Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ZEAGLE

H Ζeagle είναι μια οικογενειακή «κλειστή» θα έλεγε κανείς επιχείρηση προσανατολισμένη αυστηρά στον στόχο της που είναι να κατασκευάζει πάντα τα πιο πρωτοποριακά προϊόντα! Είναι μια εταιρία που ξέρει να ταλαντεύεται εξίσου καλά ανάμεσα στην κατασκευή προϊόντων για απλή ψυχαγωγία, όσο και για στρατιωτικούς σκοπούς και παράλληλα εξοπλισμούς διάσωσης για διάφορες κρατικές υπηρεσίες αλλά και συστήματα για καθαρά επαγγελματικούς σκοπούς! Και ίσως είναι η μοναδική εταιρία που τα καταφέρνει τόσο καλά σε τόσο διαφορετικούς τομείς. 

Πολλές εταιρίες (σχεδόν όλες πλέον) κατασκευάζουν τα προϊόντα τους σε συνεργασία με διάφορα εργοστάσια παραγωγής ανά τον κόσμο (κυρίως σε ασιατικές επι το πλείστον χώρες) με στόχο το χαμηλό κόστος παραγωγής. Η Zeagle όμως ακόμα και σήμερα σχεδιάζει και κατασκευάζει στην αρχική της έδρα στην Αμερική! Έτσι η ποιότητα των προϊόντων της δεν επιδέχεται καμία απολύτως αμφισβήτηση. Στην Zeagle είναι κάθετοι σε αυτό!

Η ιστορία λοιπόν ξεκινάει κάπως έτσι: στην δεκαετία του 1970 ο Dennis Bulin φανατικός του αλεξίπτωτου ελευθέρας πτώσης μετακινείται στο Zephyrhills της Florida. Ο Dennis ήταν από το Wisconsin αλλά το Zephyrhills ήταν η «μέκα» των φανατικών ελευθερατζήδων και ήθελε να είναι δίπλα στην δράση. Δεν άργησε να εργαστεί κοντά σε κάποιον που κατασκεύαζε αλεξίπτωτα τύπου τζάκετ. Η εταιρία λεγότανε Eagle Systems. H κατάδυση δεν άργησε να μαγέψει τον Dennis και από φανατικός του αέρα να γίνει φανατικός του βυθού. Αρχίζει να προσανατολίζεται προς την κατασκευή προϊόντων κατάδυσης και έχοντας την σχετική εμπειρία από τα συστήματα αλεξίπτωτου μοιραία θέλει να κατασκευάσει τζάκετ (ρυθμιστές πλευστότητας) κατάδυσης. Αγοράζει εκείνη την εταιρία και φτιάχνει ένα μικρό μαγαζάκι κοντά στο σπίτι του. Θέλοντας να κρατήσει θα λέγαμε το όνομα της εταιρίας οπού εργάστηκε και τώρα ήταν δικιά του την μετονομάζει βάζοντας μπροστά στο Eagle το γράμμα Ζ από το Zephyrhills και η Zeagle Systems ήταν πραγματικότητα! Και τότε είναι που συλλαμβάνει την ιδέα του ρυθμιστή πλευστότητας οπίσθιας πλήρωσης με ενσωματωμένο σύστημα απόρριψης βαρών. Δεν ήταν δύσκολο για τον Dennis να το φανταστεί αφού την ίδια θέση στο σώμα του χρήστη έχει εξίσου και το αλεξίπτωτο. Δύσκολο ήταν για τους υπόλοιπους που τον κοροϊδεύανε στην αρχή. Όταν μάλιστα παρουσίασε αυτό το πρώτο τζάκετ με βάρη αναρτημένα στο πλάι που απελευθερώνονταν με έναν μοχλό όλοι τον χλευάσανε. Η καταδυτική βιομηχανία σύσσωμη αποφάνθηκε ότι η ιδέα του ήταν ριζοσπαστική αλλά επικίνδυνη και ως εκ’ τούτου απορρίφθηκε από τους «ειδικούς». Ούτε αυτό ήταν δύσκολο στην σύλληψη για τον Dennis αφού η ιδέα του μοχλού απελευθέρωσης με κορδόνι ερχότανε κατευθείαν από τον μοχλό απελευθέρωσης του αλεξίπτωτου. Δύσκολο παρέμενε για τους άλλους να αποδεχθούν την χρηστικότητα του όλου εγχειρήματος. Όσο για τον Dennis ήταν σίγουρος ότι είχε δίκιο! Αρκεί να κοιτάξει κανείς σήμερα την πλειοψηφία των ρυθμιστών πλευστότητας.

Το σύστημα RipCord της Zeagle γρήγορης απελευθέρωσης με μοχλό που καλύπτεται με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας συνεχίζει μέχρι και σήμερα να αποτελεί την πιο εύκολη στον χειρισμό λύση από όλα τα συστήματα. Ο χρήστης αρκεί να τραβήξει χρησιμοποιώντας μόνο το ένα του χέρι τον μοχλό και τα βάρη θα απελευθερωθούν ταυτόχρονα και από τις δυο πλευρές του τζάκετ. Ένα σχοινί συνδέει εσωτερικά τις δυο θήκες και είναι υπεύθυνο για την σωστή και γρήγορη απόρριψη. Αρχίζει να πειραματίζεται με τα υλικά και περνάει αρκετή τεχνογνωσία από το αλεξίπτωτο στα τζάκετ κατάδυσης κυρίως σε ποιότητα κατασκευής, λειτουργία και ασφάλεια στους ιμάντες, στα σχοινιά κ.α. Σήμερα η εταιρία θεωρείται παγκοσμίως μια από τις καλύτερες εταιρίες εξοπλισμού κατάδυσης όλων των μορφών και ειδικοτήτων. 

Λίγοι κατασκευαστές μπορούν να γεφυρώσουν το χάσμα ανάμεσα στον εξοπλισμό για αναψυχή και στον εξοπλισμό για τεχνική κατάδυση. Για αυτούς (και για όλους τους υπόλοιπους) υπάρχει η Zeagle και η επιλογή της είναι μονόδρομος. Σήμερα η Zeagle κατασκευάζει μια πλήρη σειρά καταδυτικών προιόντων (εκτός απο τζάκετ) απο ρυθμιστές πίεσης μέχρι και το τελευταίο εξάρτημα για κατάδυση. Και ολα τα προιόντα της έχουν την ποιότητα των υλικών σαν πρώτιστο μέλημα!

Ελλήνισε και απέδωσε: Κώστας Ανδρεάδης

Σχόλια

Τα πιο Δημοφιλή Άρθρα