ΟΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΤΟΜΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΔΥΣΗ ΑΝΑΨΥΧΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΤΑΔΥΣΗ

Η κατάδυση αναψυχής έχει αναπτυχθεί παγκοσμίως τα τελευταία 50 χρόνια και πλέον υπάρχουν πολλές διαφορετικές τεχνολογίες και τομείς - κλάδοι που έχουν σχηματιστεί. Κάθε ένας έχει τα οφέλη του και σίγουρα θα μπορούσαν να ταιριάζουν στο προσωπικό σας στυλ. Ας δούμε όλα τα στυλ παρακάτω:
ΜΟΝΗ ΦΙΑΛΗ ΟΠΙΣΘΙΑΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ - SINGLE CYLINDER BACKMOUNT 
Η κατάδυση με μονή φιάλη που μεταφέρεται στην πλάτη χρησιμοποιεί ένα ρυθμιστή πλευστότητας τύπου τζάκετ ή back plate και αυτό το είδος κατάδυσης έφερε την επανάσταση στο κόσμο του σπορ. Κάθε θέρετρο - κέντρο καταδύσεων προσφέρει καταδύσεις αυτού το είδους. Οι περισσότεροι εκπαιδευτές ανα τον κόσμο εκπαιδεύουν με αυτό το βασικό είδος κατάδυσης και θα συνεχίζουν να το κάνουν για πολλά χρόνια ακόμα. Η κατάδυση με μονή φιάλη θεωρείται ο τέλειος τρόπος για την εισαγωγή ατόμων στις καταδύσεις αναψυχής και ο λόγος γι' αυτό είναι η απλότητα της διευθέτησης του εξοπλισμού. Στην ουσία το μόνο που χρειάζεται για να καταδυθεί κανείς είναι μια φιάλη, ένας ρυθμιστής πίεσης και ένα τζάκετ μαζί με τα περιφερειακά συστήματα. Αυτό το είδος κατάδυσης όμως είναι πολύ περιοριστικό όταν πρόκειται να έχουμε μεγάλους χρόνους βυθού, παραμονής και μεγάλο βάθος. Με μονή φιάλη η κατάδυση σε βάθη κάτω απο τα 40 μέτρα ή καταδύσεις με μεγάλο χρόνο παραμονής περισσότερο από 30 λεπτά σε βάθη κάτω των 30 μέτρων θεωρούνται επικίνδυνες και ο λόγος είναι η πιθανή έλλειψη του φυσικού αερίου που απαιτείται για την αποσυμπίεση. Συνολικά, είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να ξεκινήσει κανείς κατάδυση με συσκευές, ωστόσο αν πρόκειται να εμπλακεί περισσότερο και σχεδιάζει να κάνει συχνές καταδύσεις βαθύτερα σε διάφορα ναυάγια και υφάλους θα πρέπει να προχωρήσει με ένα απο τα υπόλοιπα είδη κατάδυσης.

ΔΙΠΛΕΣ ΦΙΑΛΕΣ ΟΠΙΣΘΙΑΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ - TWIN CYLINDER BACKMOUNT 
Οι διπλές φιάλες αποτελούνται στην ουσία απο δύο μονές ενωμένες μεταξύ τους στις βαλβίδες με πολλαπλή γέφυρα παροχής και ανοξείδωτα εξαρτήματα δεσίματος. Η κινητήρια δύναμη πίσω από τις διπλές είναι το γεγονός να επιτευχθεί η μεταφορά περισσότερου φυσικού αερίου με μεγαλύτερη ώρα παραμονής στο βυθό και σε μεγαλύτερο βάθος. Υπάρχουν μερικά μειονεκτήματα στη χρήση διπλών φιαλών δεδομένου ότι είναι πολύ δυσκίνητες και βαριές, ωστόσο έχουν πλεονεκτήματα που δεν μπορούν να αγνοηθούν. Το κύριο πλεονέκτημα αυτού του συνόλου φυσικά είναι ότι σε γενικές γραμμές έχουμε διπλάσια παροχή αερίου που είναι πολύ ευεργετική κατά την κατάδυση με Nitrox καθώς μπορεί συχνά να υπερδιπλασιάσει το χρόνο βυθού. Το πραγματικό πλεονέκτημα ωστόσο έρχεται σε διαδικασίες παρατεταμένης παραμονής σε καταδύσεις με μείγματα Nitrox και σε τεχνικές αποσυμπίεσης με μείγματα Trimix. Οι διπλές φιάλες είναι ο απόλυτος τρόπος για να εξερευνήσετε νέες περιοχές κατάδυσης που βρίσκονται βαθύτερα και θέλετε να διευρύνεται τα όρια σας ενώ θεωρούνται σήμερα το πιο διαδεδομένο είδος διαμόρφωσης εξοπλισμού για δύτες που εξερευνούν βαθιές νέες περιοχές. Ο λόγος γι' αυτό είναι ότι έχουν ένα πολύ καλύτερο επίπεδο ασφάλειας και πολύ χαμηλότερο αρχικό κόστος αγοράς από τους επαναπνευστήρες αυτή την στιγμή. 

ΦΙΑΛΕΣ ΠΛΑΓΙΑΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ - SIDEMOUNT  
Αυτή η μορφή κατάδυσης ξεκίνησε γύρω στη δεκαετία του '60 όπου ήταν πολύ δημοφιλής η κατάδυση σε σπηλιές και ναυάγια στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Αμερική. Τα τελευταία 20 χρόνια πολλές εμπορικές εξαρτήσεις εξοπλισμού παρουσιάστηκαν στην αγορά. Δεδομένου ότι τα συστήματα αυτά έχουν γίνει τον τελευταίο καιρό ένα δημοφιλές είδος κατάδυσης δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι οργανισμοί πιστοποίησης έχουν γράψει προγράμματα ειδικότητας τόσο για ψυχαγωγία όσο και για προχωρημένες τεχνικές καταδύσεις. Οι φιάλες πλάγιας τοποθέτησης και αγκίστρωσης είναι μια τεχνική όπου οι δύτες τοποθετούν τις φιάλες στα πλευρά του σώματός τους αντί της τοποθέτησης σε σταθερή οπίσθια θέση. Τα οφέλη είναι πολύ σαφή και η ταχεία ανάπτυξη και διαχείριση του εξοπλισμού έχει νόημα αν σκεφτεί κανείς ότι αυτό θα αυξήσει την ευελιξία, την προσβασιμότητα, την ασφάλεια, την άνεση και κυρίως τον πλήρη έλεγχο στην εναλλαγή του φυσικού αερίου. 

ΕΠΑΝΑΚΥΚΛΟΦΟΡΗΤΕΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΚΥΚΛΩΜΑΤΟΣ - CLOSED CIRCUIT REBREATHER 
Στην ουσία πρόκειται για ανακυκλωτές του αερίου εισπνοής ή αλλιώς επαναπνευστήρες σε απλά Ελληνικά. Αυτό που κάνουν είναι μια διαδικασία δύο σταδίων όπου πρώτα θα απορροφήσουν το CO2 και στη συνέχεια θα προσθέσουν οξυγόνο. Όταν ο δύτης εκπνέει αυτό το αέριο διοχετεύεται μέσω ενός διαχωριστή (μια συσκευή που είναι γεμάτη με κοκκώδη ουσία που ονομάζεται νατράσβεστος) που απορροφά το περίσσευμα του CO2 από την εκπνοή. Η συσκευή τελικά θα αναπληρώσει το οξυγόνο στο κύκλωμα πριν ο δύτης πάρει την επόμενη αναπνοή του. Επίσης, θα παρακολουθεί συνεχώς την περιεκτικότητα σε οξυγόνο στο κύκλωμα με 3 ή περισσότερους αισθητήρες οξυγόνου. Μόλις το οξυγόνο πέφτει κάτω από την απαιτούμενη μερική πίεση που καθορίζεται από το δύτη, η συσκευή θα τροφοδοτεί το κύκλωμα με περισσότερο οξυγόνο χρησιμοποιώντας μια ηλεκτρομαγνητική βαλβίδα. Οι επανακυκλοφορητές κλειστού κυκλώματος είναι επομένως το πιο σύγχρονο είδος κατάδυσης καθώς επιτρέπουν στους δύτες να χρησιμοποιούν μόνο το αέριο που μεταβολίζουν. Αυτό έχει τεράστια οφέλη ιδίως όταν οι δύτες χρειάζονται "ακριβά" αέρια που περιέχουν ήλιο καθώς οι συσκευές αυτές έχουν σχεδόν μηδενική σπατάλη φυσικού αερίου και το κόστος ανά κατάδυση μειώνεται δραματικά. Επιπλέον οι επαναπνευστήρες προσφέρουν στους δύτες την ευκαιρία να εξερευνήσουν τον βυθό σιωπηλά, ενώ η θαλάσσια ζωή συμπεριφέρεται πολύ διαφορετικά με την απουσία των φυσαλίδων δίνοντας έτσι στους υποβρύχιους φωτογράφους μεγάλο πλεονέκτημα όταν χρησιμοποιούν αυτό το είδος κατάδυσης. 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science of Diving στις 16 Μαΐου 2015 από τον Rudy Human.
   
Ελλήνισε και απέδωσε: Κώστας Ανδρεάδης

Aγοράστε το βιβλίο μου σε e-Book για Tablets / Smartphones / PC με λογαριασμό PayPal ή Credit Card
https://payhip.com/b/pS9s

...και σε έντυπη μορφή στο eBay με δωρεάν μεταφορικά για Ελλάδα και Κύπρο!
https://www.ebay.com/usr/nostalgia.gr



Σχόλια

Τα πιο Δημοφιλή Άρθρα