Η ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΚΑΤΑΔΥΣΗ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ


Αν και η αυτόνομη κατάδυση είναι ένα σπορ για τους περισσότερους οι καταδύσεις είναι στην ουσία μια ήρεμη διαδικασία. Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα των αυτόνομων καταδύσεων είναι η χαλάρωση που προσφέρουν, καθώς και η ευκαιρία να ξεφύγετε από τους ξέφρενους ρυθμούς της ζωής. Οι περισσότερες καταδύσεις απαιτούν πολύ λίγη σωματική εργασία υποβρυχίως και έτσι είναι δύσκολο σε πολλούς να σκεφτούν και να συνδέσουν την αυτόνομη κατάδυση ως μέρος ενός προγράμματος βελτίωσης της φυσικής τους κατάστασης. Ωστόσο αυτό συμβαίνει γιατί άλλοι παράγοντες συνδυάζονται για να κάνουν αποτελεσματική την κατάδυση σαν άσκηση και αυτό είναι το πραγματικό όφελος για όλους που θα ξοδεύανε τον χρόνο τους στα γυμναστήρια ή οπουδήποτε αλλού για να ασκηθούν.

Οι μεταβλητές συνθήκες (ανοιχτές δεξιότητες) του υποβρύχιου περιβάλλοντος είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την αξία της αυτόνομης κατάδυσης ως εργαλείο γυμναστικής. Έμπειροι δύτες που βουτάνε με την μικρότερη παραγωγή ενέργειας καταναλώνουν εξίσου χωρίς να το καταλαβαίνουν θερμίδες μόνο και μόνο με τη βύθιση του σώματος στο νερό που ως γνωστόν η αποβολή θερμότητας από το σώμα είναι 25 φορές μεγαλύτερη απ' ότι στον αέρα, οπότε το σώμα θα πρέπει να εργαστεί σκληρά για να διατηρήσει τη θερμοκρασία του πυρήνα. Ακόμη και σε τροπικά κλίματα η μεταβολική δραστηριότητα αυξάνει σημαντικά προκειμένου να καταπολεμηθεί η απώλεια θερμότητας, ενώ σε ψυχρότερα μέρη του κόσμου το σώμα πρέπει να δαπανήσει ακόμη περισσότερη ενέργεια για να αντιμετωπίσει τις χαμηλές θερμοκρασίες σε βάθος. 

Μερικά είδη καταδύσεων απαιτούν περισσότερη σωματική δραστηριότητα από άλλα. Όποιος ποτέ έχει αντιμετωπίσει ισχυρό ρεύμα υποβρυχίως ξέρει ακριβώς πόσο κουραστικό είναι το κολύμπι ενάντια στη ροή του ρεύματος. Ακόμη και οι υποβρύχιοι φωτογράφοι που προσπαθούν να μείνουν σε ένα μέρος για τους σκοπούς μιας φωτογραφίας ή οποιαδήποτε υποβρύχια δραστηριότητα που περιλαμβάνει δαπάνη ενέργειας, όπως η εκμάθηση απο τους δασκάλους ή η ξενάγηση ομάδων στο βυθό προυποθέτουν μια γενναία δαπάνη θερμίδων.

Η σωστή τεχνική που χρησιμοποιείται στο πέδιλο υποβρυχίως (δηλαδή από το ισχίο και όχι από το γόνατο) είναι το κλειδί για την ενίσχυση των μυών του πυρήνα. Οι γλουτιαίοι, ο τετρακέφαλος και ο δικέφαλος μηριαίος, καθώς και οι ραχιαίοι μύες εργάζονται πιο αποδοτικότερα και κυρίως ασφαλέστερα απο το γεγονός ότι το νερό είναι εκατοντάδες φορές πιο πυκνό από τον αέρα και η αποχή της βαρύτητας δεν επιβαρύνει τους συνδέσμους και τις αρθρώσεις. Έτσι η αντίσταση του νερού είναι καθοριστικής σημασίας στη κατάδυση ως μια πολύτιμη μορφή χαμηλής έντασης άσκηση. Επίσης, είναι η ιδανική εναλλακτική λύση για τα άτομα με αδύναμους μύες ή ενδεχόμενους τραυματισμούς. 

Η κατάδυση δεν είναι μόνο μια καλή προπόνηση για υγιή άτομα αλλά και μια μεγάλη μορφή φυσικής θεραπείας για εκείνους που αναρρώνουν από τραυματισμό. Ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι καταδύσεις μπορεί να μειώσουν το χρόνο που απαιτείται για τις επουλώσεις τραυμάτων χάρη στην κατανάλωση απο το σώμα υψηλών επίπεδων συγκέντρωσης οξυγόνου σε βάθος (μια μελέτη που τα αποτελέσματά της βρίσκονται ακόμη σε ερευνητικό στάδιο).

Η κατάδυση μπορεί επίσης να βοηθήσει μακροπρόθεσμα στην γενική ευεξία και φυσική κατάσταση του σώματος καθώς οι τεχνικές αναπνοής που χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση της κατανάλωσης του αέρα διδάσκουν στο σώμα να απορροφάει περισσότερο οξυγόνο σε κάθε εισπνοή. Οι πνεύμονές σας διδάσκονται επίσης να αναπροσαρμόζονται σε κανονικό αέρα μετά την αναπνοή απο πεπιεσμένο αέρα, η οποία είναι υψηλότερη σε οξυγόνο. Κανονικά, το σώμα χρησιμοποιεί μόνο το ένα τέταρτο του οξυγόνου που εισπνέει, αλλά η κατάδυση μπορεί να αυξήσει την αποτελεσματικότητα των πνευμόνων με την πάροδο του χρόνου. 

Η ίδια η βουτιά δεν είναι το μόνο μέρος της άθλησης του σώματος στην αυτόνομη κατάδυση. Η ρουτίνα του ντυσίματος και η τακτοποίηση του εξοπλισμού, η είσοδος και η έξοδος απο το νερό συμβάλλουν επίσης στη συνολική αξία εκγύμνασης στις καταδύσεις. Μια καταδυτική φιάλη μπορεί να ζυγίζει απο 12 έως 18 κιλά περίπου ανάλογα το μέγεθος και το υλικό της. Αν υπολογίσουμε και τα βάρη που μεταφέρουμε και τα παρελκόμενα έχουμε μια μεταφορά βάρους ισάξια με ανυψωτικές ασκήσεις που χρησιμοποιούνται στο γυμναστήριο. 

Η κατάδυση συνεπώς δεν είναι μόνο μια καρδιαγγειακή προπόνηση αλλά και μια αξιόλογη μυική δραστηριότητα. Το 2013 το Αμερικανικό Κολέγιο Αθλητιατρικής παρουσίασε ένα σεμινάριο για την ασφάλεια στην αυτόνομη κατάδυση σημειώνοντας ότι οι φυσικές απαιτήσεις της κατάδυσης είναι αρκετά σημαντικές ώστε να αντιμετωπίζονται με προσοχή. Άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, που είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι θα πρέπει να αναζητήσουν ιατρική συμβουλή πριν επιχειρήσουν να βουτήξουν. 

Τα οφέλη της αυτόνομης κατάδυσης στη γενική φυσική κατάσταση του ανθρώπου αναγνωρίστηκαν από μια μεγάλη έρευνα στην Αμερική για τα Συλλογικά Αποτελέσματα της Φυσικής Δραστηριότητας το 2011, (μια βάση δεδομένων που μετρά το ενεργειακό κόστος των σπορ από μεταβολικά ισοδύναμα) η οποία συνέκρινε την μεταβολική δραστηριότητα στην αυτόνομη κατάδυση με διάφορα αθλήματα. Κατά μέσο όρο βρέθηκε οτι ένας άνδρας βάρους 82 κιλών μπορεί να κάψει 600 θερμίδες κατά τη διάρκεια μιας ώρας κατάδυσης και πολλές περισσότερες αν καταδυθεί σε ισχυρά ρεύματα ή ιδιαίτερα κρύα νερά. Ετσι παρουσιάστηκε ένα μοντέλο που μετρά τη δαπάνη θερμίδων στην κατάδυση με βάση το βάρος και το χρόνο που δαπανάται υποβρυχίως.

Η αυτόνομη κατάδυση είναι επωφελής όχι μόνο ως μια βιώσιμη μορφή σωματικής άσκησης, αλλά και για την ψυχική και συναισθηματική ευεξία του ατόμου. Η ηρεμία, η γαλήνη και η ομορφιά του υποβρύχιου κόσμου ενθαρρύνουν την θετικότητα και δίνουν πραγματική χαρά σε αυτούς που τα βιώνουν. Οι καταδύσεις είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να τονώσετε και να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα, να κάψετε θερμίδες και να αυξήσετε τα επίπεδα σεροτονίνης στον οργανισμό σας. Και σίγουρα είναι ο απολαυστικότερος και πιο διασκεδαστικός τρόπος για να κρατηθήτε σε καλή φυσική κατάσταση.

Πρωτότυπο Άρθρο του Κώστα Ανδρεάδη ©

Aγοράστε το βιβλίο μου σε e-Book για Tablets / Smartphones / PC με λογαριασμό PayPal ή Credit Card
https://payhip.com/b/pS9s

...και σε έντυπη μορφή στο eBay με δωρεάν μεταφορικά για Ελλάδα και Κύπρο!
https://www.ebay.com/usr/nostalgia.gr


 


Τα πιο Δημοφιλή Άρθρα