Η καταδυτική κοινότητα σε χρειάζεται



Η καταδυτική κοινότητα σε χρειάζεται…. φέρε έναν φίλο σου! Αυτό είναι το σύνθημα σε καιρούς κρίσης και για την αυτόνομη κατάδυση!

Ας το παραδεχτούμε και να πούμε την πικρή αλήθεια, ο κλάδος της αυτόνομης κατάδυσης παγκοσμίως δεν είναι ίδιος εδώ και καιρό και το πρόβλημα αρχίζει να φαίνεται σε όλες τις χώρες πλέον. Οι παλιές ημέρες δόξας της δεκαετίας του 1990 όταν κάθε έτος διαδεχόταν το άλλο με σταθερά αυξητικά ποσοστά σε πιστοποιήσεις πτυχίων έχουν περάσει. Το χαρακτηριστικό της κατάδυσης στις αρχές του 21ο αιώνα ήταν μια σταθερή αύξηση στις πιστοποιήσεις παγκοσμίως, ενώ τώρα φαντάζει σαν μια παρατεταμένη συστολή των επιχειρήσεων. Η καταδυτική βιομηχανία και το εμπορικό κομμάτι της έχουν από καιρό αναγνωρίσει αυτό το ανησυχητικό φαινόμενο - τάση, ανέλυσαν τις αιτίες και προσπάθησαν να καταλήξουν σε διορθωτικά μέτρα. 

Η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση μπορεί να έχει παίξει ένα ρόλο, ωστόσο δεν είναι αυτή η πλήρης εικόνα καθώς η κάθοδος σε πωλήσεις είχε αρχίσει αρκετά χρόνια πριν την παγκόσμια κρίση και όταν το παγκόσμιο οικονομικό κλίμα ήταν ακόμα αισιόδοξο. Οι καταδύσεις ξαφνικά φαντάζουν να είναι ένα σπορ εκτός μόδας, όμως όπως και σε πολλά άλλα θέματα, αθλήματα και δραστηριότητες αναψυχής το φαινόμενο αυτό είναι πιθανώς ένα μείγμα από πολλούς λόγους, παράγοντες, αιτίες και μηχανισμούς. Ωστόσο, δεν θα πάμε σε μια λεπτομερή μακρό ή μικροοικονομική ανάλυση και προβληματισμούς για το πώς η καταδυτική βιομηχανία θα πρέπει να κερδίσει το χαμένο έδαφος, ενώ αντιμετωπίζει τον συνεχώς αυξανόμενο ανταγωνισμό από άλλες δραστηριότητες αναψυχής. 

Το θέμα είναι τι πρέπει να κάνουμε από εδώ και πέρα για να περάσουμε τον σκόπελο. Αυτή τη στιγμή σε παγκόσμιο επίπεδο οποιαδήποτε επιχειρηματική καταδυτική δραστηριότητα προϋποθέτει αρκετό κεφάλαιο, πολλαπλή ενεργητική παρουσία υπαλλήλων και συνεργατών χωρίς να αποδίδει στο ελάχιστο την επένδυση της, καθώς χρειάζονται εγκαταστάσεις, εξοπλισμός, αεροσυμπιεστές, αίθουσα διδασκαλίας πρόσβαση σε μια πισίνα, ενδεχόμενες εργασίες για πρόσβαση σε θάλασσα, σκάφος, οχήματα, ίσως ένα ρυμουλκούμενο ή ένα μίνι λεωφορείο, κλπ. τα οποία όλα πρέπει να χρηματοδοτηθούν. Αν προσθέσουμε εδώ και την δημιουργία εμπορικού καταστήματος για καταδυτικό εξοπλισμό το κόστος πραγματικά εκτοξεύεται! Το έμψυχο δυναμικό είναι ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα, κάποιος θα πρέπει να οργανώσει τα μαθήματα, κάποιος να τα διδάξει, κάποιος να οργανώσει το ταξίδι με το σκάφος, κάποιος να οδηγήσει μέσα στο νερό τους δύτες, κάποιος να γεμίσει φιάλες, κάποιος να κάνει την γραφική εργασία και την ηλεκτρονική καταχώρηση επίσης. Ακόμα και ο πιο παθιασμένος με αυτή τη δουλειά θα κουραστεί κάποια στιγμή.

Με ολοένα και λιγότερους πελάτες στα καταδυτικά κέντρα και καταστήματα η σκληρή οικονομική πραγματικότητα θα θέσει αργά ή γρήγορα τέλος σε κάθε απόπειρα επιχειρηματικότητας. Αυτό που χρειάζεται τώρα ο κλάδος είναι η προσπάθεια από τον καθέναν ξεχωριστά να δημιουργήσει καινούργιους δύτες με οποιοδήποτε κόστος και η προτροπή είναι να γίνουν δύτες και να φέρουν και τους φίλους τους. Η κατάδυση είναι ούτως ή άλλως μια συντροφική διαδικασία. Προτρέψτε να εκπαιδεύονται οι φίλοι παρέα, τα ζευγάρια στη ζωή να γίνονται ζευγάρια και υποβρυχίως, οι γονείς να έρχονται μαζί με τα παιδιά τους. Η αυτόνομη κατάδυση στις μέρες μας έχει γίνει ένα πανεύκολο σπορ για να το μάθει ο οποιοσδήποτε και είναι μια όμορφη κοινωνική δραστηριότητα για τους φίλους και τις οικογένειες. Μη χάνετε την ευκαιρία να παροτρύνεται τον κόσμο στην κατάδυση. Στο χέρι μας είναι να κάνουμε την κατάδυση πάλι ελκυστική και της μόδας.

Αρθρο απο Χ-Ray Magazine Team / Issue #55 / July 2013

Ελλήνισε και Απέδωσε: Kώστας Ανδρεάδης

Τα πιο Δημοφιλή Άρθρα