Εκπαιδευτικες στασεις και ευελικτες αλλαγες στη διδασκαλια της αυτονομης καταδυσης

Απόσπασμα από το καινούργιο αδημοσίευτο βιβλίο μου ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΚΑΤΑΔΥΣΗΣ. Σύντομα θα κυκλοφορήσει το μοναδικό βιβλίο για την αυτόνομη κατάδυση βασισμένο σε επιστημονικά δεδομένα και βιβλιογραφία πανεπιστημιακού χαρακτήρα. Το βιβλίο που είναι απαραίτητο να διαβάσει κάθε σύγχρονος εκπαιδευτής - τρια αλλά και κάθε αυτοδύτης - τρια. Μείνετε συντονισμένοι...
Από όλα όσα διδάσκεται σε ένα κύκλο μαθημάτων δεν έχει σημασία τι πιστεύετε εσείς ότι οι μαθητές σας πρέπει να κάνουν. Το μόνο που πραγματικά έχει σημασία είναι τι κάνουν πραγματικά οι άνθρωποι αν είναι σωστά καθοδηγημένοι και έχουν κίνητρα. Οι εκπαιδευτές που το καταλαβαίνουν αυτό είναι αυτοί που θα επιφέρουν θετικές αλλαγές στην εκπαίδευση. Εκείνοι που πιστεύουν ότι επειδή δίδαξαν κάτι αυτό θα κάνουν και οι άνθρωποι είναι εκείνοι που δυστυχώς δεν καταφέρνουν τίποτα. Μερικοί εκπαιδευτές καταδύσεων είναι άνθρωποι που επιλύουν προβλήματα όταν βλέπουν κάποια πτυχή της εκπαίδευσης που απλά δεν λειτουργεί, δεν επαναπαύονται ούτε προσπερνούν το πρόβλημα μέχρι να βρουν έναν τρόπο να το διορθώσουν. Δυστυχώς δεν είναι όλοι οι εκπαιδευτές κατάδυσης έτσι.
Σε αρκετούς τα θέματα είναι απλά και νομίζουν ότι τα πράγματα «κυλούν όπως ακριβώς είναι" χωρίς να το ψάχνουν ή έστω να αναρωτηθούν για το λάθος. Εξάλλου η ζωή είναι πολύ πιο εύκολη όταν δεν χρειάζεται να αλλάξετε τα πράγματα. Το κάνεις απλά με τον ίδιο τρόπο πάντα ξανά και ξανά. Με λίγα λόγια δεν κάνεις τίποτα. Απαντήστε ειλικρινά και βάζοντας την λογική σας στο ερώτημα αν υπάρχει περιθώριο βελτίωσης στην εκπαίδευση της κατάδυσης. Αν όχι αφήστε τα πράγματα ως έχουν. Αν ναι προσπαθήστε να τα κάνετε καλύτερα. Αν δεν σας ενδιαφέρει κάντε στην άκρη και αφήστε τους άλλους να τα διορθώσουν. Αρχίστε να αλλάζετε την εκπαίδευση σας και να βάζετε την προσωπική σας σφραγίδα στην εκπαίδευση και θα δείτε πως θα εκτιμηθεί αυτό σε σχέση με τους μαθητές σας αλλά και τους συναδέλφους σας. Σταματήστε να είστε πιστοί ακόλουθοι του δόγματος «αυτό πρέπει να γίνει έτσι». Δεν φαντάζεστε τι φραγμός ήταν και είναι στα ανθρώπινα επιτεύγματα αυτό το «πρέπει». Η λέξη αυτή καλλιεργείται συχνά στην καθημερινή ζωή μας και η χρήση της είναι τόσο διαδεδομένη όσο και επιβλαβής. Μπορείτε να αναφέρετε στους μαθητές διάφορα πράγματα που κανονικά θα έπρεπε να κάνουμε όλοι μας (θεωρητικά σωστά) αλλά δεν τα κάνουμε όπως:
- θα πρέπει να τρώμε υγιεινό φαγητό
- θα πρέπει να ασκούμαστε τακτικά
- θα πρέπει να ξεκουραζόμαστε περισσότερο
- θα πρέπει να οδηγούμε με περισσότερη προσοχή
- θα πρέπει να ξοδεύουμε λιγότερα και μόνο στα απαραίτητα
- θα πρέπει να αποταμιεύουμε περισσότερα
- θα πρέπει να πληρώνουμε τα χρέη μας και τόσα άλλα «πρέπει»
Όλοι γνωρίζουμε ότι πρέπει να κάνουμε αυτά τα πράγματα. Τι μας σταματά; Το γεγονός ότι δεν είμαστε τέλειοι αλλά ατελείς και είμαστε απλώς άνθρωποι με αδυναμίες, λάθη και ελαττώματα.
''Ο ποιητής Οδυσσέας Ελύτης λέει σε ένα ποίημα του: «πιάσε το πρέπει από το γιώτα και γδάρε το ίσαμε το πι»Τα μαθήματα καταδύσεων και τα καταδυτικά εγχειρίδια είναι γεμάτα με καταλόγους πράξεων που «πρέπει» να κάνουν οι αυτοδύτες πριν ή κατά τη διάρκεια κάθε κατάδυσης. Αυτό περιλαμβάνει θέματα όπως:
- Θα πρέπει να διατηρήσετε την ικανότητα χρήσης ενός καταδυτικού πίνακα
- Θα πρέπει να αναζητήσετε επανεκπαίδευση μετά από περιόδους αδράνειας και αποχής από την κατάδυση
- Θα πρέπει να κάνετε σχολαστικό έλεγχο του εξοπλισμού σας αλλά και του ζευγαριού σας κάθε φορά πριν μπείτε στο νερό
- Θα πρέπει να καταγράφετε σχολαστικά κάθε κατάδυση

Πολλοί εκπαιδευτές πιστεύουν ότι αυτά είναι πράγματα που πρέπει να κάνουν οι μαθητές τους κάθε φορά. Ωστόσο στον πραγματικό κόσμο σχεδόν κανείς δεν τα κάνει. Επίσης υπάρχουν και πολλοί εκπαιδευτές που δεν τα κάνουν οι ίδιοι για τον εαυτό τους και απαιτούν να τα κάνουν οι μαθητές τους. Αναλογιστείτε ειλικρινά ότι οι ίδιοι οι εκπαιδευτές είναι μερικές φορές οι χειρότεροι «παραβάτες» των κανόνων (αλλά οι κανόνες δεν ισχύουν για μένα φυσικά, εγώ είμαι εκπαιδευτής, έτσι δεν πάει;). Μην ξεχνάτε ποτέ ότι είστε αυτοί που οι μαθητές σας είναι πιο πιθανόν να «τραβήξουν» συμπεριφορές. Μιλήστε με συναδέλφους σας και αναγνωρίστε το πρόβλημα, στη συνέχεια προτείνεται τρόπους για τον τρόπο επίλυσης του προβλήματος. Μπορείτε να το κάνετε αυτό σαν σχέδιο δράσης μέσα στο καταδυτικό κέντρο που εργάζεστε και να καταλήξετε σε συμπεράσματα. Μαζί μπορεί να εργαστείτε για να βρείτε εναλλακτικούς τρόπους να διδάσκετε πράγματα που είναι πιο πιθανό να ακολουθήσουν οι μαθητές σας στην πραγματική τους ζωή. Αν συναντήσετε άρνηση για αλλαγή από τους συναδέλφους σας να ξέρετε ότι κάπου εκεί τελειώνει συχνά η πραγματική πρόοδος γι’ αυτούς. Μην ασχολείστε, είναι μάταιο. Απλά επιλέξτε ανθρώπους ανοιχτόμυαλους. Εφόσον οι εκπαιδευτές επιμένουν ότι δεν υπάρχει λόγος να αλλάξουν τον τρόπο που διδάσκουν επειδή απλά αποδέχονται μια «υπάρχουσα κατάσταση» τα πράγματα δεν θα βελτιωθούν.

Ρωτήστε τους να σας εξηγήσουν γιατί τόσοι πολλοί αυτοδύτες αποτυγχάνουν να κάνουν τα πράγματα που τους δίδαξαν ότι είναι απαραίτητα να κάνουν και θα πάρετε σχεδόν πάντα την ίδια απάντηση: «επειδή οι άνθρωποι είναι τεμπέληδες και δεν θέλουν να αλλάξουν». Η ειρωνεία είναι ότι όταν οι εκπαιδευτές αρνούνται να διερευνήσουν πιο αποτελεσματικούς τρόπους διδασκαλίας είναι συνήθως γιατί απλά τους είναι ευκολότερο να αποδεχτούν την υπάρχουσα κατάσταση αλλά στην ουσία είναι επειδή αυτοί οι ίδιοι είναι πολύ τεμπέληδες για να αλλάξουν και όχι οι μαθητές τους. Μην μεταφέρετε λοιπόν το πρόβλημα στους μαθητές σας. Οι μαθητές σας είναι δέκτες. Εσείς είστε ο πομπός. Εξαρτώνται από τις δικές σας ενέργειες και πράξεις. Αν αφιερώσετε χρόνο και καθίσετε να παρατηρήσετε πιστοποιημένους αυτοδύτες σε τοποθεσίες σε ολόκληρη τη χώρα και παντού στον κόσμο θα διαπιστώσετε σίγουρα ότι υπάρχει μια τεράστια απόκλιση μεταξύ αυτών που λέμε στους μαθητές ότι πρέπει να κάνουν και τι πραγματικά κάνουν στην πραγματική ζωή. Διδαχθείτε από την εμπειρία σας, διδαχθείτε από την επιστημονική κοινότητα σε θέματα καθαρά εκπαιδευτικά και προσπαθήστε να τα εφαρμόσετε στη δουλειά σας. Αυτός είναι και ο σκοπός αυτού του βιβλίου, διαβάζοντας αυτές τις γραμμές ίσως σας δώσουν το έναυσμα για να το ψάξετε λίγο παραπέρα. Η οποιαδήποτε αλλαγή έρχεται μέσα από όλους εσάς.
Ο μεγάλος φιλόσοφος, μαθηματικός και ειρηνιστής Μπέρτραντ Ράσελ είχε πει:
’’Πιστεύω ότι ο κύριος στόχος της παιδείας πρέπει να είναι να σπρώχνει τούς νέους να ερευνούν και να αμφιβάλλουν για όλα τα πράγματα πού θεωρούνται γενικώς αποδεκτά. Εκείνο που έχει σημασία είναι η ανεξαρτησία της σκέψης. Το χειρότερο στην εκπαίδευση είναι η απροθυμία να επιτρέπει στους νέους να θέτουν εν αμφιβάλω τις παραδεδεγμένες απόψεις και τούς ανθρώπους πού κατέχουν την εξουσία. Για να αναφανούν νέες ιδέες είναι απαραίτητο να ενθαρρύνονται με κάθε τρόπο οι νέοι στο να διαφωνούν ριζικά με τις ηλιθιότητες της εποχής τους. Πολλοί από τούς ανθρώπους πού θεωρούνται αξιοσέβαστοι και πολλές από τις ιδέες πού θεωρούνται θεμελιώδεις αποτελούν φραγμούς στις ανθρώπινες επιτεύξεις. Νομίζω ότι το σημαντικότερο δεν είναι να μαθαίνουμε πολλά πράγματα, όσο το να πιστεύουμε με πάθος ότι έχουμε το δικαίωμα να διαφωνούμε και την υποχρέωση να διατυπώνουμε καινούργιες ιδέες.
Πρωτότυπο Άρθρο του Κώστα Ανδρεάδη
Αγοράστε το βιβλίο μου σε e-Book για Tablets / Smartphones / PC με λογαριασμό PayPal ή Credit Card
https://payhip.com/b/pS9s
...και σε έντυπη μορφή στο eBay https://www.ebay.com/usr/nostalgia.gr με δωρεάν μεταφορικά για Ελλάδα!
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Αφήστε τα σχόλια και τις απόψεις σας για το ιστολόγιο εδώ. Ευχαριστώ.