Η ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΚΑΤΑΔΥΣΗ ΣΑΝ ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ



Στην συνείδηση του κόσμου η αυτόνομη κατάδυση μπορεί να είναι ένα ακόμη χόμπι, στην πραγματικότητα όμως μπορεί να θεωρηθεί ως ένα σπορ τρόπου ζωής. Αν και οι τεχνικές δεξιότητες που απαιτούνται στην εκπαίδευση της κατάδυσης δεν είναι από τις πιο απλές ή τις πιο εύκολες για να μάθει ένας άνθρωπος, ωστόσο είναι μια ομάδα δεξιοτήτων που μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει σε όλη τη διάρκεια της ζωής του σε μια ευρεία ποικιλία για να κάνει την ζωή του καλύτερη.

Γιατί να κάνει κανείς κατάδυση;

Παρακάτω είναι τρεις ιδιαίτεροι λόγοι από τους αναρίθμητους που υπάρχουν:


1. Είναι λίγο πολύ γνωστό το γεγονός ότι το 90% των πλασμάτων που παραμένουν άγνωστα στον πλανήτη ζουν κάτω από το νερό, οπότε αν θέλουμε να μάθουμε περισσότερα για το οικοσύστημα στο οποίο ζούμε και να γνωρίσουμε την άγνωστη και ανεξερεύνητη χλωρίδα και πανίδα ανακαλύπτοντας καινούργιες μορφές ζωής θα πρέπει να καταδυθούμε.
 

2. Καθώς τα διαστημικά ταξίδια είναι ακόμα άφταστα για το ευρύ κοινό, ο υποθαλάσσιος κόσμος είναι πραγματικά το τελευταίο σύνορο για εμάς τους ανθρώπους και η κατάδυση πραγματικά ανοίγει καινούργιους δρόμους στην εξερεύνηση καθώς θεωρείται η τελευταία πραγματική ευκαιρία να πας εκεί όπου κανείς δεν έχει πάει πριν.
 

3. Η κατάδυση προσθέτει μια εντελώς νέα διάσταση στον όρο διακοπές, αναψυχή και προγραμματισμός. Οι καταδυτικοί τόποι είναι τόσο συναρπαστικοί, τόσο ανέγγιχτοι μερικές φορές, τόσο πρωτόγονοι και μυστηριώδεις που το στοιχείο της περιπέτειας και της εξερεύνησης διεγείρει στο έπακρο τις αισθήσεις κάνοντας τον ψυχισμό των ανθρώπων να πλημμυρίζει από συναισθήματα!

Πώς μπορεί κανείς να μάθει να καταδύεται;

Εχει δύο δρόμους να ακολουθήσει.
 

Ο ένας είναι να πιστοποιηθεί αρχικά σαν δύτης, ο δεύτερος είναι να συνεχίσει την εκπαίδευση αποκτώντας εμπειρίες και να του γίνει βίωμα η κατάδυση. Στο δεύτερο αυτό στάδιο ο άνθρωπος απελευθερώνεται πλέον από τα στερεότυπα και η επαφή με το νερό τον κερδίζει όλο και περισσότερο. Αυτό είναι και το ζητούμενο. Η βιωματικότητα της διαδικασίας να εξελιχτεί σε έναν ιδιαίτερο τρόπο ζωής που πλέον το άτομο να διάγει μέσα από αυτόν! Σας εύχομαι να το πετύχετε!

Μια τελευταία σημείωση: Μην αφήνετε το επίπεδο της φυσικής σας κατάστασης, την ηλικία, ή οποιαδήποτε άλλη αντίληψη να σας σταματήσει από το να προσπαθήσετε να μάθετε κατάδυση. Μην ακούτε τις εικασίες σε θέματα γύρω από το νερό και μην επηρεάζεστε αρνητικά από τρίτους. Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος ικανός κολυμβητής ή αθλητής για να γίνει δύτης. Μπορεί να το κάνει ο οποιοσδήποτε αρκεί να έχει την θέληση. Καλή τύχη!


Του Chris Costman - Πρωτότυπη δημοσίευση στο TailWinds Νοέμβριος/Δεκέμβριος 1992 

Ελλήνισε και Απέδωσε: Κώστας Ανδρεάδης

Τα πιο Δημοφιλή Άρθρα