Σπορ κατάδυση ή κατάδυση αναψυχής

Από την οπτική γωνία των οργανισμών πιστοποίησης αυτοδυτών δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε έναν αθλητικό αυτοδύτη ή έναν αυτοδύτη αναψυχής. Υπάρχει όμως μια διαφορά στο πώς ο κάθε αυτοδύτης -τρια αντιλαμβάνεται την κατάδυση σαν δραστηριότητα. Η ίδια διαφορά στυλ μπορεί να βρεθεί και σε άλλες δραστηριότητες και χόμπι.

Για παράδειγμα, μπορούμε να δούμε ανθρώπους που πηγαίνουν για έναν περίπατο σε ένα βουνό και θέλουν να το κάνουν αυτό για να έχουν μια διασκεδαστική στιγμή με φίλους ή την οικογένεια τους, αλλά δεν θέλουν, ούτε τους ενδιαφερθεί να ειδικεύονται πάρα πολύ στη δραστηριότητα και γενικά επισκέπτονται χώρους με εύκολη πρόσβαση που δεν αποτελεί μεγάλη πρόκληση. Από την άλλη πλευρά, έχουμε άλλους ανθρώπους που τους αρέσει να πηγαίνουν στο βουνό, αλλά βλέπουν αυτή τη δραστηριότητα ως άθλημα, τείνουν να ειδικεύονται σε δραστηριότητες που σχετίζονται με το βουνό και να ψάχνουν όχι μόνο μια διασκέδαση και ψυχαγωγία, αλλά να αποκτούν και μια καλή τεχνική και έναν καλύτερο εξοπλισμό, που τους επιτρέπει όσο το δυνατόν να μπορούν να ειδικευτούν στην ανάβαση ενός βουνού.


Έτσι και στην κατάδυση μπορούμε να δούμε αυτά τα διαφορετικά στυλ, υπάρχουν άνθρωποι που απλά θέλουν να κάνουν μια όμορφη περιήγηση στο βυθό, δεν ενδιαφέρονται να μεταμορφώσουν το χόμπι τους σε ένα άθλημα που απαιτεί πολλή εκπαίδευση. Έχουμε επίσης αυτοδύτες που βλέπουν την κατάδυση ως αθλητισμό, όπως και οι αναρριχητές που σκαρφαλώνουν σε έναν βράχο. Αυτοί οι αυτοδύτες θέλουν ο εξοπλισμός τους να λειτουργεί με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο, ενώ μαθαίνουν συνεχώς καινούργια πράγματα για να καταδύονται με πιο αποτελεσματικό τρόπο. Αυτοδύτες που ασκούν καταδύσεις με αθλητική πειθαρχία επιδιώκουν την εξερεύνηση νέων τόπων και πολλές φορές δεν τους αρκεί να ακολουθήσουν έναν οδηγό – ξεναγό που θα τους οδηγήσει πάντα στα γνωστά μέρη. Όταν η κατάδυση γίνεται σπορ, η φυσική κατάσταση είναι σημαντική, η διανοητική εκπαίδευση είναι επίσης ένα βασικό σημείο, η τεχνική για τη μετακίνηση του σώματος και η σωστή χρήση του εξοπλισμού είναι θεμελιώδης. Κάθε λεπτομέρεια που σχετίζεται με την κατάδυση γίνεται σχετική και η εκπαίδευση γίνεται επιτακτική.

Όπως και σε άλλα σπορ, οι αυτοδύτες μπορούν να ειδικευτούν σε διαφορετικούς τύπους καταδύσεων που απαιτούν ειδική εκπαίδευση και σε μερικές περιπτώσεις οι κίνδυνοι που σχετίζονται με τη δραστηριότητα θα αυξηθούν μαζί με την πολυπλοκότητα της δραστηριότητας. Ένας αυτοδύτης που θέλει να μεταμορφώσει αυτή τη δραστηριότητα σε ένα σπορ θα πρέπει να χρησιμοποιήσει συγκεκριμένο προσωπικό εξοπλισμό με τον οποίο θα πρέπει να εξοικειωθεί πλήρως, από την άλλη μεριά ένας αυτοδύτης που θέλει μόνο να βουτήξει για μια ξενάγηση, θέλει μόνο να είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει τον τύπο του εξοπλισμού που θα νοικιάσει στα καταδυτικά κέντρα.


Ένας αυτοδύτης που θέλει να εμπλακεί περισσότερο στην εξερεύνηση του υποβρύχιου κόσμου θα πρέπει να είναι σε θέση να παραμείνει και περισσότερο χρόνο υποβρυχίως χωρίς να χάσει τη θερμοκρασία του σώματος του λόγω του κρύου περιβάλλοντος. Αυτό είναι πάλι παρόμοιο με αυτό που συμβαίνει με τους ανθρώπους που ανεβαίνουν στα βουνά, κάποιος που ασκεί τη δραστηριότητα ακριβώς όπως ένα απλό χόμπι στις περισσότερες περιπτώσεις θα ανεβεί στο βουνό όταν δεν υπάρχει πάρα πολύ κρύο και η ημέρα είναι ωραία, ενώ αν η θερμοκρασία αρχίσει να πέφτει θα επιστρέψει γρήγορα σπίτι. Αντίθετα, οι ορειβάτες δεν θα έχουν προβλήματα με την αναρρίχηση το χειμώνα, ακόμη και αν υπάρχει πάγος και χιόνι. Στην περίπτωση μας, οι αυτοδύτες, θα ειδικευτούν στη χρήση του εξοπλισμού που επιτρέπει την κατάδυση σε ψυχρότερα νερά και θα είναι σε θέση να παραμείνουν χωρίς την ανάγκη να ξεφύγουν από το κρύο.

Η κατάδυση σαν σπορ δεν κάνει έναν ερασιτέχνη αυτοδύτη καλύτερο, μόνο το στυλ είναι διαφορετικό. Για έναν εκπαιδευτή ή εκπαιδεύτρια όμως μπορεί και πρέπει να είναι διαφορετικό, διότι ο εκπαιδευτής θα δώσει σημασία σε πράγματα που είναι σημαντικά, μόνο αν την δραστηριότητα τη βλέπει σοβαρά, απο την άποψη της αθλητικής πειθαρχίας.  Η αναζήτηση εκπαιδευτών τέτοιου τύπου είναι πολύ σημαντική απο το κοινό, γι’ αυτό είναι πάντα καλό να παρακολουθεί μαθήματα με εκπαιδευτές διαφορετικών στυλ. Αυτό θα δώσει στον αυτοδύτη – τρια μια ευρύτερη εικόνα και μια καλύτερη προοπτική για το είδος και το στυλ της κατάδυσης που θέλει να ασκήσει.


Άρθρο του Andres Cuevas. Cantiago de Chille. PADI ΟW INSTRUCTOR και IANTD Advanced EANx Instructor.

Επιμέλεια Κώστας Ανδρεάδης ©

Aγοράστε το βιβλίο μου σε e-Book για Tablets / Smartphones / PC με λογαριασμό PayPal ή Credit Card στο Payhip και σε έντυπη μορφή στο eBay με δωρεάν μεταφορικά για Ελλάδα. Επισκεφτείτε επίσης την σελίδα του βιβλίου στο Facebook για προσωπικές παραγγελίες και επικοινωνία με τον συγγραφέα αν επιθυμείτε να σας αποσταλεί με ΕΛΤΑ και προσωπική αφιέρωση!

Σχόλια

Τα πιο Δημοφιλή Άρθρα