Μάσκα, το παράθυρό μας σε έναν άλλο κόσμο


Η μάσκα καταδύσεων είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο για τον εξοπλισμό κατάδυσης και συχνά δεν δίνεται η σημασία που της αξίζει. Λίγο νερό μέσα στη μάσκα δεν αποτελεί κίνδυνο για τον αυτοδύτη, αλλά μπορεί να κάνει την κατάδυση ενοχλητική για τον αυτοδύτη κυρίως αν δεν νιώθει άνετα με αυτό. Η εύρεση της τέλειας μάσκας είναι μια πολύ προσωπική υπόθεση και χρήζει αναζήτησης που θα πρέπει να ξέρει και να κάνει κάθε αυτοδύτης προσωπικά. Υπάρχουν διαφορετικά σχήματα στα πρόσωπα, μικρές και μεγάλες μύτες, προεξέχοντα ζυγωματικά, ενώ ο αριθμός διαφορετικών προσώπων είναι άπειρος. Επίσης μην ξεχνάμε και τον αισθητικό παράγοντα που είναι η εμφάνιση της μάσκας στο πρόσωπό μας που είναι μερικές φορές ένας σημαντικός παράγοντας όταν πρόκειται να επιλέξουμε μια μάσκα.
Αλλά υπάρχουν μερικά πρακτικά θέματα που αξίζει να αναφερθούν. Ο σημαντικότερος παράγοντας κατά την επιλογή μιας μάσκας είναι ότι πρέπει να εφαρμόζει και να σφραγίζει καλά στο πρόσωπό μας, αν αυτό δεν συμβαίνει όσο καλή ή όμορφη και να είναι μια μάσκα, δεν είναι για εμάς. Πρέπει να σημειώσουμε ότι οι μάσκες κατάδυσης περιορίζουν την περιφερειακή μας όραση, οπότε επιλέγουμε μάσκες που δεν περιορίζουν πάρα πολύ το οπτικό μας πεδίο, τόσο σε οριζόντιο όσο και σε κάθετο επίπεδο. Στην επόμενη εικόνα βλέπουμε ότι η μάσκα έχει ένα μυτερό σχήμα στην άνω και κάτω ζώνη, αυτό εκτείνεται όσο μακριά μπορούμε να κοιτάξουμε πάνω και κάτω.

Μάσκα http://vuelosubmarino.com 

Μερικές μάσκες έχουν ένα πλαίσιο σιλικόνης μεγαλύτερο εύρους και μεγαλύτερης ελαστικότητας από τις υπόλοιπες και μερικές φορές αυτό βοηθάει όταν το πρόσωπό μας δεν φαίνεται να ταιριάζει σε κανένα μοντέλο.

Μάσκα http://vuelosubmarino.com

Ένα χαρακτηριστικό που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι η δυνατότητα που έχουν οι σύγχρονες μάσκες να μην παθαίνουν ουσιαστικά ζημιά λόγω του τρόπου με τον οποίο συνδέεται ο ιμάντας στη μάσκα. Μπορούμε να συρρικνώσουμε τη μάσκα, μπορούμε να την αποθηκεύσουμε σε τσέπες ή μέσα στην μπότα ενός πέδιλου ενώ μεταφέρουμε τον εξοπλισμό μας, χωρίς να ανησυχούμε αν θα σπάσει ή θα στραβώσει. Ο χώρος που προορίζεται για τη μύτη θα εξαρτηθεί από το αν έχουμε μια προεξέχουσα μύτη ή μια μικρή. Αν χρησιμοποιήσουμε μια μάσκα όπου η μύτη μας είναι πολύ μεγάλη για τις διαστάσεις της μάσκας, η μύτη μας ενδεχομένως θα βρίσκει στο άνω τμήμα της, πράγμα το οποίο δεν είναι πολύ άνετο όταν φοράμε τη μάσκα για μεγάλες χρονικές περιόδους. Επίσης, η μάσκα θα μπορούσε να πιέσει την περιοχή του ρινικού διαφράγματος και αυτό είναι ένα άλλο σημάδι ότι η μάσκα δεν έχει τον απαραίτητο χώρο για τη μύτη μας. Αν αντίθετα η μύτη μας είναι πολύ μικρή για τη μάσκα, το πιάσιμο της μύτης μας για να εξισώσουμε μπορεί να είναι δύσκολο.
Μάσκα http://vuelosubmarino.com
Μάσκα http://vuelosubmarino.com

Ο εσωτερικός χώρος της μάσκας πρέπει να είναι όσο το δυνατόν μικρός, με αποτέλεσμα οι αλλαγές του όγκου μέσα στη μάσκα όταν αλλάζουμε βάθος να μην είναι τόσο αισθητές. Πολλές φορές, μικρός εσωτερικός χώρος δεν σημαίνει και μικρή μάσκα εμφανισιακά, ανάλογα το μοντέλο και τη χρήση της. Η ύπαρξη μειωμένου χώρου εσωτερικά μπορεί να υποδηλώνει ότι το γυαλί της μάσκας είναι πιο κοντά στα μάτια μας και αυτός είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τους υποβρύχιους φωτογράφους γιατί αφενός προσφέρει καλύτερο πεδίο παρατήρησης, αφετέρου δεν υπάρχει υπερβολικά μεγάλη απόσταση μεταξύ του ματιού του φωτογράφου και του εικονοσκοπίου – σκόπευτρου της κάμερας. Οι διαφανείς μάσκες μοιάζουν με μια καλή εναλλακτική λύση για να μην επηρεάσουν την περιφερειακή όραση μας, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι η διάφανη σιλικόνη αφήνει τις αντανακλάσεις του φωτός να μπαίνουν στη μάσκα από τις πλευρές της που κάνουν τα μάτια μας να προσαρμόζονται στο πλεόνασμα του φωτός, με αποτέλεσμα να βλέπουμε πιο σκούρα υποβρυχίως από ότι με τις μαύρες μάσκες σιλικόνης. Ένα άλλο σημείο που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι ότι οι διάφανες μάσκες σιλικόνης τείνουν να γίνονται κίτρινες με την πάροδο του χρόνου και κυρίως αν μένει συχνά στον ήλιο, όπως η μάσκα που βλέπετε στην παρακάτω εικόνα. Αυτό δεν είναι και τόσο καλό απο αισθητικής άποψης, απο την άλλη βέβαια υπάρχει και ένα πλεονέκτημα για τις διάφανες μάσκες που είναι όταν θέλουμε να φωτογραφήσουμε το πρόσωπο ενός αυτοδύτη υποβρύχια είναι πολύ πιο εύκολο να φωτίσει τα μάτια όταν είναι διάφανη η σιλικόνη ή ματ ανοιχτού χρώματος και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο συνηθισμένο να βλέπεις φωτογραφίες με διάφανες μάσκες σε καταδυτικά περιοδικά.
Μάσκα http://vuelosubmarino.com

Πρωτότυπο άρθρο από τον Andres Cuevas / Santiago – Chile / 30 Ιανουαρίου 2015 PADI OWInstructor & IANTD Advanced EANx Instructor.
Ελλήνισε και απέδωσε: Κώστας Ανδρεάδης
Aγοράστε το βιβλίο μου σε e-Book για Tablets / Smartphones / PC με λογαριασμό PayPal ή Credit Card στο Payhip και σε έντυπη μορφή στο eBay με δωρεάν μεταφορικά για Ελλάδα. Επισκεφτείτε επίσης την σελίδα του βιβλίου στο Facebook για προσωπικές παραγγελίες και επικοινωνία με τον συγγραφέα αν επιθυμείτε να σας αποσταλεί με ΕΛΤΑ και προσωπική αφιέρωση!

Σχόλια

Τα πιο Δημοφιλή Άρθρα