Είναι οι γυναίκες καλύτερες στην κατάδυση από τους άνδρες;

Μια κρίσιμη ερώτηση

Μια έρευνα της Dr. Mandy Shackleton θαλάσσιου επιστήμονα στο Πανεπιστήμιο Hull το 2007 αναφέρετε σχετικά με το αν οι γυναίκες είναι καλύτερες αυτοδύτριες από τους άνδρες. Αλλά είναι σωστή; Οι γυναίκες είναι καλύτερες από τους άνδρες; Για χρόνια οι γυναίκες οδηγοί ακούν και υπομένουν αστεία σχετικά με την ικανότητα προσανατολισμού τους, απο τους άνδρες που υπερηφανεύονται για την καλύτερη αίσθηση και επίγνωση του χώρου. Ωστόσο, υποβρυχίως τα πράγματα φαίνονται διαφορετικά ισχυρίζεται η Shackleton. Οι γυναίκες αυτοδύτριες προσαρμόζονται πολύ περισσότερο στο περιβάλλον του βυθού από τους άνδρες, σύμφωνα με μια διετή μελέτη για αυτοδύτες.

«Οι γυναίκες έχουν καλύτερο προσανατολισμό υποβρυχίως», δήλωσε η Shackleton. «Έχουν μεγαλύτερη επίγνωση του τι συμβαίνει γύρω τους».
Οι γυναίκες βρέθηκαν στην έρευνα να είναι πιο ήρεμες, λιγότερο επιθετικές και πιο συνειδητές ως προς την ασφάλεια από ότι οι άνδρες αυτοδύτες. Οι άνδρες ανέλαβαν περισσότερους κινδύνους και ήταν επιρρεπείς σε παράτολμες ενέργειες. Οι άνδρες βιώνουν μια «αλυσιδωτή αντίδραση των ορμονών τους» που τους αναγκάζει να χάνουν πολλές φορές τον έλεγχο της πλευστότητας τους πιο εύκολα από τις γυναίκες. Η κορτιζόλη, η ορμόνη του στρες απελευθερώνεται πρώτα ακολουθούμενη από την έκκριση της τεστοστερόνης (την ορμόνη που συνδέεται με την επιθετικότητα) και τέλος, την αδρεναλίνη. Ο συνδυασμός αυτών των τριών οδηγεί σε επικίνδυνες ενέργειες κατά τις καταδύσεις, λέει η Shackleton.

Σε οικολογικό επίπεδο, η συμπεριφορά των ανδρών υποβρυχίως κρίθηκε χειρότερη καθώς η επαφή με τους κοραλλιογενείς υφάλους ανά τον κόσμο, προκαλεί αυξανόμενη ανησυχία για το μέλλον των υφάλων, οι οποίοι είναι ζωτικοί βιότοποι για χιλιάδες είδη ψαριών. Πολλοί άνδρες αυτοδύτες κολυμπούν πολύ κοντά και σπάνε κομμάτια απο τα κοράλλια με τα βατραχοπέδιλά τους. Τα βατραχοπέδιλά τους επίσης βρέθηκε απο την έρευνα ότι αναμοχλεύουν περισσότερο το βυθό απο ότι των γυναικών και διαταράσσουν την υποβρύχια ισορροπία.

«Οι άνδρες πρέπει να προσπαθήσουν να χαλαρώσουν και να αναπτύξουν καλές τεχνικές αναπνοής για να διατηρήσουν τον έλεγχο και να ελαχιστοποιήσουν τις ζημιές όταν κάνουν καταδύσεις», δήλωσε η κυρία Shackleton, η οποία είναι divemaster και παρακολούθησε 500 αυτοδύτες και αυτοδύτριες πολλών εθνικοτήτων στη Κένυα.

Ο Nigel Forman, καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Middlesex, δήλωσε ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι οι άνδρες διαθέτουν μεγαλύτερες και καλύτερες δεξιότητες πλοήγησης και προσανατολισμού από ότι οι γυναίκες στην ξηρά. Ωστόσο, πρόσθεσε: Οι γυναίκες τείνουν να χρησιμοποιούν τοπικές ενδείξεις, (σημάδια ή πινακίδες στη γειτονιά τους) για προσανατολισμό και είναι πιθανόν αυτό να είναι πιο αποτελεσματικό υποβρύχιως όπου ακόμη και στα καθαρότερα νερά η ορατότητα δεν θα είναι τόσο καλή όσο είναι στην ξηρά. Παραδοσιακά, η κατάδυση θεωρήθηκε ως ανδρικό άθλημα τραχύτητας, σκληρότητας κυρίως επειδή ξεκίνησε για στρατιωτικούς σκοπούς, αλλά όλο και περισσότερες γυναίκες γίνονται αυτοδύτριες και τώρα αποτελούν περίπου το 40% των αυτοδυτών παγκοσμίως! Και κατά την εμπειρία μου, τείνουν να έχουν μια πιο προσεκτική προσέγγιση στην κατάδυση από τους άνδρες.

Η δύναμη των ορμονών

Οι άνδρες αυτοδύτες αναζητούν συχνά προκλήσεις. Ψάχνουν για νέες, συναρπαστικές και έντονες εμπειρίες. Αυτό οδηγεί στην έκκριση των ορμονών τους, κορτιζόλης, τεστοστερόνης και αδρεναλίνης οι οποίες μπορεί να τους οδηγήσουν να αναλάβουν περισσότερους κινδύνους υποβρυχίως. Ο Dr. Magnus Johnson, επικεφαλής του κέντρου περιβαλλοντικών και θαλάσσιων επιστημών του Πανεπιστημίου Hull, σημειώνει επίσης ότι οι άνδρες ενδέχεται να αναλάβουν περισσότερους κινδύνους κατά την κατάδυση απο μια γυναίκα για να την εντυπωσιάσουν. Οι γυναίκες από την άλλη πλευρά, έχουν μεγαλύτερη συνείδηση ​​της ασφάλειας και συνεπώς λαμβάνουν λιγότερα ρίσκα, ενώ αποφεύγουν τους κινδύνους κατά τη διάρκεια της κατάδυσης, δήλωσε η Shackleton στη μελέτη της.

Πλεονεκτήματα, αποτελεσματική κίνηση και θερμότητα

Ο Michael Messner από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας σημειώνει ότι οι γυναίκες τείνουν να έχουν υψηλότερο ποσοστό σωματικού λίπους από τους άνδρες. Αυτό τις καθιστά φυσικά πιο άνετες στην πλευστότητα. Βέβαια, μπορεί να χρειάζονται ένα ή δύο κιλά επιπλέον βάρος. Αλλά αυτό σημαίνει επίσης ότι οι γυναίκες χρησιμοποιούν λιγότερη ενέργεια ενώ κολυμπούν και απολαμβάνουν υψηλότερο βαθμό μόνωσης του σώματος τους από το νερό.

Η γενική εικόνα

Οι γυναίκες είναι καλύτερες στο να διαβάζουν τα μη οπτικά σημάδια και τις μη λεκτικές επικοινωνίες, όπως τη γλώσσα του σώματος, όπως συνοψίζονται από τη Nancy Briton και τους συναδέλφους της . Το να μιλάς υποβρυχίως περιορίζεται σε μεγάλο βαθμό σε γρυλίσματα και χαμόγελα απόλαυσης και όλοι γνωρίζουν ότι οι αυτοδύτες βασίζονται αποκλειστικά στη μη λεκτική επικοινωνία. Ο Nigel Forman, καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Middlesex, διαπίστωσε επίσης ότι οι γυναίκες ήταν καλύτερες στα τεστ κατανόησης σε μη λεκτικές επικοινωνίες, περιστασιακές και στις περιβαλλοντικές ενδείξεις. Επειδή λοιπόν τα καταφέρνουν καλύτερα στη μη λεκτική επικοινωνία, οι γυναίκες είναι σε καλύτερη θέση απο τους άνδρες να περιηγούνται στο υποβρύχιο περιβάλλον και να προσαρμόζονται στις αλλαγές.

Αντίληψη του χώρου

Ο Φόρμαν αναφέρει επίσης ότι επειδή οι γυναίκες βλέπουν μια πιο γενική και μεγαλύτερη εικόνα, έχουν μια καλύτερη κατανόηση του χώρου υποβρυχίως. Αυτό είναι το αντίθετο από αυτό που ισχύει στην επιφάνεια, όπου οι άνδρες τείνουν να είναι πιο εξειδικευμένοι στον προσανατολισμό. Αυτό σε συνδυασμό με την τάση των γυναικών να είναι πιο επιφυλακτικές σαν αυτοδύτριες και να έχουν καλύτερο έλεγχο της πλευστότητας, σημαίνει ότι έχουν λιγότερες επαφές με το περιβάλλον του βυθού από τους άνδρες.

Τα κάτω άκρα

Γενικά, οι γυναίκες τείνουν να αξιοποιούν τη δύναμή τους στα κάτω άκρα περισσότερο από τους άνδρες, οι οποίοι βασίζονται περισσότερο στο άνω μέρος του σώματός τους. Οι Scott Mclean και Richard Hinrichs διαπίστωσαν με μετρήσεις ότι οι άνδρες κάνουν πέδιλο περισσότερο από τις γυναίκες για να καλύψουν την ίδια απόσταση ενώ κολυμπούν. Συνδυάζοντας το αυτό με τα βατραχοπέδιλα που έχουν σχεδιαστεί για να μας προωθούν με λιγότερους κύκλους λακτίσματος, όπως εξηγείται από τον Zamparo και τους συναδέλφους του σε αυτή την μελέτη, μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες έχουν ένα πιο αποτελεσματικό στυλ λακτίσματος και έτσι μοιραία έχουν και μια καλύτερη κατανάλωση του αερίου υποβρυχίως.

Κατανάλωση αέρα

Επειδή οι γυναίκες κινούνται πιο αποτελεσματικά μέσα στο νερό και έχουν μικρότερους πνεύμονες, τείνουν να χρησιμοποιούν λιγότερο αέρα από τους άνδρες. Αυτό τους δίνει τη δυνατότητα να καταδύονται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και αφήνει περισσότερο αέρα διαθέσιμο σε περίπτωση που το ζευγάρι τους έχει εξαντλήσει τα αποθέματά του.

Στην επόμενη κατάδυση, παρατηρήστε τους φίλους σας, άνδρες και γυναίκες και εξετάστε πώς καταδύονται. Παρατηρείστε τυχόν διαφορές που διαβάσατε εδώ. Είτε οι γυναίκες είναι καλύτερες από τους άνδρες, είτε όχι το σίγουρο είναι ότι ο καθένας από εμάς μπορεί αναμφισβήτητα να μάθει κάτι από το άλλον.

Άρθρο από: Juanita Pienaar

Ελλήνισε και απέδωσε Κώστας Ανδρεάδης ©

Aγοράστε το βιβλίο μου σε e-Book για Tablets / Smartphones / PC με λογαριασμό PayPal ή Credit Card στο Payhip και σε έντυπη μορφή στο eBay με δωρεάν μεταφορικά για Ελλάδα. Επισκεφτείτε επίσης την σελίδα του βιβλίου στο Facebook για προσωπικές παραγγελίες και επικοινωνία με τον συγγραφέα αν επιθυμείτε να σας αποσταλεί με ΕΛΤΑ και προσωπική αφιέρωση

Σχόλια

Τα πιο Δημοφιλή Άρθρα