Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ MARES

Στην περιοχή της Ιταλικής Ιστριας (κοντά στα σύνορα με την σημερινή Σλοβενία και την Κροατία) γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Ludovico Mares. Βουτούσε από πολύ μικρός στα νερά της Αδριατικής κοντά στην Τεργέστη και έτσι έφτασε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να κατέχει αξιοσημείωτα ρεκόρ στην κατάδυση με άπνοια. Κατά την διάρκεια του 2ου παγκοσμίου πολέμου υπηρέτησε στο ναυτικό των Ιταλικών δυνάμεων σαν δύτης δοκιμάζοντας τις στρατιωτικές συσκευές κλειστού κυκλώματος οι οποίες εκείνη την εποχή μονοπωλούσαν στις επιχειρήσεις υποβρυχίως και έτσι απέκτησε και την εμπειρία της κατάδυσης με αέρια. Λίγα χρόνια μετά τον πόλεμο το άσβεστο πάθος του τον οδήγησε να δημιουργήσει την εταιρία που πήρε το όνομα του και στα Ιταλικά σημαίνει θάλασσα! 

Ηταν το 1947 και είχε μετακινηθεί στο Rapallo κοντά στην Genova. Εκεί σε ένα μικρό μαγαζάκι με λίγους φίλους που δεν είχαν ιδέα από το όραμα του Ludovico δημιουργήθηκε η MARES. Ο ίδιος ήταν πολύ χαρούμενος που επιτέλους το όνειρο της ζωής του θα γινόταν πραγματικότητα. Αποφάσισε να δώσει στον κόσμο μια εταιρία που θα κατασκεύαζε τα καλύτερα καταδυτικά προϊόντα την ποιότητα των οποίων επιμελούνταν ο ίδιος προσωπικά. Αρχικός στόχος ήταν η εταιρία να κατασκευάζει εξαρτήματα για υποβρύχιο κυνήγι καθώς υπήρξε μανιώδης υποβρύχιος κυνηγός και πρωταθλητής στο ψαροντούφεκο με αρκετές διακρίσεις στο ενεργητικό του. Στόχος που κρατάει η εταιρία μέχρι της μέρες μας καθώς διατηρεί ξεχωριστό κομμάτι έρευνας και εξέλιξης που εξειδικεύεται για ολοένα και καλυτέρα προϊόντα ψαροντούφεκου. 

Εκείνη την εποχή λοιπόν αμέσως μετά τον πόλεμο είχαν ήδη κυκλοφορήσει οι ρυθμιστές δυο σωλήνων και έτσι πολύ γρήγορα ο Ludovico βασισμένος και στην εμπειρία του από τα στρατιωτικά συστήματα παρουσιάζει τον πρώτο του ρυθμιστή που τον ονομάζει Air King. Κάτι που χαρακτήριζε τον Ιταλό ήταν οι σωστές και γρήγορες αποφάσεις που έπαιρνε και υλοποιούσε. Σχεδόν πρωτοποριακές κινήσεις για εκείνη την εποχή. Ηταν μόλις το 1957 όταν έκλεισε συμφωνία και πουλούσε τα προϊόντα του στην Barakuda έναν Γερμανικό όμιλο με χιλιάδες μέλη τότε που εξελίχθηκε σε καταδυτικό οργανισμό αργότερα. Λέγεται μάλιστα ότι οι πρώτοι Barakuda ήταν κατασκευαστική δουλειά δική του με το Γερμανικό λογότυπο επάνω. Αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία γι’ αυτό. Πάντως η συνεργασία υπήρξε δεδομένη όπως δεδομένη υπήρξε και μερικά χρόνια αργότερα η συνεργασία με την AMF (και την Voit Rubber Co.) και το πρωτοποριακό άνοιγμα στην μεγάλη αγορά της Αμερικής.
 

Για την ιστορία να πούμε δυο λόγια για αυτές τις εταιρίες που συνδέσανε το όνομα τους με την Mares. O κολοσσός που ακούει στο όνομα AMF (American Manufacturers & Foundy Corp.) ιδρύθηκε στην Αμερική το 1900. Ηταν ένας συνεταιρισμός που κατασκεύαζε τα πάντα για αθλητική χρήση. Οι παλιότεροι ίσως θυμούνται τα ειδικά στρώματα για την ενόργανη γυμναστική αλλά και οτιδήποτε μέσα στους αθλητικούς χώρους και τα στάδια με το σήμα της AMF επάνω. Ετσι μοιραία ασχολήθηκε και με τον τομέα της καταδυτικής βιομηχανίας κατασκευάζοντας πρωτοποριακά συστήματα αναπνοής για την εποχή της. Κατέχει μάλιστα και μια από τις πρώτες πατέντες κατασκευής ρυθμιστή (British patent GB781835). Σαν αποτέλεσμα αυτής της παντοκρατορίας εξαγόρασε και συγχώνευσε την Voit βάζοντας την να κατασκευάζει τα προϊόντα της για λογαριασμό της.
 

Η Voit ιδρύθηκε το 1929 και κατασκεύασε καταδυτικά προϊόντα περίπου προς τα τέλη του 1940. Υπήρξε από τις πρώτες εταιρίες στον κόσμο που κατασκεύασε πέδιλα από λάστιχο-καουτσούκ που ήταν και η ειδικότητα της. Το 1950 παρουσιάζει το πρώτο προς πώληση καταδυτικό σετ που περιλάμβανε μέσα στο πακέτο και ρυθμιστή πίεσης. Το 1955 συνεργάζεται με την U.S.Divers και κατασκευάζει γι’ αυτήν το μεγαλύτερο ποσοστό από μάσκες, λάστιχα και πέδιλα. Σε αντάλλαγμα αυτής της βοήθειας και της καλής συνεργασίας η U.S.Divers επιτρέπει στην Voit να παρουσιάσει μια εκδοχή του Υδροπνεύμονα με το λογότυπο της επάνω.
 

Ετσι κυκλοφορεί στις αρχές περίπου του 1955 ένα σύστημα ρυθμιστή με διαφορετικού χρώματος λάστιχα (γκρι) και με διαφορετικό έμβλημα που ξεχώριζε. Η κωδική ονομασία του ήταν VR1 και ήταν στην ουσία ένας Mistral της Aqualung. Αργότερα το 1959 παρουσιάζεται και ένας ρυθμιστής με το όνομα Fathom Voit 50 ο οποίος είχε εντελώς διαφορετικό σχέδιο σε μια προσπάθεια να αυτονομηθεί. Σε αυτή την προσπάθεια είχε βοηθήσει πολύ και ο ίδιος ο Emile Gagnan. Για την ιστορία ήταν ο πρώτος ρυθμιστής δυο σωλήνων με βαλβίδα καθοδικής ροής (downstream). H U.S.Divers όμως ποτέ δεν προώθησε και δεν πούλησε αυτόν τον ρυθμιστή. Το 1961-62 σταμάτησε να παράγει συστήματα και έμεινε στην σκιά της U.S.Divers κατασκευάζοντας πλέον μονό τα πλαστικά εξωτερικά καλύμματα των ρυθμιστών της. Το πρώτο έγινε γνωστό με την ονομασία VCR-5 και σχεδιάστηκε από τον Gagnan. Το δεύτερο ήταν όμοιο με τον U.S.Divers Jet Air και έγινε γνωστό ως V55.

Ηταν το 1971 λοιπόν όπου ο Ludovico έκανε το μεγάλο άνοιγμα στην φρέσκια τότε αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών και συγχωνεύει την Mares με την AMF. Η μεγάλη Αμερικανική εταιρία και κάτοχος της Voit της δίνει τον καταδυτικό τομέα στην συνεργασία της με την Mares. Ο Ludovico όμως (γνήσιος Ιταλός) αρνείται να περάσει η γραμμή παραγωγής στην Αμερική και πείθει την Voit να μετακινήσει την γραμμή παραγωγής της στην Ιταλία. Ετσι οι δυο εταιρείες συγχωνεύονται και συνεχίζουν να κατασκευάζουν στην έδρα της Mares στο Rapallo. Σύντομα έρχεται ο πρώτος ρυθμιστής μονού σωλήνα και μάλιστα με τα αρχικά σχέδια της Voit στηριγμένα και εξελιγμένα για στρατιωτική χρήση. Ο ιστορικός MR 12 (Military Regulator) είναι γεγονός και κωδικοποιεί ακόμα και σήμερα τα πρώτα στάδια της Mares. Το πάθος του ιδρυτή της συνοδεύει και σήμερα αυτή την μεγάλη εταιρία που συνεχίζει να μας προμηθεύει με καταπληκτικά καταδυτικά προϊόντα.
 

Σήμερα η Ιταλική εταιρία αποτελείται από 500 περίπου τεχνικούς και υπαλλήλους, στεγάζεται σε ένα κτίριο 20.000 τετραγωνικών μέτρων και κατασκευάζει πάνω από 1.000 διαφορετικά προϊόντα για κατάδυση. Εχει στην κατοχή της περισσότερες από 100 ευρεσιτεχνίες και τα προϊόντα της πωλούνται σε περισσότερες από 80 χώρες του κόσμου. Στη σύγχρονη εποχή η Mares ανήκει σε όμιλο εταιριών μαζί με τις Head-Tyrolia-Dacor-Sporasub συνεχίζοντας να κατασκευάζει στο Rapallo και στο Norwalk Conn. ενώ το κομμάτι της Head USA κατασκευάζει τις εξειδικευμένες εκδόσεις της σε περιορισμένο (limited edition) αριθμό κομματιών. Απο το 2016 το brand name της Mares εξαγόρασε την SSI έναν απο τους μεγαλύτερους οργανισμούς πιστοποίησης δυτών στον κόσμο!

Ελλήνισε και απέδωσε: Κώστας Ανδρεάδης

Τα πιο Δημοφιλή Άρθρα