H ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ATOMIC AQUATICS


Για πολλούς η Atomic Aquatics κατασκευάζει τους κορυφαίους ρυθμιστές πίεσης στον κόσμο. Ακόμα και έτσι να μην είναι, σίγουρα κατασκευάζει τους ρυθμιστές με τα ακριβότερα και καλύτερα υλικά και ακόμα πιο σίγουρα τους πιο ακριβούς για να αποκτήσει κανείς! Και δεν κάνει καμία έκπτωση σε αυτό. Αλλωστε γι’ αυτό τον σκοπό φτιάχτηκε η εταιρία. Για τους δύτες που θέλουν το απόλυτο.

Εδώ έχουμε την σύγχρονη ιστορία δυο ήδη αναγνωρίσιμων ανθρώπων στην καταδυτική βιομηχανία με χιλιάδες ώρες έρευνας, εξέλιξης και κατασκευής προϊόντων. Ο Dean Garraffa και ο Doug Toth όταν αποφάσισαν να φτιάξουν την δική τους εταιρεία ήταν σίγουροι για την επιτυχία τους ή τουλάχιστον είχαν την πολυτέλεια να μην τους νοιάζει και τόσο. Αριστοι επιστήμονες ο καθένας στον τομέα του, έμπειροι στη δουλειά τους και ήδη φτασμένοι επαγγελματικά αποφάσισαν να μην δουλεύουν για τους άλλους πλέον. Και έτσι απλά και εύκολα σχετικά (σαν εξαίρεση στον κανόνα) γεννήθηκε η Atomic Aquatics.

Ηταν στις αρχές του 1995 οπού οι δυο συνέταιροι και φίλοι δημιουργούν την εταιρία στο Huntington Beach της California. Για πάνω από 25 χρόνια στην καταδυτική βιομηχανία ο Dean υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους εμπνευστές συστημάτων κατάδυσης και διευθυντής τμήματος στην Scubapro. Μερικές από τις δημιουργίες του έχουν μείνει στην ιστορία όπως ο G250 ή ο G500 και άλλοι, τα πέδιλα Gorilla Fins, μάσκες και αναπνευστήρες, καθώς και τα εφεδρικά συστήματα δευτέρων σταδίων (χταπόδια) και ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό. 

Ξεκίνησε την σταδιοδρομία του το 1977 σαν τεχνολόγος μηχανικός με ειδίκευση στην μεταλλουργία και θεωρείται σήμερα ένας από τους μεγάλους ερευνητές στον τομέα των πρώτων σταδίων και των καινούργιων τεχνολογιών. Από την άλλη ο Doug ξεκίνησε και αυτός γύρω στο 1970 σαν υδροβιολόγος, έκανε μερικά μαθήματα σαν εκπαιδευτής καταδύσεων λίγα χρόνια, αλλά πολύ γρήγορα τον κέρδισε ο κλάδος των κατασκευών και πήρε το πτυχίο του σαν μηχανολόγος μηχανικός με εξειδίκευση στον τομέα της σχεδίασης προϊόντων για την καταδυτική βιομηχανία. Εργάστηκε και αυτός στην Scubapro και ευθύνεται για την γραμμή της εταιρίας, το σχέδιο αλλά και μερικά από τα υπέροχα τζάκετ, τα πέδιλα, τους αναπνευστήρες και αρκετά εξαρτήματα. 

Καταλαβαίνετε τι συνέβη όταν αυτοί οι δυο τύποι γνωρίστηκαν και συνεργάστηκαν. Από την δουλειά τους βγήκαν λειτουργικά καταδυτικά συστήματα που αντέχουν ακόμα στον χρόνο. Επίσης καταλαβαίνετε τι συνέβη όταν μετά από τόσα χρόνια και συγκεκριμένα τον Ιανουάριο του 1997 αποφάσισαν να φτιάξουν κάτι δικό τους. 

Ο Dean αμέσως παρουσιάζει τον T1 της Atomic, τον πρώτο στον κόσμο ρυθμιστή πίεσης εξ’ ολοκλήρου από τιτάνιο (στο πρώτο και δεύτερο στάδιο) ενώ λίγο αργότερα και τον T2. Το τιτάνιο είναι ένα καθαρό και πολύ ελαφρύ υλικό, δυνατό σαν το ατσάλι, αλλά πολύ πιο ανθεκτικό στην διάβρωση του θαλασσινού νερού. Αλλεπάλληλες μελέτες το καθιστούν το τέλειο υλικό για χρήση στη θάλασσα και μέχρι τότε καμιά άλλη εταιρία δεν τόλμησε να πειραματιστεί, να εξελίξει και να παρουσιάσει έναν ρυθμιστή τιτανίου κυρίως λόγω της εργοστασιακής δυσκολίας του στην κατασκευή και τον βαθμό σκληρότητας του σαν υλικό. Αμέσως συμπληρώνει τη χρήση του τιτανίου με νέα καινοτόμα σχέδια για την ενίσχυση της απόδοσης, της αξιοπιστίας και της ευκολίας χρήσης. Και αυτοί που πιστεύουν ότι θα αποτύχει η προσπάθεια λόγω των προβλημάτων που θα παρουσιαστούν στην αρχική του εξέλιξη παίρνουν ένα καλό μάθημα μηχανολογίας.

Τα δεύτερα στάδια είναι επίσης φορτωμένα με γνώση ετών και διάφορα καινοτόμα χαρακτηριστικά καλυμμένα όλα με διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Έτσι παρουσιάζει το AFC σύστημα αυτόματου ελέγχου της ροής του αέρα και της υποπίεσης που οι άλλοι κατασκευαστές προσπαθούν να το αντισταθμίσουν με διάφορα ρυθμιστικά στο δεύτερο στάδιο. Ενας υπολογιστής σχεδιασμένος να εδράζεται μέσα και πάνω στο έλασμα της ροής του αέρα πίσω από το επιστόμιο μεταδίδει πληροφορίες και δεδομένα ανά πάσα στιγμή για την μεταβολή της πίεσης, την αντίσταση αναπνοής και εκπνοής και την δεδομένη ζήτηση σε αέρα από τον χρήστη. Ετσι ο δύτης δεν έχει να ρυθμίσει τίποτα παρά μονό να καταδυθεί. 

Μια ακόμα ευρεσιτεχνία αφορά την μικρή λαστιχένια βαλβίδα που εδράζεται μέσα στο στόμιο του εμβόλου που ανοίγει κατά την ζήτηση αναπνοής και κλείνει κατά την εκπνοή. Για την Atomic αυτό το κομμάτι είναι η αχίλλειος πτέρνα όλων των δευτέρων σταδίων καθώς καταπονείται και συμπιέζεται από την ημέρα που ο ρυθμιστής φεύγει από την γραμμή παραγωγής. Βρέθηκε ότι η παραμόρφωση αυτή επηρεάζει τους ρυθμιστές μακροπρόθεσμα καθώς δημιουργεί ''θέση'' μένοντας αποθηκευμένος. Στην Atomic το εξάρτημα αυτό ενεργοποιείτε μονάχα όταν ο ρυθμιστής βρίσκεται υπό πίεση και γλιστράει πίσω σε μια θέση ασφαλείας κατά την αποθήκευση και την αδράνεια. Αυτό αυξάνει κατά πολύ την χρηστικότητα του ρυθμιστή μέσα στον χρόνο. 

Ολα τα πρώτα στάδια της Atomic είναι πιστονιού, μηδενικής διαρροής με αυτολιπαινόμενα μέρη, ενώ είναι συμπαγή και υψηλής απόδοσης στην ροή του αέρα. Η σχεδόν μηδενική συντήρηση είναι απλώς το αποτέλεσμα. Αν στα παραπάνω προσθέσουμε την χρησιμοποίηση από την εταιρία μονό των καλύτερων και ακριβότερων υλικών όπως το τιτάνιο, ο χρωμιούχος ορείχαλκος, ο ανοξείδωτος χάλυβας τύπου αποκλειστικά 316 καταλαβαίνουμε και την τελική αξία των προϊόντων της Atomic προς απόκτηση!

Ελλήνισε και απέδωσε: Κώστας Ανδρεάδης

Σχόλια

Τα πιο Δημοφιλή Άρθρα