Πρόσωπα: Zale Parry



Η ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΔΥΣΗΣ
Η Zale Parry ήταν στην δεκαετία του 1940 στην Αμερική η πρώτη γυναίκα που πρόβαλε την γυναικεία πλευρά της κατάδυσης στα μάτια του κοινού. Μέχρι τότε ο κόσμος θεωρούσε την καταδυτική δραστηριότητα προνόμιο μόνο των ανδρών. Σήμερα θεωρείται η πιο διάσημη γυναίκα στην ιστορία της κατάδυσης. Εμαθε κατάδυση στις αρχές του 1940 και υπήρξε η τρίτη γυναίκα instructor στον κόσμο που βγήκε από το Λος Άντζελες στο πρόγραμμα του πανεπιστημίου UICC.
Γρήγορα ασχολήθηκε με την δοκιμασία καταδυτικών υλικών και την δοκιμή τους στην θάλασσα. Η γνώμη της σαν γυναίκα γινότανε αμέσως δεκτή από τους τότε κατασκευαστές. 


Έγινε μέλος του επιστημονικού κέντρου έρευνας και ανάπτυξης των καταδύσεων το 1953. Η συμβολή της και οι γνώσεις της στην κατασκευή του πρώτου στον κόσμο ανοιχτού στο ευρύ κοινό υπερβαρικού θαλάμου αποσυμπίεσης στην Καλιφορνία το 1954 υπήρξε ανεκτίμητη. Την ίδια χρονιά καταρρίπτει το ρεκόρ κατάδυσης κατεβαίνοντας στα 61 και αργότερα στα 64 μέτρα στο νησί Καταλίνα της Καλιφόρνιας. Ενα χρόνο αργότερα απογειώνει την γυναικεία καταδυτική δραστηριότητα με το ντεμπούτο της στον κινηματογράφο αλλά και στην μικρή οθόνη με το έργο ''Kingdom of the Sea'' του Jack Douglas που παίχτηκε σε 70 χώρες του κόσμου και έγινε μεγάλη επιτυχία για χρόνια.
 

Η φυσική της ομορφιά σε συνδυασμό με τον δυναμισμό της την έκαναν γρήγορα περιζήτητη στις κάμερες. Ετσι οι παραγωγοί του Sea Hunt την επέλεξαν δίπλα στον Louid Bridges στην μεγαλύτερη επιτυχία εκείνων των εποχών! Αφού κατάκτησε τις οθόνες με χαρακτηριστική άνεση η Zale άρχισε να ξεδιπλώνει τα διάφορα ταλέντα της στην φωτογραφία και στην συγγραφή. Εγινε επίσης μια από τις πρώτες υποβρύχιες φωτογράφους το 1957. Την ίδια χρονιά ιδρύει τον θεσμό ενός διεθνή υποβρυχίου φεστιβάλ κινηματογράφου μικρού μήκους το οποίο ''έτρεξε'' για 17 χρόνια. Το 1960 έγινε η πρώτη εκλεγμένη γυναίκα πρόεδρος της ένωσης υποβρύχιων φωτογράφων. Για 40 ολόκληρα χρόνια (από το 1950 μέχρι και το 1990) υπήρξε η αποκλειστικά γυναικεία παρουσία στο Hollywood στα γυρίσματα υποβρυχίων γυναικείων σκηνών ντουμπλάροντας τις εκάστοτε πρωταγωνίστριες. 

Σήμερα δίνει διαλέξεις στην Αμερική και ασχολείται με την συγγραφή βιβλίων. Εξέδωσε μαζί με τον All Tillman το βιβλίο Scuba America – The human history of sport diving in America. Εχει κερδίσει το βραβείο NOGI για τις κατασκευές και την συντήρηση, το βραβείο της DEMA έκθεσης καταδυτικών αντιπροσώπων, το βραβείο γυναίκα της χρονιάς, το βραβείο της ένωσης γυναικών αυτοδυτών, το βραβείο της πολιτείας του Λος Άντζελες για την αναψυχή και την αγωγή, το 2001 έγινε ισόβια πρέσβειρα της υποβρύχιας ακαδημίας της τέχνης και των επιστημών. Το 2002 ανακηρύχθηκε στα νησιά Κάιμαν η κορυφαία γυναίκα καταδύτρια και μπήκε στο πάνθεον των αυτοδυτριών. Στην πατρίδα της δίκαια θεωρείται η αυτοδύτρια που ανέδειξε την γυναικεία πλευρά των καταδύσεων και έγινε το έναυσμα να ακολούθησαν και άλλες και η μεγαλύτερη αυτοδύτρια της Αμερικής.

Ελλήνισε και απέδωσε: Κώστας Ανδρεάδης

Τα πιο Δημοφιλή Άρθρα