COVID-19 και αυτόνομη κατάδυση



Η ΣΩΣΤΗ ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΔΥΤΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ

Υπό το φως της πρόσφατης έκρηξης του νέου κοροναϊού (COVID-19), έχουν προκύψει ερωτήματα στην κοινότητα της κατάδυσης σχετικά με τη μετάδοση των ασθενειών όταν χρησιμοποιείται εξοπλισμός ενοικίασης και ειδικά ρυθμιστές πίεσης. Με την απειλή του κοροναϊού στο μυαλό όλων, οι αυτοδύτες θέλουν να μάθουν τι προφυλάξεις να λαμβάνουν κατά της εξάπλωσης της νόσου. Η σωστή απολύμανση του εξοπλισμού είναι πρωταρχικής σημασίας. Λάβετε υπόψη τα ακόλουθα:

Σύμφωνα με το CDC, που είναι ο επίσημος φορέας για την πανδημία του ιού, τα οικιακά καθαριστικά είναι εξίσου αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση του COVID-19, όπως και στους κοινούς ιούς της γρίπης. Επομένως, ο εξοπλισμός καθαρισμού και απολύμανσης που προορίζεται για προσωπική χρήση όπως επιστόμια ρυθμιστών πίεσης – δεύτερο στάδιο, μάσκες, αναπνευστήρες και επιστόμια πλήρωσης ρυθμιστών πλευστότητας – τζάκετ) είναι πολύ σημαντικός.

Ο εξοπλισμός μπορεί να απολυμανθεί αποτελεσματικά με βύθιση σε ένα διάλυμα χρησιμοποιώντας λευκαντικό, χλωρίνη 10% ή χρησιμοποιώντας ένα προϊόν καθαρισμού όπως τα δισκία Steramine ™ ή οποιαδήποτε άλλη ένωση τεταρτογενούς αμμωνίου. Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε αυτά τα προϊόντα σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή και στη συνέχεια ξεπλύνετε τον εξοπλισμό με γλυκό νερό.

Προϊόντα που χρησιμοποιούνται συνήθως για καθαρισμό των εργαλείων της κατάδυσης αλλά είναι αναποτελεσματικά κατά του κοροναϊού είναι τα διάφορα αντιβακτηριακά τύπου Detol ή χλωροξιδίνες, διαλύματα ή σπρέι που χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό των επιστομίων. Το πλύσιμο με ζεστό νερό και σαπούνι πρέπει να συνδυάζεται με μηχανική δράση, δηλαδή τρίψιμο με μια μαλακή οδοντόβουρτσα για να είναι αποτελεσματικό.

Αν είστε αυτοδύτης που νοικιάζεται εξοπλισμό και θέλετε να προστατευτείτε από μεταδοτικές ασθένειες, σκουπίστε προσεκτικά τον εξοπλισμό με ένα οικιακό καθαριστικό για απολύμανση και στη συνέχεια ξεπλύνετε με φρέσκο ​​νερό πριν από τη χρήση στο:

• Επιστόμιο του ρυθμιστή πίεσης
• Επιστόμιο του αναπνευστήρα
• Επιστόμιο πλήρωσης του BC (τζάκετ)
• Εσωτερικό της μάσκας

Αν δεν έχετε πρόσβαση σε μαντηλάκια, ζητήστε απο τους υπεύθυνους του καταδυτικού κέντρου να καθαρίσουν σωστά τον εξοπλισμό πριν τον πάρετε μαζί σας. Οι υπεύθυνου των καταδυτικών κέντρων μπορούν να ενημερωθούν σχετικά μόνο απο εδώ!

Ειδικά για τους επαγγελματίες: O COVID-19 εξαπλώνεται μέσω αναπνευστικών εκκρίσεων με διάφορους τρόπους, συμπεριλαμβανομένων βήχα ή φτάρνισμα, άγγιγμα επιφανειών μολυσμένων με τον ιό ή στενή επαφή με κάποιον που έχει τον ιό. Η περίοδος επώασης του ιού κυμαίνεται από 2-14 ημέρες. Μία μελέτη εντόπισε την ενδιάμεση επώαση σε 5,1 ημέρες με το 97,5% των ασθενών να παρουσιάζουν συμπτώματα εντός 11,5 ημερών. Οι κοροναϊοί ανήκουν σε μια ομάδα επικαλυμμένων ιών, πράγμα που σημαίνει ότι το ιοσωμάτιο τους (η μορφή που λαμβάνει ο ιός έξω από το κύτταρο ξενιστή) προστατεύεται από ένα λιπαρό στρώμα λιπαρών οξέων. Όπως και με τους περισσότερους επικαλυμμένους ιούς η καταστροφή αυτού του λιπιδικού στρώματος θα απενεργοποιήσει τον ιό. Μελέτες άλλων κοροναϊών έχουν δείξει ότι η μολυσματικότητά τους μπορεί να μειωθεί με τη θερμότητα, υπεριώδες φως, αλκαλικές ή όξινες συνθήκες. Εξαιτίας αυτού και του γεγονότος ότι οι επικαλυμμένοι ιοί γενικά απενεργοποιούνται εύκολα, οι επιφάνειες μπορούν να απολυμανθούν με τη χρήση οικιακών προϊόντων καθαρισμού.

undefined

Ο νέος κοροναϊός, επίσης γνωστός ως SARS-CoV-2, είναι η αιτία της νόσου COVID-19. Επειδή η έρευνα για το SARS-CoV-2 βρίσκεται σε εξέλιξη υπάρχει η συζήτηση για το πόσο χρόνο μπορεί να επιβιώσει στις επιφάνειες. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να επιβιώσει έως και 3 ώρες σε σταγονίδια (όπως από ένα φτάρνισμα), 4 ώρες σε χαλκό, 24 ώρες σε χαρτόνι και 2-3 ημέρες σε πλαστικό και ανοξείδωτο χάλυβα.

Στο νερό ωστόσο δεν είναι σαφής ο χρόνος επιβίωσης του SARS-CoV-2. Μελέτες σχετικά με τον ιό SARS, που ονομάζεται SARS-CoV-1 που ήταν η αιτία μιας επιδημίας το 2003, έδειξαν ότι παραμένουν μολυσματικοί για μεγάλα χρονικά διαστήματα σε επιφανειακά ύδατα (λίμνες, ποτάμια, υγροβιότοπους κλπ.) σε θερμοκρασίες περιβάλλοντος. Σε μονάδες με χλωριωμένες ενώσεις, πισίνες και υδρομασάζ, το CDC ορίζει ότι ο SARS-CoV-2 μπορεί να απενεργοποιηθεί.

Θερμότητα
Υπάρχουν πολύ λίγα στοιχεία για το SARS-CoV-2, στην περίπτωση του νέου κοροναϊού μερικές αναφορές δεδομένων βασίζονται στον ιό SARS-CoV-1 επειδή είναι πιο δύσκολο να σκοτωθεί από τον νέο κοροναϊό. Μία μελέτη διαπίστωσε ότι ο ιός SARS-CoV-1 χάνει τη μολυσματικότητά του αφού θερμανθεί στους 56° C για 15 λεπτά και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καθορίζει αυτή τη θερμοκρασία και το χρονικό όριο. Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι ο ιός SARS-CoV-1 παραμένει σταθερός μεταξύ 4° C και 37° C και θα χάσει τη μολυσματικότητά του μετά από 30 λεπτά στους 11° C.

H DAN έχει λάβει καταιγισμό ερωτήσεων σχετικά με τον ιό που εισέρχεται σε μια φιάλη κατάδυσης ως αποτέλεσμα του μολυσμένου αέρα που τραβάει ο αεροσυμπιεστής. Κατά τη διαδικασία συμπίεσης του αέρα, μπορούμε να υπολογίσουμε ότι ένας αεροσυμπιεστής τεσσάρων σταδίων με πίεση εισόδου 1 atm. και αέρα περιβάλλοντος 26,6° C μέχρι τις 29 atm. ή περίπου στα 275 bar θα έχει μια θερμοκρασία μεταξύ των σταδίων της τάξης των 106° C. Αυτός ο υπολογισμός είναι πολύ βασικός και κάτω από ιδανικές συνθήκες. Ωστόσο, δείχνει την θερμοκρασία τη στιγμή της μέγιστης πίεσης. Στην πραγματικότητα, η θερμοκρασία της βαλβίδας εξόδου πιθανόν να είναι μεταξύ 76° C – 87° C και η θερμοκρασία του αερίου γύρω στους 65,5° C, πράγμα που συμβαίνει σε κάθε στάδιο του συμπιεστή (δηλ. τέσσερις κύκλοι για έναν συμπιεστή τεσσάρων σταδίων, υποθέτοντας ότι η θερμοκρασία εξόδου κάθε σταδίου είναι η ίδια). Επειδή αυτό είναι τελικά αρκετά ζεστό για να σκοτώσει το SARS-CoV-2, είναι απίθανο ο COVID-19 να επιβιώσει σε αυτές τις θερμοκρασίες σε περίπτωση που μολυνθεί ο αέρας που ρουφάει ο αεροσυμπιεστής. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα μολυσμένα σταγονίδια που εκπνέει ένα άτομο μπορεί να είναι τόσο μικρά όσο 0,5 micron και τα συστήματα φίλτρων των αεροσυμπιεστών από μόνα τους δεν θα μπορούν να τα απομακρύνουν, αλλά ο ιός θα είναι ήδη νεκρός σε αυτό το στάδιο λόγω της θερμοκρασίας.

Έχει αποδειχθεί ότι ορισμένοι ιοί είναι εξαιρετικά ανθεκτικοί στην πίεση, μια τάξη μεγέθους πάνω από τις πιέσεις αποθήκευσης του αερίου κατάδυσης. Αυτές οι μελέτες, ωστόσο, διεξήχθησαν σε νοροϊούς, (μια μη περιβεβλημένη ομάδα ιών) που είναι γενικά πιο δύσκολο να σκοτωθούν. Άλλες μελέτες που διεξήχθησαν σε επικαλυμμένους ιούς όπως η γρίπη εξέτασαν μόνο την αποτελεσματικότητα της υψηλής υδροστατικής πίεσης στα 289,6 MPa. Είναι επομένως πολύ σημαντικό για τους επαγγελματίες της κατάδυσης να πλένεται και να απολυμαίνεται τα χέρια σας κατά τη μεταφορά και το γέμισμα των φιαλών και σε περιβάλλον σταθμών γεμίσματος, καθώς είναι πιθανό ότι ένας ιός θα μπορούσε να επιβιώσει στις πιέσεις αποθήκευσης των αερίων κατάδυσης.

Ενώσεις τεταρτογενής αμμωνίας
Οι ενώσεις τεταρτογενούς αμμωνίου είναι μια ομάδα χημικών ουσιών που είναι εξαιρετικά κοινά ως δραστικά συστατικά σε διαλύματα καθαρισμού. Αυτοί οι παράγοντες είναι υδρόφοβοι και ως εκ τούτου είναι αποτελεσματικοί έναντι των περιβεβλημένων ιών. Πιστεύεται ότι αντιδρούν με τον ιό και τον «αποδιοργανώνουν», υποβαθμίζοντας την δυναμικότητά του. Επιπλέον, υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία για την υποστήριξη της αντοχής του ιού έναντι αυτών των ενώσεων. Μελέτες έχουν δείξει ότι είναι αποτελεσματικά έναντι του SARS-CoV-1 (16) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) συνιστά τη χρήση προϊόντων καθαρισμού που περιέχουν αυτές τις ενώσεις στις εργαστηριακές οδηγίες για την ασφάλεια που σχετίζονται με την ασθένεια του κοροναϊού. Υπάρχουν προϊόντα τεταρτογενής αμμωνίας που χρησιμοποιούνται συνήθως στον κλάδο της κατάδυσης για την απολύμανση του εξοπλισμού. Ωστόσο, αυτές οι ενώσεις είναι επιβλαβείς για το περιβάλλον οπότε πρέπει να ληφθεί μέριμνα για τη σωστή χρήση και τη διάθεσή τους.

Λευκαντικά – Χλωρίνες
Το λευκαντικό ή το υποχλωριώδες νάτριο έχει μελετηθεί σε πολλές διαφορετικές συγκεντρώσεις και έχει αποδειχθεί η αποτελεσματικότητά του έναντι των ιών. Είναι ένα ισχυρό οξειδωτικό που λειτουργεί με την καταστροφή του γονιδιώματος. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το συνιστώμενο διάλυμα λευκαντικού για γενική απολύμανση είναι μια αραίωση 1: 100 5% υποχλωριώδες νατρίου. (Σημειώστε ότι ορισμένες μάρκες λευκαντικών έχουν διαφορετικές συγκεντρώσεις του δραστικού συστατικού.) Αυτή η αραίωση δίδει 0,05% ή 50 ppm του δραστικού συστατικού και απαιτεί χρόνο εμβάπτισης 30 λεπτών αν αντικείμενα βυθίζονται στο διάλυμα ή τουλάχιστον 10 λεπτά αν ψεκαστούν σε μια μη πορώδη επιφάνεια. Σε μια μελέτη που εξέτασε συγκεκριμένα το SARS-CoV-2, διαπιστώθηκε ότι μια συγκέντρωση λευκαντικού 0,1% ή 1,000 ppm χρειάστηκε για να μειώσει τη μολυσματικότητα όταν ψεκάστηκε σε μία σκληρά μη πορώδη επιφάνεια. Μία δεύτερη μελέτη για τον ίδιο ιό έδειξε ότι 0.1% υποχλωριώδες νάτριο θα αδρανοποιούσε τον ιό μέσα σε 1 λεπτό. Μια μελέτη για το SARS-CoV-1 διαπίστωσε ότι τόσο μια ποσότητα 1:50 (0,1%) όσο και ποσότητα 1: 100 (0,05%) αδρανοποίησαν τον ιό μετά από εμβάπτιση 5 λεπτών.


undefined

Όταν χρησιμοποιείτε χλωρίνη, ενθαρρύνεται η χρήση γαντιών, μάσκας και προστασίας ματιών. Αναμίξατε τα διαλύματα σε καλά αεριζόμενους χώρους και χρησιμοποιήστε κρύο νερό, καθώς το ζεστό νερό θα αποσυνθέσει το δραστικό συστατικό. Είναι σημαντικό να μην αναμειγνύεται ποτέ το χλωριούχο υγρό με άλλες χημικές ουσίες και να απομακρύνεται όλη η οργανική ύλη (λάδια, σκόνες κ.λπ.) από αντικείμενα που πρόκειται να απολυμανθούν, καθώς και αυτό θα απενεργοποιήσει το δραστικό συστατικό. Τα αντικείμενα που απολυμαίνονται με λευκαντικό πρέπει να ξεπλυθούν καλά με γλυκό νερό και να αφήνονται να στεγνώσουν πριν από τη χρήση, επειδή είναι διαβρωτικά του ανοξείδωτου χάλυβα (σε υψηλότερες συγκεντρώσεις) και ερεθίζουν τους βλεννογόνους, το δέρμα και τα μάτια. Πολύ συμπυκνωμένα διαλύματα λευκαντικών έχουν επίσης βρεθεί ότι είναι επιβλαβή για τους ρυθμιστές πίεσης, προκαλώντας κόπωση μετάλλων και σε ορισμένες περιπτώσεις σκίσιμο σωληνών. Ως εκ τούτου, αυτές οι λύσεις δεν χρησιμοποιούνται για εξοπλισμό κατάδυσης όταν υπάρχουν αποτελεσματικότερες εναλλακτικές λύσεις.

Σαπούνι και νερό
Το πλύσιμο των χεριών και των επιφανειών με σαπούνι και νερό είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους προστασίας από τον ιό. Ο τύπος σαπουνιού που χρησιμοποιείται δεν είναι σημαντικός. Το πλύσιμο με σαπούνι και νερό δεν σκοτώνει μικροοργανισμούς αλλά τα απομακρύνει φυσικά από μια επιφάνεια. Το νερό που τρέχει από μόνο του μπορεί να είναι αποτελεσματικό στην απομάκρυνση κάποιου ανεπιθύμητου υλικού από τις επιφάνειες, ωστόσο, το σαπούνι θα τραβήξει σωματικά το υλικό από το δέρμα. Αφού κάνει για πλύσιμο στο δέρμα, γιατί δεν κάνει για το πλύσιμο του εξοπλισμού;

Γιατί το σαπούνι και το νερό όπως αναφέρθηκε παραπάνω πρέπει να συνδυάζονται με μηχανική δράση (με τρίψιμο) για να είναι απόλυτα αποτελεσματικά. Η εμβάπτιση και μόνο του εξοπλισμού κατάδυσης σε σαπουνόνερο δεν αποτελεί αποτελεσματική μέθοδο απολύμανσης. Αν το σαπουνόνερο συνδυαστεί με τρίψιμο, θεωρητικά θα αποδειχθεί αποτελεσματικότερο. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα τμήματα εξοπλισμού κατάδυσης που δεν είναι εύκολα προσβάσιμα χωρίς αποσυναρμολόγηση, όπως το εσωτερικό ενός ρυθμιστή. Δεδομένου ότι μια αναπνοή θα ταξιδέψει μέσα από ένα ρυθμιστή και θα έρθει σε επαφή με το διάφραγμα, την μεμβράνη, την βαλβίδα ζήτησης και άλλες εσωτερικές δομές του ρυθμιστή, το μούλιασμα του ρυθμιστή σε ένα διάλυμα απολυμαντικού είναι μια καλύτερη επιλογή.

Οδηγίες απο τον EPA – (Οργανισμός Προστασίας του Περιβάλλοντος)
Ανεξάρτητα από το ενεργό συστατικό ή τη μέθοδο απολύμανσης του εξοπλισμού κατάδυσης η αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα έναντι του νέου κοροναϊού είναι υψίστης σημασίας. Ο κατάλογος «N» του EPA είναι μια συλλογή προϊόντων που έχουν αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα έναντι του SARS-CoV-1 και συνεπώς θα λειτουργήσει και για τη θανάτωση του SARS-CoV-2. Εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών, τα τοπικά διοικητικά όργανα μπορεί επίσης να έχουν καταγράψει και άλλα απολυμαντικά. Σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης για κάθε μεμονωμένο προϊόν, θα διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητά του.

Όταν οι παραγωγοί προϊόντων καταχωρούν τα προϊόντα τους στον ΕΡΑ, πρέπει να υποβάλουν κατάλογο χρήσεων για το προϊόν. Είναι ασυνήθιστο τα καταχωρημένα προϊόντα του καταλόγου Ν να περιέχουν ένδειξη για χρήση «scuba», το πιο πιθανόν είναι να αναφερθούν σε αναπνευστήρες ή στα υλικά από τα οποία κατασκευάζεται ο εξοπλισμός κατάδυσης. Όταν επιλέγετε ένα διάλυμα απολυμαντικού από τον κατάλογο N, είναι σημαντικό να ελέγξετε ότι η καταχώριση EPA του προϊόντος καθορίζει τη χρήση του για τα εν λόγω υλικά. Ορισμένα προϊόντα που συνιστώνται συνήθως από τους κατασκευαστές εξοπλισμού ρυθμιστών πίεσης ταξινομούνται ως απολυμαντικά τεταρτογενούς αμμωνίου καταχωρημένα στον ΕΡΑ για χρήση μόνο στην υπηρεσία τροφίμων και δεν βρίσκονται επί του παρόντος στον κατάλογο Ν του ΕΡΑ.

Βέλτιστες πρακτικές
Όταν επιλέγετε ένα απολυμαντικό, είναι εξαιρετικά σημαντικό να χρησιμοποιήσετε ένα προϊόν που έχει αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα έναντι του SARS-CoV-2. Συμβουλευτείτε το σύστημα καταχώρισης παρασιτοκτόνων του τοπικού κυβερνητικού οργανισμού της χώρας που βρίσκεστε για τον κατάλογο των καταχωρημένων απολυμαντικών και αν τα προϊόντα που αναφέρονται στον κατάλογο Ν του ΕΡΑ είναι διαθέσιμα στην περιοχή σας. Κατά τη χρήση αυτών των προϊόντων, φροντίστε να ακολουθήσετε τις οδηγίες και να χρησιμοποιήσετε τον συγκεκριμένο εξοπλισμό ατομικής προστασίας (όπως γάντια ή προστασία ματιών) κατά την απολύμανση. Αν δεν μπορείτε να βρείτε καταχωρημένα προϊόντα, βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε πρωτόκολλα απολύμανσης που περιγράφονται από το CDC.

Αφού απολυμάνετε τον εξοπλισμό κατάδυσης θα πρέπει να προσέξετε να μην τον μολύνετε εκ΄νέου κατά τον χειρισμό σας στην αποθήκευση. Οι υπάλληλοι που εργάζονται στην κατάδυση θα πρέπει να φροντίζουν να διατηρούν καλή υγιεινή, πλένοντας τα χέρια συχνά και κατά τακτά χρονικά διαστήματα, απολυμαίνοντας περιοχές υψηλής συγκέντρωσης, συμπεριλαμβανομένων των σταθμών πλήρωσης (όπως περιγράφεται στην ενότητα «θερμότητα» αυτού του άρθρου).

Τέλος, εξετάστε το ενδεχόμενο επικαιροποίησης του υφιστάμενου σχεδίου δράσης έκτακτης ανάγκης ώστε να συμπεριλάβετε πιθανή μόλυνση από το προσωπικό ή τους πελάτες από τον COVID-19. Βεβαιωθείτε ότι έχετε εφαρμόσει όλα τα πρωτόκολλα απολύμανσης και βεβαιωθείτε ότι ακολουθούνται επιμελώς απο όλο το προσωπικό. Το πιο σημαντικό είναι η υγεία και η ασφάλεια του προσωπικού και των πελατών σας.

Για μια λίστα με προϊόντα καθαρισμού οικιακής χρήσεως που είναι αποτελεσματικά έναντι του κοροναϊού, ανατρέξτε στον κατάλογο προϊόντων του Αμερικανικού Κέντρου Χημείας του Συμβουλίου Βιοκτόνων Χημικών Προϊόντων που φέρει την ένδειξη «αναδυόμενος ισχυρισμός παθογόνων ιών» από τον Οργανισμό Προστασίας του Περιβάλλοντος. Όταν χρησιμοποιείτε οικιακό καθαριστικό προϊόν είναι συνετό να αλλάζετε το δραστικό συστατικό συχνά για να αποφύγετε την όποια ανθεκτικότητα του ιού για αναπαραγωγή.

Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στη σελίδα του κοροναϊού του CDC .

Μπορείτε επίσης να ελέγξετε το εγχειρίδιο για την ασφάλεια κατάδυσης του EPA για τις οδηγίες σχετικά με την απολύμανση εξοπλισμού κατάδυσης .

Αν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις, επικοινωνήστε με την διεύθυνση RiskMitigation@DAN.org .

Ελλήνισε και απέδωσε Κώστας Ανδρεάδης ©

Aγοράστε το βιβλίο μου σε e-Book για Tablets / Smartphones / PC με λογαριασμό PayPal ή Credit Card στο Payhip και σε έντυπη μορφή στο eBay με δωρεάν μεταφορικά για Ελλάδα. Επισκεφτείτε επίσης την σελίδα του βιβλίου στο Facebook για προσωπικές παραγγελίες και επικοινωνία με τον συγγραφέα αν επιθυμείτε να σας αποσταλεί με ΕΛΤΑ και προσωπική αφιέρωση!

Σχόλια

Τα πιο Δημοφιλή Άρθρα