Η ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΔΥΣΗ

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΣΥΝΟΔΕΙΑΣ ΚΑΤΑΔΥΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ ΞΕΝΑΓΟ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΥΣΗ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ.  
Σειρά αποσπασματικών κειμένων απο το βιβλίο μου ''ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ ΞΕΝΑΓΗΣΗ''


Η νυχτερινή κατάδυση δεν διαφέρει σε τίποτα από τη συνηθισμένη μορφή κατάδυσης παρά μόνο ότι γίνεται σε σκοτεινό περιβάλλον χωρίς ορατότητα. Αυτό από μόνο του δημιουργεί ποικίλα συναισθήματα στον ψυχισμό του οποιουδήποτε αυτοδύτη. Πρώτα από όλα το δέος για το σκοτάδι, για το άγνωστο, το περιορισμένο οπτικό πεδίο και χιλιάδες συνειρμούς που μπορεί να πλάσει το μυαλό του ανθρώπου κάνουν την διαδικασία να φαντάζει και να είναι σαν μια από τις πιο υπεύθυνες βουτιές. Επεσήμανε τα βασικά υποβρύχια σήματα νυχτερινής κατάδυσης. Το επίπεδο προνοητικότητας, ελέγχου και προσοχής σου θα πρέπει να βρίσκεται σε μέγιστο βαθμό. Προσοχή, η νυχτερινή κατάδυση δεν ενδείκνυται για αρχάριους αυτοδύτες. Ελεγχε πάντα το επίπεδο της ομάδας που θα συνοδέψεις στο βυθό.

ΕΙΔΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

ΦΩΤΙΣΜΟΣ ΥΠΟΒΡΥΧΙΩΣ
Κάθε αυτοδύτης θα πρέπει να έχει αρχικά μια βασική πηγή φωτός. Για λόγους ασφαλείας πρέπει να υπάρχει και εναλλακτική πηγή φωτός σε περίπτωση προβλήματος της κύριας. Αν τα φώτα λειτουργούν με επαναφορτιζόμενες μπαταρίες, αυτές πρέπει να είναι φορτισμένες. Αν τα φώτα λειτουργούν με απλές μπαταρίες, αυτές πρέπει να είναι καινούργιες. Κάθε αυτοδύτης πρέπει να έχει επάνω του και δεμένο σε εμφανές σημείο (συνήθως στη μάσκα, στη φιάλη ή στο λάστιχο του ρυθμιστή) χημικό φως μεγάλης διάρκειας. Να έχεις εφεδρικό φακό σε περίπτωση που τον χρειαστεί κάποιος από την ομάδα. Να φοράς οπωσδήποτε μικρό αναλάμπον φλας σήμανσης ή ανακλαστήρες φωτός για να ξεχωρίζεις από την υπόλοιπη ομάδα.
 

ΦΩΤΙΣΜΟΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ
Μια πηγή φωτός σηματοδοτεί την έξοδο από το νερό και πρέπει να υπάρχει οπωσδήποτε σαν σημείο εξόδου. Το καλύτερο είναι να έχεις δυο πηγές φωτός (μια στην επιφάνεια μεγάλη και μια μικρή λίγο πιο βαθιά) για να κάνουν την πορεία προς την επιφάνεια πιο ορατή. Μην χρησιμοποιείς για στατικές πηγές φωτός αναλάμπον φακούς αλλά σταθερούς γιατί μπορεί να μπερδευτούν με πιθανόν υποβρύχια σήματα από τους φακούς των αυτοδυτών.
 

ΣΗΜΑΔΟΥΡΑ ΜΕ ΣΧΟΙΝΙ ΑΝΑΔΥΣΗΣ / ΚΑΤΑΔΥΣΗΣ
Ενα σχοινί είναι απαραίτητο πάντα σε νυχτερινή κατάδυση κυρίως αν αυτή γίνεται από σκάφος. Μπορείς να έχεις επάνω του τον φωτισμό που θα χρησιμοποιήσεις υποβρυχίως. Επίσης βοηθάει πολύ την ομάδα στον προσανατολισμό μέσα στη νύχτα που μπορεί να δημιουργήσει άγχος στους αυτοδύτες.
 

ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΔΥΣΗ
Βασική προϋπόθεση είναι να γνωρίζεις το καταδυτικό σημείο με κλειστά μάτια. Αν η κατάδυση είναι από ακτή θα πρέπει να τοποθετήσεις φωτισμό που να δείχνει την έξοδο (κυρίως σε βραχώδη περιοχή). Μια σημαδούρα με επιπλέον σχοινί επιφάνειας είναι η κατάλληλη λύση. Αν η κατάδυση είναι από σκάφος τότε θα πρέπει να σιγουρέψεις με φωτισμό την είσοδο στο νερό. 


Η ενημέρωση είναι πολύ βασική στη νυχτερινή κατάδυση. Κάθε αυτοδύτης θα πρέπει να έχει καταλάβει όλες τις παραμέτρους και τους κανόνες ασφαλείας πριν μπει στο νερό. Θα πρέπει να δώσεις όσο πιο τέλεια περιγραφή μπορείς του καταδυτικού σημείου. Οι αυτοδύτες πρέπει να γνωρίζουν την μορφολογία του βυθού, το βαθύτερο σημείο και οτιδήποτε κρίνεται απαραίτητο για την ασφάλεια της ομάδας. Δώσε ένα εναλλακτικό σενάριο αν συμβεί χάσιμο ζευγαριού, σβήσιμο φακού ή αποπροσανατολισμός. Εξήγησε τι πρέπει να κάνουν τα ζευγάρια. Είναι βασικό να έχεις βοηθό στην επιφάνεια που να επιβλέπει όλη την διαδικασία, να βοηθάει στον εξοπλισμό, να σιγουρέψει το σκάφος, να βοηθάει στην είσοδο και στην έξοδο τους αυτοδύτες, να επιβλέπει ποιός είναι στο νερό και ποιός δεν είναι. Ακριβώς πριν μπει η ομάδα στο νερό να κανείς τελικό έλεγχο εξοπλισμού και φωτισμού. Στην επιφάνεια σημάδεψε την πορεία σου στην πυξίδα και όρισε την πορεία σου.
 

ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΔΥΣΗ
Στο σκοτάδι μέσα στο νερό είναι εύκολο να χάσεις κάποιον αυτοδύτη όπως είναι εύκολο να χάσουν και εκείνοι εσένα. Ενας καλός τρόπος είναι τα ζευγάρια να μένουν κοντά σε απόσταση ενός χεριού, ένας άλλος είναι να επιλέξουν ποιά μεριά θα πάρει από την αρχή ο καθένας και να μείνουν εκεί σε όλη την βουτιά. Ολα τα ζεύγη αυτοδυτών θα πρέπει να είναι προσκολλημένοι μαζί και κοντά σε ολόκληρη την ομάδα. 

Το σχοινί είναι ένας καλός τρόπος κατάδυσης. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις και το σχοινί της άγκυρας γι’ αυτόν το σκοπό. Ελέγχεις την κάθοδο και έχεις συγκεντρωμένη όλη την ομάδα στα πρώτα λεπτά της βουτιάς, που είναι πολύ βασικό αφού υπάρχει περίπτωση να αντιμετωπίσεις στην αρχή της κατάδυσης αποπροσανατολισμό και ίλιγγο που δημιουργείται από το σκοτάδι. 

Οδήγησε την κατάδυση και άφησε τον δεύτερο βοηθό πίσω από την ομάδα. Ενας καλός έλεγχος της βουτιάς είναι με εσένα μπροστά στο βαθύτερο σημείο και τον βοηθό πίσω στο ρηχότερο. Ρώτα συνέχεια με φωτεινό σήμα αν όλα είναι Ο.Κ. και έλεγχε συνέχεια τους αυτοδύτες. Στην ανάδυση πρόσεχε πολύ και αναδύσου αργά (περίπου με 7 μέτρα / λεπτό) από το σχοινί ασφαλείας ή το σχοινί της άγκυρας.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΔΥΣΗ
Πρέπει να μείνουν οι αυτοδύτες ζεστοί μετά από μια νυχτερινή κατάδυση. Δώσε  οδηγίες και πρόσεχε όλο τον εξοπλισμό. Μάζεψε τα απαραίτητα εξαρτήματα που χρησιμοποίησες. Πριν ξεκινήσει το σκάφος, καταμέτρησε και έλεγξε ότι όλοι οι αυτοδύτες είναι παρόντες και δεν υπάρχει κανείς στο νερό.


Πρωτότυπο Άρθρο του Κώστα Ανδρεάδη ©
Απόσπασμα απο το βιβλίο ''Εγχειρίδιο Υποβρύχιας Ξενάγησης'' 

Aγοράστε το βιβλίο μου σε e-Book για Tablets / Smartphones / PC με λογαριασμό PayPal ή Credit Card
https://payhip.com/b/pS9s

...και σε έντυπη μορφή στο eBay με δωρεάν μεταφορικά για Ελλάδα και Κύπρο!
https://www.ebay.com/usr/nostalgia.gr


Σχόλια

Τα πιο Δημοφιλή Άρθρα