένων οι δύτες μπορούν να εξερευνήσουν με ασφάλεια τον υποβρύχιο κόσμο. Το σπορ εξελίχθητε μέσα στα χρόνια και με την βοήθεια της επανάστασης στην εξέλιξη του εξοπλισμού, έφτασε να είναι ένα από τα ασφαλέστερα σπορ στον κόσμο και ένα από τα ευκολότερα για να μάθει κανείς. Με την βοήθεια των οργανισμών πιστοποίησης όλες οι βασικές αρχικές δεξιότητες μπορούν να ολοκληρωθούν μέσα σε μόλις τρεις ημέρες!
 

Η αυτόνομη κατάδυση είναι ένα σπορ που γίνεται για ψυχαγωγικούς σκοπούς σε όλο τον κόσμο και μπορεί ακόμη να είναι ή να γίνει και ένα επάγγελμα. Υπάρχουν πολλές θέσεις εργασίας  παγκοσμίως στην κατάδυση. Στον τουρισμό σαν υποβρύχιος ξεναγός, στην εκπαίδευση σαν εκπαιδευτής αυτοδυτών, στον εμπορικό τομέα σαν επαγγελματίας δύτης εργασιών στο βυθό, στα σώματα ασφαλείας σαν υπηρεσιακός δύτης, στην έρευνα και επιστήμη σαν δύτης ενάλιας αρχαιολογίας ή ερευνητής, στο στρατό σαν δύτης υποβρύχιων αποστολών και υποβρύχιων καταστροφών.
 

Γιατί οι άνθρωποι κάνουν καταδύσεις;
Για κάποιους είναι απλά η ομορφιά του βυθού και η θαλάσσια ζωή που κατοικεί μέσα σε αυτόν, για άλλους είναι η συγκίνηση της ανακάλυψης βαθιά μέσα σε ένα ναυάγιο, μια σπηλιά ή απλά η εξερεύνηση σε μέρη που κανείς δεν έχει ξαναπάει ποτέ! Ο καθένας έχει ένα διαφορετικό λόγο για να μάθει καταδύσεις, αλλά οι περισσότεροι θα συμφωνούσαν ότι είναι για την καθαρή απόλαυση του υποβρύχιου κόσμου, έναν κόσμο τόσο μακριά από τη δική μας πραγματικότητα που μας μαγεύει πραγματικά. Είτε θέλετε να χαλαρώσετε σαν τουρίστες ενώ φωτογραφίζεται έντονα χρώματα και τροπικά ψάρια, είτε θέλετε να βουτήξετε σαν ερασιτέχνες και να κολυμπήσετε με τα μεγάλα θαλάσσια θηλαστικά και τα μεγαλύτερα ψάρια θηρευτές του πλανήτη, είτε θέλετε να ανακαλύψετε ναυάγια, να εισέλθετε σε υποβρύχια συστήματα σπηλαίων, ή να βγάλετε τα προς το ζην σαν επαγγελματίες εργαζόμενοι κάτω από το νερό, οι καταδύσεις τα έχουν όλα!

 

Ποιος μπορεί να κάνει καταδύσεις;
Η απλή απάντηση είναι σχεδόν ο καθένας. Τα πτυχία καταδύσεων ξεκινούν από την ηλικία των 8 ετών και άνω, ενώ οι υποψήφιοι δύτες προέρχονται από όλα τα κοινωνικά στρώματα. Παρακάτω είναι μερικά βασικά ζητήματα:

 

- Ηλικία
Τα παιδιά σε ηλικία 8 ετών μπορούν να ξεκινήσουν καταδύσεις με προγράμματα που διδάσκονται στην ασφάλεια των ρηχών νερών και απευθύνεται ειδικά σε μικρά παιδιά. Από την ηλικία των 10 ετών, τα παιδιά μπορούν να πιστοποιηθούν ως Junior Open Water Divers, ενώ στην ηλικία των 14 ετών και άνω μπορούν να πιστοποιηθούν ως Open Water Divers με την συναίνεση και την υπογραφή κηδεμόνα.

 

- Υγεία
Θα πρέπει να έχετε ένα επίπεδο καλής φυσικής κατάστασης και καλής υγείας. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να είστε σε άψογη φόρμα και υπερβολικά γυμνασμένοι, αλλά θα πρέπει να είστε τουλάχιστον απαλλαγμένοι από τυχόν ιατρικά προβλήματα, που κυρίως έχουν να κάνουν με σοβαρά περιστατικά όπως, καρδιοαγγειακές παθήσεις, προβλήματα πνευμονολογικά κ.α. Θα απαντήσετε σε ένα ερωτηματολόγιο ιατρικού ιστορικού κατά την εγγραφή σας σε ένα μάθημα καταδύσεων, θα αναφέρετε στον εκπαιδευτή σας τυχόν σοβαρά προβλήματα ή θα πρέπει να απευθυνθείτε σε έναν γιατρό για αξιολόγηση. Θα πρέπει επίσης να είστε σε θέση να κολυμπήσετε και να επιπλεύσετε στο νερό.

 

- Άτομα με Ειδικές Ανάγκες
Οι καταδύσεις είναι προσβάσιμο σπορ σε άτομα με σωματικές αναπηρίες. Πολλοί εκπαιδευτές εκπαιδεύονται για να προσφέρουν μαθήματα προσαρμοσμένα στα κινητικά προβλήματα των ανθρώπων. Η αυτόνομη κατάδυση είναι το πιο ευχάριστο σπορ για άτομα με αναπηρίες καθώς η κίνηση και η αίσθηση μέσα στο νερό είναι ευεργετική τόσο στην κινητικότητα όσο και στην ψυχολογία των ανθρώπων.

 

Τι τύποι καταδύσεων υπάρχουν;
Υπάρχουν πολλοί τύποι καταδύσεων που σημαίνει ότι υπάρχει πάντα κάτι νέο για να κάνετε και να δείτε. Εδώ είναι οι πιο δημοφιλείς τύποι:

 

- Ψυχαγωγικές καταδύσεις
Οι περισσότεροι δύτες είναι δύτες αναψυχής και αυτή είναι η πιο λαοφιλής μορφή της κατάδυσης που συνεπάγεται την ψυχαγωγία και τη διασκέδαση. Κάποιοι δύτες αρέσκονται να παρατηρούν τα ψάρια και τα κοράλλια και να φωτογραφίζουν, αλλά υπάρχουν επίσης πολλοί εξειδικευμένοι τομείς της αυτόνομης κατάδυσης. Μετά την πιστοποίηση Open Water μπορείτε να ολοκληρώσετε τα μαθήματα σε διάφορα είδη ειδικοτήτων όπως: νυχτερινές καταδύσεις, καταδύσεις σε ναυάγια, βαθιές καταδύσεις, υποβρύχιου προσανατολισμού και πλοήγησης, τεχνικές υποβρύχιας φωτογραφίας, καταδύσεις σε σπήλαια, καταδύσεις σε πάγο, καταδύσεις σε υψόμετρο, και σε επίπεδα όπως δύτης διασώστης και αρκετά άλλα που εμπλουτίζουν συνεχώς τις γνώσεις σας και σας καθιστούν πάνω απ’ όλα πιο ασφαλή δύτη για τον εαυτό σας και για τους άλλους.

 

- Τεχνικές καταδύσεις
Μερικοί δύτες αναψυχής θέλουν να προχωρήσουν παραπέρα και να διευρύνουν τους ορίζοντες τους, να εξερευνήσουν το θαλάσσιο οικοσύστημα ακόμα περισσότερο από ότι τους επιτρέπει η απλή μορφή της κατάδυσης για περιήγηση και αναψυχή, ο αρχικός εξοπλισμός και η τυποποιημένη εκπαίδευση. Η τεχνική κατάδυση περιλαμβάνει τομείς όπως η ακραία βαθιά κατάδυση με διαδικασίες αποσυμπίεσης, οι καταδύσεις έρευνας σε ναυάγια με ναυαγιοδιείσδυση και προηγμένες μορφές ερευνητικών καταδύσεων με διεισδύσεις σε σπήλαια σε καταδύσεις κλειστής οροφής. Η τεχνική κατάδυση είναι για έμπειρους δύτες, απαιτεί εξειδικευμένη εκπαίδευση σε διαδικασίες που διδάσκονται σε προηγμένα μαθήματα καταδύσεων που περιλαμβάνουν την εξοικείωση με την αναπνοή μιγμάτων αερίων, προηγμένες διαδικασίες εκπαίδευσης και πρωτόκολλα τροποποίησης και διαμόρφωσης εξοπλισμού με γνώμονα την τυποποίηση και την ασφάλεια.

 

- Εμπορικές καταδύσεις
Οι επαγγελματίες δύτες σε αυτόν τον τομέα εργάζονται κάτω από το νερό για τα προς το ζην. Χτίζουν και συντηρούν υποβρύχιες δομές όπως οι πλατφόρμες πετρελαίου, διενεργούν υποβρύχιες συντηρήσεις, δουλεύουν στην έρευνα, δημιουργούν χάρτες, συμμετέχουν σε επιχειρήσεις διάσωσης, καθώς και σε πολλά άλλα επαγγέλματα που σχετίζονται με τις καταδύσεις.

 

- Στρατιωτικές καταδύσεις
Οι στρατιωτικές καταδύσεις έχουν παρόμοια αντικείμενα με τις εμπορικές καταδύσεις, αλλά επίσης περιλαμβάνουν εργασίες όπως υποβρύχια επιτήρηση, νηοψίες, επιχειρησιακές αποστολές, ναρκοθετήσεις ή εκκαθαρίσεις υποβρύχιων ναρκοπεδίων και στρατιωτικές έρευνες. Οι στρατιωτικές καταδύσεις και οι επιστημονικές εφαρμογές τους έχουν πρωταρχική ιστορική ευθύνη για τις περισσότερες εξελίξεις στον εξοπλισμό κατάδυσης και στην ιατρική των καταδύσεων.

 

Που μπορείτε να βουτήξετε;
Οπουδήποτε μπορείτε να βρείτε νερό. Πάνω από τα δύο τρίτα του πλανήτη καλύπτονται από νερό, ώστε να μπορείτε να βουτήξετε σχεδόν οπουδήποτε. Σε ζεστά κοραλλιογενή νερά, σε ψυχρά περιβάλλοντα όπως λίμνες, ποτάμια, και πλημυρισμένα λατομεία. Οι δύτες μπορούν να βρεθούν σε όλες τις γωνιές του κόσμου από τους τροπικούς υφάλους της Καραϊβικής και του μεγάλου κοραλλιογενή υφάλου της Αυστραλίας, μέχρι τη μεγαλύτερη λίμνη του κόσμου στη Σιβηρία, ακόμη και κάτω από τον πάγο της Ανταρκτικής. Τα περισσότερα καταστήματα και θέρετρα καταδύσεων λειτουργούν σε θερμά τροπικά μέρη, παρόλα αυτά θα τα βρείτε στις περισσότερες πόλεις σε όλο τον κόσμο, ακόμα και σε πόλεις χωρίς άμεση πρόσβαση σε νερό.


Μάθετε καταδύσεις, θα σας συνεπάρει, δεν υπάρχει τίποτα στον κόσμο σαν αυτό!

Πρωτότυπο Άρθρο του Κώστα Ανδρεάδη ©

Σχόλια

Τα πιο Δημοφιλή Άρθρα