Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ CRESSI

Στην καρδιά ακριβώς της Ιταλικής Ριβιέρας, κοντά στη Γένοβα ζούσαν δυο αδέλφια ο Edigio και ο Nanni Cressi. Από την φύση τους θαλασσινοί τύποι τα δυο αδέλφια περνούσαν ώρες κοντά στη θάλασσα δοκιμάζοντας και τροποποιώντας διάφορα εξαρτήματα. Ηταν αυτή η εμμονή τους που τους οδήγησε να κατασκευάσουν στην αρχή μόνοι τους μερικά εξαρτήματα για προσωπική τους χρήση και που αργότερα θα τους έδινε το έναυσμα για να δημιουργήσουν ένα μικρό εργαστήριο παραγωγής καταδυτικών προϊόντων. Ετσι κατασκευάζοντας και δοκιμάζοντας στη θάλασσα στήσανε την πρώτη εταιρία καταδυτικού εξοπλισμού στην Ευρώπη και η Cressi Sub ήταν γεγονός! 

Μέσα στην δίνη του πολέμου το 1942 αυτό φάνταζε σαν ουτοπία αλλά το πάθος και το μεράκι των αδελφών να κατασκευάσουν διάφορα αναλώσιμα για υποβρύχια χρήση και κυρίως να πειραματιστούν με το υποβρύχιο ψάρεμα έμεινε στην ιστορία, συνέδεσε την εταιρία με το παρόν της και την συντρόφευσε στο μέλλον της! Εκείνη η εταιρία που στην ουσία ήταν μια μικρή βιοτεχνία προϊόντων ξεκίνησε με πολύ μικρή δομή (και υποδομή) και τα πρώτα προϊόντα ήταν όλα χειροποίητα! Τα πάντα περνούσαν από τα χέρια στην κυριολεξία και την τεχνική ικανότητα των δυο αδελφών! Για να μην ξοδεύουν πολύτιμο χρόνο αποφάσισαν να σχεδιάζουν μαζί, να κατασκευάζει ο Nanni και να τεστάρει – τελειοποιεί στην θάλασσα ο Edigio! Ετσι έλεγχαν την αρχική ποιότητα των κατασκευών τους και απέφευγαν τις παραλείψεις και τα λάθη που γινόντουσαν. Αυτές οι θαλασσινές δοκιμασίες των προϊόντων τότε σε συνδυασμό με την εμπειρία που αποκόμιζαν συνοδεύουν ακόμα και σήμερα την εταιρία στις μέρες μας! Δεν άργησαν να πειραματιστούν με τα πρώτα συστήματα που ήταν στρατιωτικά ασκίδια και επανακυκλοφορητές του αέρα για παραμονή υποβρυχίως με στόχο τις διάφορες στρατιωτικές επιχειρήσεις που μαίνονταν τότε στον 2ο παγκόσμιο πόλεμο. 

Υπήρχε εκείνη την εποχή έντονη η επιθυμία να κατασκευαστούν συστήματα αναπνοής που να επιτρέπουν στους καταδρομείς μεγαλύτερα διαστήματα παραμονής υποβρυχίως με περισσότερες πιθανότητες δολιοφθοράς στον εχθρό. Τα αδέλφια κατασκεύασαν ένα πρωτοποριακό rebreather εκείνη την εποχή για τον Ιταλικό στρατό που γρήγορα όμως η εξέλιξη θα το προσπερνούσε. Το 1946 με το τέλος του πολέμου η εταιρία μπαίνει στην ανοιχτή γραμμή παραγωγής και στην ακατάπαυστη έρευνα νέων προϊόντων. Ετσι δεν αργούν πρωτοπόρα σχέδια και προτάσεις. Το βάρος πέφτει τότε στα εξαρτήματα για υποβρύχιους κυνηγούς και η τεχνογνωσία εκείνη που αποκτάτε βαδίζει χέρι με χέρι σήμερα με την εταιρία! 

Περίπου στα μέσα του 1950 παίρνουν στην εταιρία τους έναν έμπειρο εισαγωγέα με δεσμούς στην αγορά της Αμερικής. Αποστολή του ήταν να οδηγήσει την εταιρία στις πωλήσεις της στην Αμερικανική αγορά. Για να το επιτύχουν αυτό του δίνουν μερίδιο από την εταιρία στον τομέα των εισαγωγών-εξαγωγών. Ετσι στην ουσία παρουσιάζεται σαν συνιδιοκτήτης της Cressi στην Αμερική. Το όνομα του ήταν Gustav Dalla Valle. Γόνος αριστοκρατικής Ιταλικής οικογένειας που αργότερα ίδρυσε στην Αμερική την Scubapro! Το 1953 κατασκευάζουν το αρχικό τους σχέδιο για ένα επαναστατικό πέδιλο της εποχής που ακούει στο όνομα Rondine. Αυτό το σχέδιο έγινε σε συνεργασία με τον μεγάλο Ιταλό κατασκευαστή Luigi Ferraro που υπήρξε μετέπειτα ο φυσικός ιδρυτής της Technisub! Επίσης παρουσιάζεται η πρώτη μάσκα στην σύγχρονη μορφή της, ξεφεύγοντας από το αρχικό στρογγυλό σχέδιο. Ηταν μια επαναστατική σχεδίαση που οδήγησε την μορφή της καταδυτικής μάσκας με τα γνωστά στις μέρες μας διπλά κρύσταλλα! Μόλις στα 1960 παρουσιάζουν το πρώτο στην Ευρώπη λειτουργικό πρώτο στάδιο πιστονιού! Ηταν το Polaris. Ο Dalla Valle όμως σπάει την συμφωνία του και την σύμβαση που είχε υπογράψει για την εισαγωγή των προϊόντων της Cressi και περνάει τα συμβόλαια στον Dick Kline της τότε Healthways!
 

Σήμερα η μεγάλη πρωτοπόρα Ιταλική Εταιρία στεγάζεται σε ένα χώρο 16.000 τετραγωνικών μέτρων, σε επίγειες και υπόγειες εγκαταστάσεις και με πλήρως αυτοματοποιημένη και ρομποτική γραμμή παραγωγής! Τα παρακλάδια της στην Αμερική, την Ισπανία και την Γαλλία κρατούν ακριβώς την ίδια ποιότητα κατασκευής που ελέγχεται από τα κεντρικά στην Ιταλία και κατανέμουν τα εμπορεύματα της σε πάνω από 100 χώρες του κόσμου! Κατέχει ηγετική θέση στον τομέα έρευνας – εξέλιξης – κατασκευής των εξαρτημάτων για το ψαροντούφεκο και δίκαια θεωρείται η εταιρία με τα καλύτερα προϊόντα. Η αγωνιστική της ομάδα αποτελείται από μερικούς από τους καλύτερους υποβρύχιους κυνηγούς του κόσμου! 

Αξιοσημείωτο είναι όμως το γεγονός ότι παραμένει ακόμα (ίσως η μοναδική) σε πείσμα των καιρών μια αμιγώς Ιταλική βιομηχανία με το ερευνητικό της και κυρίως το επίσημο κατασκευαστικό της τμήμα στην ίδια την Ιταλία! Απολύτως χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ακόμα και σήμερα κάθε νέο προϊόν τεστάρεται αποκλειστικά στη θάλασσα και όχι σε κάποια δεξαμενή προσομοίωσης συνδεμένο με το πνεύμα των ιδρυτών της εταιρίας. Αυτή είναι η φιλοσοφία που διέπει την εταιρία και τον σημερινό ιδιοκτήτη της Antonio Cressi που παιδάκι ακόμα τότε έβλεπε τον πατέρα του και τον θείο του να βουτάνε και να τεστάρουν τα προϊόντα τους! Και αυτή είναι η παράδοση στην Cressi Sub!

Ελλήνισε και απέδωσε: Κώστας Ανδρεάδης

Σχόλια

Τα πιο Δημοφιλή Άρθρα