Καταδυτικές στολές – Τα σύγχρονα υλικά και υφάσματα κατασκευής.


Διάρκεια ανάγνωσης: 4′ 30′

Υλικό Νεοπρένιο – NEOPREN
Συνθετικό καουτσούκ κατασκευασμένο από πολυμερισμό του χλωροπρενίου. Το νεοπρένιο παρουσιάζει καλή χημική σταθερότητα και διατηρεί ευελιξία σε ένα ευρύ φάσμα θερμοκρασίας. Ο αφρός από νεοπρένιο παράγεται είτε σε μορφή κλειστού κυττάρου είτε ανοικτού κυττάρου. Η έκδοση των κλειστών κυττάρων είναι αδιάβροχη και χρησιμοποιείται για στολές κατάδυσης υγρού και στεγανού τύπου. Η αφρώδης όψη του σχηματίζεται με έγχυση του νεοπρενίου με αέριο άζωτο, δημιουργώντας κυψέλες αερίου (μικρο φυσαλίδες) μέσα στο υλικό, αυξάνοντας έτσι τις θερμομονωτικές του ιδιότητες.
Το νεοπρένιο παράγεται σε μεγάλα τεμάχια υλικού και κόβεται στο απαιτούμενο πάχος, κυμαινόμενο από 1mm έως 10mm. Όσο μεγαλύτερο είναι το πάχος, τόσο καλύτερη είναι και η θερμομόνωση του. Για την παροχή αντοχής και προστασίας, το νεοπρένιο μπορεί να στρωματοποιηθεί σε κάθε πλευρά του με νάιλον, πολυεστέρα ή διάφορα άλλα υφάσματα. Λόγω της δομής του το νεοπρένιο έχει θετική πλευστότητα. Δεδομένου ότι περιέχει ποσότητες παγιδευμένου αερίου, το πάχος και η άνωση του μειώνονται στο βάθος, χάνοντας μέρος της θερμομόνωσης. Η ποιότητα του νεοπρενίου εξαρτάται από τον αφρό που χρησιμοποιείται και την πυκνότητα του υλικού. Η ποσότητα των κυψελών του αερίου και το μέγεθός τους συνδέεται άμεσα με την ανθεκτικότητα του αφρού.
Ένας πυκνότερος αφρός είναι πιο ανθεκτικός και αντιστέκεται καλύτερα στη μεγάλη πίεση του περιβάλλοντος σε βάθος. Τα σύγχρονα υλικά στο νεοπρένιο είναι βασισμένα και φτιαγμένα απο ανθρακικό ασβέστιο καθιστώντας το πιο φιλικό προς το περιβάλλον από τα κλασικά προϊόντα με βάση το πετρέλαιο. Διαθέτουν υψηλή πυκνότητα, εξαιρετική θερμομόνωση, εξαιρετική αντοχή και μπορούν να αντέξουν την υψηλή πίεση χωρίς να χάνουν τις ιδιότητές τους.
Τριστρωματικό Υλικό – TRILAMINATE

Ο όρος τριστρωματικό σημαίνει στην ουσία ένα πολυστρωματικό υλικό που αποτελείται από τρία στρώματα – φύλλα επικαλυπτόμενων υλικών τα οποία είναι ελασματοποιημένα μεταξύ τους. Μια εσωτερική και εξωτερική επένδυση παρέχει την αντοχή και την ανθεκτικότητα, ενώ η μεσαία στρώση εξασφαλίζει την υδατοστεγανότητα του υλικού. Το αδιάβροχο υλικό είναι κατασκευασμένο από βουτυλικό καουτσούκ και έχει πάχος μόνο μερικών χιλιοστών. Για να αποφευχθεί το σχίσιμο είναι απαραίτητο ένα εξωτερικό προστατευτικό ύφασμα. Συνήθως, ένα ισχυρό, μη ελαστικό υφαντό υλικό (Nylon, Cordura, Polyester, DuPont, Kevlar).

Λόγω του ελάχιστου πάχους του, το ύφασμα δεν παρέχει καμία θερμομόνωση. Ωστόσο, δεν παράγει απο μόνο του άνωση και το υλικό του στεγνώνει γρήγορα. Παρά τις πολλές τεχνολογικές εξελίξεις και υλικές βελτιώσεις μέσα στα χρόνια, το όνομα Trilam έμεινε και τώρα περιλαμβάνει διάφορα υλικά που κατασκευάζονται από 2 (bi – laminate) μέχρι 8 (οκτώ – πολυστρωματικά) στρώματα.

Υλικό TNT – TITANIUM, NEOPRENE, TRILAMINATE

Το επαναστατικό υλικό ΤΝΤ είναι ένα τριπλαστικό υλικό που χρησιμοποιεί αφρό προ συμπιεσμένου νεοπρενίου υψηλής πυκνότητας ως αδιαπέραστο στρώμα αντί για βουτύλιο (βουτυλικό καουτσούκ). Η αρχική διαδικασία κατασκευής του TNT είναι η ίδια με ένα υλικό νεοπρένιου. Ένα στρώμα αφρού από νεοπρένιο είναι ελασματοποιημένο με ένα εσωτερικό και εξωτερικό στρώμα. Στη συνέχεια, το συνολικό υλικό (και τα 3 στρώματα) υφίσταται μια δεύτερη φάση συμπίεσης σε έναν υπερβαρικό θάλαμο. Αυτή η διαδικασία δημιουργεί ένα λεπτό, εύκαμπτο, εξαιρετικά πυκνό τριπλαστικό υλικό νεοπρενίου. Χρησιμοποιώντας νεοπρένιο ως αδιάβροχο μέσο αντί για βουτύλιο, η ευκαμψία και η ιδιότητα συγκράτησης της θερμότητας βελτιώνονται δραστικά με αύξηση της θερμομόνωσης έως και 40%.

Για την περαιτέρω βελτίωση της θερμικής απομόνωσης του υλικού, εφαρμόζεται μια επίστρωση από στερεό κράμα τιτανίου, που ονομάζεται Ti-Alpha, απευθείας σε κάθε πλευρά του φύλλου νεοπρενίου, δημιουργώντας ένα αποτελεσματικό μονωτικό φράγμα. Το εξωτερικό στρώμα μειώνει την ψυχρή απορρόφηση και το εσωτερικό στρώμα αυξάνει την αντανάκλαση της θερμότητας απο το σώμα διατηρώντας τη θερμοκρασία του σώματος μέσα στη στολή. Μειώνοντας την ανταλλαγή θερμότητας και λειτουργώντας ως ανακλαστικό φράγμα, το τιτάνιο βελτιώνει σημαντικά τη θερμομόνωση έως και 40%. Συνδυάζοντας τις θερμικές ιδιότητες του νεοπρενίου και των αντανακλαστικών στρωμάτων του τιτανίου, οι στολές αυτές είναι σχεδόν 50% πιο ζεστές απο τις κλασικές Trilaminate.
Υλικό βουλκανισμένου καουτσούκ – λάστιχο – VULCANIZED RUBBER
Οι στεγανές στολές βουλκανισμένου καουτσούκ χρησιμοποιούνται κυρίως από δύτες δημόσιας ασφάλειας, για εμπορικούς σκοπούς ή για επιστημονικούς. Υπάρχουν συνήθως δύο λόγοι για τη δημοτικότητά τους. Ο πρώτος είναι η σχετική ευκολία απολύμανσης τους και ο δεύτερος η αντίσταση της πυκνότητας του υλικού τους στη διείσδυση ουσιών απο χημική μόλυνση. Κατασκευασμένες από βαρύ νάιλον υλικό και βουλκανισμένο καουτσούκ σε μια διαδικασία παρόμοια με εκείνη που χρησιμοποιείται για την κατασκευή πλαστικοποιημένων στολών.
Συνήθως η κατασκευή τους διαφέρει απο τις άλλες στολές γιατί κυρίως θα χρησιμοποιηθούν με ενσωματωμένο κράνος και μπότες για απόλυτη στεγανότητα. Τα πλεονεκτήματα αυτής της στολής είναι η αντοχή σε χτυπήματα και γδαρσίματα, η σύνδεση της με ολοπρόσωπες μάσκες και καταδυτικά κράνη, ότι επιτρέπει την κατάδυση σε αφιλόξενα και επικίνδυνα – μολυσμένα νερά για δύτες εργασίας, ότι είναι εύκολες στην απολύμανση τους, είναι εύκολες στην επιδιόρθωση τους σε μικρές διατρήσεις, είναι κατασκευασμένες για να διαρκούν αρκετά με λογική συντήρηση. Τα μειονεκτήματα τους βρίσκονται στο γεγονός ότι είναι δύσκολο να επιδιορθωθούν σε μεγάλες διατρήσεις, είναι αρκετά ογκώδης, δεν έχουν καμία θερμική προστασία σαν υλικό απο μόνο του, είναι μη ελαστικές και δύσχρηστες.
Aγοράστε το βιβλίο μου σε e-Book για Tablets / Smartphones / PC με λογαριασμό PayPal ή Credit Card στο Payhip και σε έντυπη μορφή στο eBay με δωρεάν μεταφορικά για Ελλάδα. Επισκεφτείτε επίσης την σελίδα του βιβλίου στο Facebook αν θελήσετε να έρθετε σε επικοινωνία και να σας αποσταλεί με προσωπική αφιέρωση!
Advertisements Occasionally, some of your visitors may see an advertisement here,

Σχόλια

Τα πιο Δημοφιλή Άρθρα