ΑΙΜΑ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΔΥΣΗ: Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ


Το σώμα μας περιέχει εκατομμύρια κύτταρα, ένα κλάσμα των οποίων είναι αιμοσφαίρια. Αυτά τα κύτταρα κατανέμονται ευρέως σε δύο τύπους, τα ερυθρά αιμοσφαίρια που είναι υπεύθυνα για τη μεταφορά των θρεπτικών ουσιών και του οξυγόνου στους ιστούς, την αναπλήρωση των αποβλήτων και την απόρριψη του CO2 (διοξειδίου του άνθρακα) και τα λευκά αιμοσφαίρια που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση των «κακών υλικών», των άχρηστων παραγόντων δηλαδή που βρίσκονται στο σώμα μας, όπως τα μικρόβια και τους ιούς. Και τα δύο έχουν το σκοπό τους αλλά η συμβολή τους στην παραγωγικότητα του ανθρώπινου σώματος είναι κάπως διαστρεβλωμένη.

Με αυτό εννοώ ότι αν εξετάζαμε την παραγωγικότητά τους σε ένα μέσο χρόνο τα ερυθρά αιμοσφαίρια είναι πραγματικά παραγωγικά, χρησιμοποιούνται συνεχώς και υποστηρίζουν τις ανάγκες του σώματος κάθε δευτερόλεπτο και κάθε λεπτό. Αν σταματούσαμε τη ροή του οξυγόνου στους ιστούς παρεμποδίζοντας το οξυγόνο που συλλέγεται όπως γίνεται π.χ. στη δηλητηρίαση μονοξειδίου του άνθρακα τότε οι ιστοί θα πέθαιναν σχετικά γρήγορα. Συγκρίνετέ το αυτό με τα λευκά αιμοσφαίρια τα οποία χρησιμοποιούνται κυρίως όταν ανιχνεύουν μια λοίμωξη ή για να παράγουν αντισώματα όταν το σώμα αντιδρά δημιουργώντας περισσότερα από αυτά. Αυτό απαιτεί χρόνο για να συμβεί αλλά τελικά η λοίμωξη ξεπερνιέται και το σώμα επανέρχεται στο φυσιολογικό επίπεδο και βρίσκεται πάλι σε κατάσταση αναμονής.
Τώρα σκεφτείτε αν θεωρήσουμε ότι επενδύαμε χρήματα στα κύτταρά μας με βάση τη συνεισφορά τους στον οργανισμό μας σε ετήσια βάση με αποτέλεσμα την παραγωγικότητά τους. Η αναλογία της παραγωγικότητας μεταξύ των αιμοσφαιρίων είναι μονομερής και κλείνει προς τα ερυθρά και έτσι ίσως δεν θα έπρεπε να ποντάρουμε στα λευκά αφού θα πρέπει να εξετάζουμε τα αποτελέσματα και την παραγωγικότητα όσον αφορά την εξοικονόμηση χρημάτων. 

Ίσως δεν είναι και τόσο καλή ιδέα...




Οι επενδύσεις στην παραγωγικότητα είναι εξαιρετικές όταν θέλετε να έχετε μια βιώσιμη, μακροπρόθεσμη δυνατότητα και να έχετε μια καλή απόδοση της επένδυσής σας. Αλλά τι γίνεται με το λεγόμενο μοντέλο απόκρισης;

Ένα μοντέλο απόκρισης είναι το ίδιο με μια αγορά ασφάλισης. Δεν γνωρίζετε πότε θα συμβεί το «κακό» και μεταφέρετε την αρνητική έκβαση του κινδύνου στην ασφαλιστική εταιρεία για να ταξινομήσει τα πράγματα όταν (και αν) κάτι πάει στραβά. Τι γίνεται αν η ασφαλιστική εταιρεία είστε εσείς και η ομάδα σας βρίσκεται εκείνη τη στιγμή σε κατάδυση; Δεν μπορείτε να καλέσετε την ασφαλιστική εταιρεία όταν βρίσκεστε στη μέση του προβλήματος! Στην πραγματικότητα οι περισσότεροι ασφαλιστές είναι άχρηστοι όταν πρόκειται για την πρόβλεψη ζητημάτων και την πρόληψή τους (εκτός αν η ασφαλιστική εταιρεία σας πει ότι θα πρέπει να αποκτήσετε ένα ορισμένο επίπεδο ικανότητας πριν εκδώσει μια κάλυψη για εσάς).
 

Τι γίνεται με την επένδυση στις δεξιότητες που θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε να συμβεί το «κακό» στην κατάδυση; Υπάρχουν μαθήματα που σας διδάσκουν σχετικά με τη διάσωση, την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών, την προηγμένη ιατρική περίθαλψη... αλλά πόσο συχνά εκπαιδεύετε τον εγκέφαλό σας για να αντιμετωπίσετε επείγουσες καταστάσεις, αβεβαιότητα, πολύπλοκες καταστάσεις ή το πώς να λειτουργήσετε αποτελεσματικά ως ομάδα ή το πώς να μάθετε από τα θετικά ή τα αρνητικά γεγονότα στην κατάδυση; Έχετε σκεφτεί ίσως και αυτά τα πράγματα και το πώς να επενδύσετε σε αυτά;

Το καλύτερο παράδειγμα της επένδυσης στην τράπεζα της εμπειρίας προέρχεται από την προσθαλάσσωση ενός Airbus A319 που προσγειώθηκε στον ποταμό Hudson μετά από μια μαζική εισαγωγή πουλιών στους κινητήρες που αχρήστευσε και τους δύο. Οι ικανότητες πλοήγησης του Captain Sullenberger ήταν εντυπωσιακές αλλά η ομαδική εργασία, η ηγεσία, η επίγνωση της κατάστασης, η λήψη αποφάσεων και οι επικοινωνίες ήταν αυτό που πραγματικά έσωσε την κατάσταση. Είπε μετά το συμβάν ο πιλότος: «Ένας τρόπος να το εξετάσουμε αυτό μπορεί να είναι ότι για 42 χρόνια έχω κάνει μικρές, τακτικές καταθέσεις σε αυτή την τράπεζα της εμπειρίας, της εκπαίδευσης και της κατάρτισης. Και στις 15 Ιανουαρίου το ισοζύγιο ήταν ιδανικό και επαρκές για να μπορέσω να κάνω μια πολύ μεγάλη ανάληψη αυτών των καταθέσεων».

 
Η λήψη αποφάσεων βασισμένη στις δεξιότητες προέρχεται από σκόπιμη πρακτική έτσι ώστε τα πράγματα να γίνονται με «αυτόματο πιλότο» και έχει ποσοστό σφάλματος της τάξεως των 1:10.000 με σφάλματα που συνήθως προκαλούνται κυρίως από την απόσπαση της προσοχής. Οι αποφάσεις βασίζονται κυρίως σε τεχνικούς και κοινωνικούς κανόνες και αυτό έχει ποσοστό σφάλματος περίπου 1:100 ένω συνήθως συμβαίνει επειδή το περιστατικό δεν έχει κατανοηθεί πλήρως και έχει εφαρμοστεί εσφαλμένος κανόνας. Τέλος, παίρνουμε αποφάσεις βασισμένες στη γνώση και προσπαθούμε να εφαρμόσουμε τις εμπειρίες και τις γνώσεις μας στα διάφορα περιστατικά για να δημιουργήσουμε «ένα καλύτερο περιβάλλον». Σε αυτή την περίπτωση το ποσοστό σφάλματος είναι μεταξύ 1:2 και 1:10... στην καλύτερη περίπτωση.




Μπορούμε να βελτιώσουμε αυτά τα ποσοστά αναθεωρώντας και μαθαίνοντας από τα γεγονότα που συναντάμε, ενώ εξίσου αποτελεσματική είναι η ικανότητα να μαθαίνουμε από τις πλούσιες ιστορίες των άλλων, αρκεί να λέμε ιστορίες όπου θα βγαίνουν όλες οι αλήθειες στην επιφάνεια ακόμα και για τα πράγματα στα οποία έχουμε παραβιάσει τους κανόνες. Αναλογιστείτε αν θέλετε να αλλάξετε το επενδυτικό μοντέλο σας. Θέλετε να απαλλαγείτε από τα λευκά αιμοσφαίρια ...; Βεβαιωθείτε ότι επενδύετε με σύνεση επειδή ποτέ δεν γνωρίζετε το πότε θα πρέπει να κάνετε μια ανάληψη δεξιοτήτων απο την τράπεζα της εμπειρίας σας, αλλά και επειδή γιατί χωρίς τη σωστή γνώση και κατανόηση πρόκειται να διακινδυνεύσετε αρκετά.

  -----------------------------------------------------------------------------------------------
Footnote:

The Human Factors Academy provides globally-unique classes to improve human performance and reduce the likelihood of human error of occurring in the diving domain. We operate in other domains too, like Oil and Gas and Healthcare
Stuck for a Christmas present?
https://www.humanfactors.academy/p/giftcerts-2017

Online micro-class (9 modules of approximately 15 mins each). http://www.humanfactors.academy/p/microclass
Webinar-based programmes starting 22 Jan 2018
https://www.humanfactors.academy/p/webinars

Upcoming classroom-based course dates are here https://www.humanfactors.academy/p/dates
More information on Human Factors Skills in Diving classes can be found at http://www.humanfactors.academy

Ελλήνισε και απέδωσε: Κώστας Ανδρεάδης

Aγοράστε το βιβλίο μου σε e-Book για Tablets / Smartphones / PC με λογαριασμό PayPal ή Credit Card
https://payhip.com/b/pS9s

...και σε έντυπη μορφή στο eBay με δωρεάν μεταφορικά για Ελλάδα και Κύπρο!
https://www.ebay.com/usr/nostalgia.gr




Σχόλια

Τα πιο Δημοφιλή Άρθρα