Παιδί και κατάδυση



Οπως ξέρουμε η πρώτη προϋπόθεση για την δραστηριότητα της κατάδυσης είναι η καλή ψυχική και σωματική υγεία. Εδώ θα αναφερθούμε στην ηλικία του αυτοδύτη και τον ρόλο που παίζει στην κατάδυση. Ο παράγοντας ηλικία μπορεί να χαρακτηριστεί σαν πρόβλημα αφού είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την ασφάλεια υποβρυχίως. Στα θέματα λοιπόν ασφαλείας στο νερό προτάσσουμε την ηλικία.

Το παιδί όπως γνωρίζουμε έχει την τάση να επιδεικνύεται γι’ αυτό που κάνει. Αντιμετωπίζει κάθε τι καινούργιο ανταγωνιστικά. Δεν έχει αναπτυγμένο το αίσθημα της ευθύνης και συχνά αμελεί. Αυτά σε συνδυασμό με πιθανές αγχωτικές καταστάσεις που πιθανόν να επιφέρει η κατάδυση οδηγούν συχνά στον πανικό και στους κινδύνους που ακολουθούν. Εχοντας υπ’ όψιν όλα τα παραπάνω ορίσθηκε από τις καταδυτικές ομοσπονδίες ένα όριο ηλικίας προσπαθώντας να προσδιορισθεί η ηλικία εκείνη κατά την οποία το παιδί θα έχει φτάσει σε κάποιο στάδιο ικανοποιητικής ωριμότητας (αν και αυτό δεν είναι πάντα σίγουρο). Ετσι ορίστηκε το 14ο έτος ως ελάχιστο όριο λήψης κανονικού πτυχίου αυτοδύτη, γεγονός που αποτελεί περισσότερο προειδοποίηση όχι τόσο για τον ενδιαφερόμενο, όσο για την οικογένεια του. Χαρακτηρίζεται το πτυχίο σαν κανονικό γιατί παράλληλα με αυτό υπάρχει και το ειδικό πτυχίο. Το πτυχίο αυτό δίνει την δυνατότητα σε παιδιά σχολικής ηλικίας (μετά το 7ο έτος) να μυηθούν στην δραστηριότητα της κατάδυσης πρώτα στην πισίνα και έπειτα στη θάλασσα πάντα με την συνοδεία εκπαιδευτή. Η εκπαίδευση ακολουθεί τα πρότυπα της παιγνιώδης μορφής με έμφαση στη φαντασία και την ανακάλυψη στοιχείων τέτοιων που να εισάγουν το παιδί στον υποβρύχιο κόσμο ομαλά και να διδάξουν την αγάπη για το υγρό στοιχείο και την καταδυτική δραστηριότητα.

Στην ηλικία αυτή το παιδί ξεκινά να διαβάζει και να αντιλαμβάνεται τις βασικές έννοιες φυσικής και φυσιολογίας που είναι απαραίτητες για την ασφάλεια του. Αξίζει να σημειωθεί εδώ, πως οι πληροφορίες που θα πάρει από αυτή την διαδικασία προσαρμόζονται στο λεκτικό και νοητικό του επίπεδο. Από ιατρικής απόψεως ισχύει για τα παιδιά ότι και για τους μεγάλους. Η καλή φυσική κατάσταση αποτελεί προϋπόθεση για την κατάδυση. Για τα παιδιά αυτοδύτες χρησιμοποιούνται ειδικά πλάνα κατάδυσης που ελαχιστοποιούν τους κινδύνους όπως ρηχές και μικρής διάρκειας καταδύσεις. Ερευνητές καταδυτικοί γιατροί πραγματοποιώντας ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης σε παιδιά ηλικίας από 4 έως 12 ετών σε καταδύσεις με αυτόνομη συσκευή αποδείξανε πως το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα σε σύνολο 7.000 καταδύσεων!

Υπάρχει ωστόσο ένα πρόβλημα που εντοπίζεται στον εξοπλισμό της κατάδυσης για τα παιδιά αφού οι ρυθμιστές πλευστότητας, οι φιάλες και γενικά όλος ο εξοπλισμός κατασκευάζεται και σχεδιάζεται για ενήλικες. Συνέπεια αυτού είναι να παρουσιάζουν κάποιες δυσκολίες στον χειρισμό τους. To πρόβλημα αντιμετωπίζεται με την κατασκευή εξειδικευμένων καταδυτικών εξαρτημάτων για παιδιά που μερικές εταιρίες έχουν εισάγει στο σχεδιασμό τους. Ολοκληρώνοντας πρέπει να τονισθεί πως όπως όλα τα σπορ έτσι και η κατάδυση (ίσως μάλιστα σε μεγαλύτερο βαθμό) βελτιώνει τη φυσική ανάπτυξη του παιδιού και επηρεάζει θετικά το σχηματισμό του χαρακτήρα του, ιδιαίτερα όσον αφορά τη γρηγορότερη ωρίμανση και σταθεροποίηση του. Ακόμα αποκτά αντικειμενικότητα σκέψης και υψηλό αίσθημα ευθύνης.

Παρακάτω παρατίθεται ο πίνακας με την ηλικία και τα αντίστοιχα βάθη για τα παιδιά:
ΗΛΙΚΙΑ                       ΒΑΘΟΣ
7 – 8                             3
8 – 10                           5
10 – 12                         7
12 – 14                        10
14 – 16                        18

Αναδημοσίευση απο divessi.com 
Eλλήνισε και απέδωσε: Κώστας Ανδρεάδης 

Σχόλια

Τα πιο Δημοφιλή Άρθρα