Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κρατώντας τα αυτιά ασφαλή και υγιή κατά την κατάδυση

Σημαντική Επισήμανση: Οι αναφορές για τα αυτιά είναι καταδυτικές συμβουλές. Για οποιοδήποτε περαιτέρω πρόβλημα φυσιοπαθολογίας παρουσιάζεται στα αυτιά σας, επισκεφτείτε αποκλειστικά ωτορινολαρυγγολόγο ιατρό!

 Γενική φροντίδα αυτιών

Οι τραυματισμοί στα αυτιά είναι από τις πιο κοινές ασθένειες που σχετίζονται με τις καταδύσεις. Οι διαφορές της πίεσης μεταξύ του μέσου, του έξω αυτιού και του περιβάλλοντος μπορούν να προκαλέσουν μια οδυνηρή αίσθηση συμπίεσης που είναι γνωστή ως «συμπίεση αυτιού». Αυτή η κατάσταση μπορεί να μειώσει την ικανότητα σας να καταδυθείτε, αλλά κυρίως μπορεί να προκαλέσει σοβαρότερα προβλήματα όπως μερική απώλεια ακοής, ζάλη, βαρότραυμα στα αυτιά και άλλα τραύματα που σχετίζονται με την πίεση.

Γενική φροντίδα του αυτιού και προληπτική συντήρηση

Υπάρχουν διάφορα προληπτικά μέτρα που μπορούν να πάρουν οι αυτοδύτες και αυτοδύτριες για να εξασφαλίσουν ότι το αυτί τους παραμένει ασφαλές και υγιές κατά τη διάρκεια της κατάδυσης. Χρησιμοποιήστε είτε ένα εμπορικό προϊόν που έχει σχεδιαστεί για να απομακρύνει το νερό από το κανάλι του αυτιού, είτε ένα μείγμα από λευκό ξύδι και αλκοόλη μετά από μια καταδυτική εκδρομή για να καθαρίσετε απαλά και να στεγνώσετε το κανάλι του αυτιού.

Αναπνεύστε φρέσκο, καθαρό αέρα πριν καταδυθείτε. Δεδομένου ότι η ευσταχιανή σάλπιγγα συνδέει το τύμπανο με το λαιμό και τελικά με το αναπνευστικό σύστημα, αποφεύγετε ερεθισμούς όπως η εισπνοή καπνού (μονοξειδίου του άνθρακα) ή ο καπνός απο το κάπνισμα τσιγάρων που είναι υπεύθυνα για φλεγμονές και πόνο. Πίνετε πολύ νερό που διαλύει τυχόν βλέννες έτσι ώστε να μην συσσωρεύονται και να εμποδίζουν την ευσταχιανή σάλπιγγα. Συνιστάται να αποφεύγετε τα γαλακτοκομικά προϊόντα για δύο ημέρες πριν από μια κατάδυση, καθώς μπορεί να συμβάλουν στην εμφάνιση βλέννας. Μην καταδυθείτε αν είστε κρυωμένοι ή γριπωμένοι γιατί υπάρχει ήδη συσσώρευση υγρού στο λαιμό και στα αυτιά. Η κυκλοφοριακή συμφόρηση προκαλεί συρρίκνωση στους κόλπους, γεγονός που καθιστά δυσκολότερη την είσοδο του αέρα στους κόλπους και στις κοιλότητες και καθιστά δύσκολη την εξίσωση της πίεσης.

Χρησιμοποιήστε ένα ρινικό διάλυμα ή αποσυμφορητικά σε σιρόπι για να βοηθήσετε την διάλυση του βλεννογόνου που μπλοκάρουν τις ρινικές διόδους. Ελέγξτε με το γιατρό σας πριν πάρετε οποιοδήποτε φάρμακο και σε γενικές γραμμές καλύτερα είναι να αποφύγετε την κατάδυση, εκτός αν δεν μπορεί να γίνει αλλιώς.

Πόνος στο αυτί κατά την κατάδυση

Όταν οι αυτοδύτες αισθάνονται πόνο στο αυτί κατά τη διάρκεια ή μετά από μια κατάδυση, υπάρχουν μερικά μέτρα ασφαλείας που μπορούν να πάρουν. Η πιο συνηθισμένη μέθοδος ανακούφισης της πίεσης του αυτιού κατά τη διάρκεια της κατάδυσης είναι να σταματήσετε να καταδύεστε, να μείνετε σταθεροί και στη συνέχεια πάρτε μια καλή αναπνοή απο τον ρυθμιστή, κλείστε την δίοδο στο στόμα, κλείστε την μύτη όπως όταν εξισώνεται, και προσπαθήστε να σπρώξετε αέρα μέσα στο στόμα. Αυτό βοηθά στην ανακούφιση της αστάθειας της πίεσης στα αυτιά. Δείτε σε άλλο άρθρο μου για τις διάφορες τεχνικές κατά τη διαδικασία εξίσωσης της πίεσης στα αυτιά.

Μερικές φορές είναι καλύτερο να αφήνετε την πίεση να εμφανιστεί πριν προσπαθήσετε να εξισώσετε, μέχρι το σημείο του πόνου. Το μυαλό σας στα αυτιά στα πρώτα μέτρα και εξισώνετε με οδηγό τον αρχικό πόνο πάντα. Μην αφήνετε τον πόνο να γίνεται ανυπόφορος γιατί μπορεί να τεντώσει το τύμπανο και να προκαλέσει βλάβη στα όργανα του μέσω αυτιού, καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολη την εξίσωση. Ένας γενικός κανόνας είναι να εξισώνετε κάθε 1,5 – 2 μέτρα βάθος στην αρχή της κατάδυσης.

Καταδύεστε πάντα με τα πόδια κάτω στα πρώτα μέτρα. Όταν το κάνετε αυτό είναι μια ακόμα τεχνική ασφάλειας των αυτιών που μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη για τους αυτοδύτες. Όταν καταδύεστε με μακροβούτι, δηλαδή με το κεφάλι κάτω η βαρύτητα λειτουργεί με τον φυσικό τρόπο και απομακρύνει άμεσα όλα τα υγρά απο το κεφάλι, συσσωρεύοντας τα προς την ευσταχιανή σάλπιγγα που πρήζεται.

Μια άλλη μέθοδος όταν δυσκολεύεστε στην εξίσωση, είναι η κλίση του κεφαλιού προς τα πλάγια. Η δράση της κλίσης μπορεί να βοηθήσει να τεντώσετε το κανάλι της ευσταχιανής σάλπιγγας και έτσι να ανοίξει. Ένας καλός συνδυασμός είναι να καταπίνετε την ίδια στιγμή. Τέλος, αν παρόλα αυτά, τα αυτιά σας δεν μπορούν να ανοίξουν θα πρέπει να μην επιμείνετε και να αναδυθείτε αμέσως πριν εμφανιστούν μόνιμες βλάβες. Θυμηθείτε: κάθε βλάβη που συμβαίνει βαθύτερα στο αυτί, σημαίνει ότι είναι και πιο αυξητικά σοβαρή.

Τίποτα δεν μπορεί να καταστρέψει μια καλή ημέρα κατάδυσης από τα προβλήματα των αυτιών. Ακολουθώντας μερικά απλά και προληπτικά βήματα δεν θα έχετε πρόβλημα.

Καλές και ασφαλείς καταδύσεις!

Πρωτότυπο Άρθρο του Κώστα Ανδρεάδη ©

Aγοράστε το βιβλίο μου σε e-Book για Tablets / Smartphones / PC με λογαριασμό PayPal ή Credit Card στο Payhip και σε έντυπη μορφή στο eBay με δωρεάν μεταφορικά για Ελλάδα. Επισκεφτείτε επίσης την σελίδα του βιβλίου στο Facebook για προσωπικές παραγγελίες και επικοινωνία με τον συγγραφέα αν επιθυμείτε να σας αποσταλεί με ΕΛΤΑ και προσωπική αφιέρωση!

Advertisements

Occasionally, some of your visitors may see an advertisement here,
as well as a Privacy & Cookies banner at the bottom of the page.
You can hide ads completely by upgrading to one of our paid plans.

UPGRADE NOW DISMISS MESSAGE

Σχολιάστε

:)

Σχόλια

Τα πιο Δημοφιλή Άρθρα