ΘΕΜΑΤΑ ΠΛΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΔΥΣΗΤο μοναδικό συναίσθημα της ουδέτερης πλευστότητας που κατακτούν οι έμπειροι αυτοδύτες δεν συγκρίνεται με τίποτα. Μόνο οι αστροναύτες που αιωρούνται στο διάστημα το νιώθουν εξίσου στον ίδιο βαθμό. Η έλλειψη βαρύτητας οδηγεί το σώμα στη μέγιστη απόλαυση και είναι κυρίως ένα απ' τα σημαντικότερα πράγματα που απολαμβάνει κανείς στην κατάδυση.

#Κατ’ αρχήν είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη μιας καλής πλευστότητας υποβρυχίως να φοράτε τα κατάλληλα βάρη. Θυμηθείτε το αυτό κυρίως οι αρχάριοι. Μια δοκιμή που μπορείτε να κάνετε είναι με άδεια φιάλη (+/- 50bar) και χωρίς αέρα στο τζάκετ σας καθόλου να βουλιάζετε μέχρι το ύψος των ματιών και όχι παρακάτω στην επιφάνεια χωρίς κυματισμό. Στόχος σας θα πρέπει να είναι να έχετε ουδέτερη πλευστότητα σε ρηχά νερά (3-5 μέτρα) με λίγο αέρα στη φιάλη σας που να σας επιτρέπει να πραγματοποιείται με άνεση μια προληπτική στάση.

#Θυμηθείτε μερικά δεδομένα σχετικά με την πλευστότητά σας. Κρατήστε στην μνήμη σας τα κιλά που φοράτε με τον συνήθη εξοπλισμό σας. Θυμηθείτε να αυξομειώσετε αν βρεθείτε με μια άλλη στολή ή βουτήξετε με μια φιάλη αλουμινίου σε κάποιο καταδυτικό κέντρο. Παχύτερη στολή υγρού τύπου σημαίνει περισσότερη άνωση και συνεπάγεται περισσότερα βάρη. Μια φιάλη αλουμινίου είναι πιο ελαφριά από μια σιδήρου και κυρίως αποκτά θετική πλευστότητα όσο αδειάζει που σημαίνει επίσης περισσότερα βάρη. Λάβετέ τα υπόψη σας αυτά και μην τα ξεχνάτε.

#Χρησιμοποιήστε σπάνια τον ρυθμιστή πλευστότητας (τζάκετ) για τον έλεγχο σας υποβρυχίως. Να θυμάστε να αφαιρείτε λίγο αέρα κάθε φορά και όχι συνεχόμενα καθώς αφήνετε την επιφάνεια. Αφαιρέστε λίγο αέρα και περιμένετε να πάρετε την πληροφορία (βουλιάζω - δεν βουλιάζω). Καθώς το βάθος θα αυξάνει θα αρχίσετε να έχετε αρνητική πλευστότητα ούτως ή άλλως. Αν το καταφέρετε αυτό θα έχετε επαρκή αέρα στο τζάκετ σας ικανό να σας κρατήσει άνετα στο βάθος και κυρίως χωρίς να χρειάζεται να αυξομειώνετε συνέχεια. Μόλις πλησιάσετε στο επιθυμητό βάθος αποφύγετε να ασχολείστε πολύ με το τζάκετ σας. Προσπαθήστε να μην ακουμπήσετε καθόλου το τζάκετ σας κατά την διάρκεια της παραμονή σας σε κάποιο βάθος.

#Είναι γεγονός ότι η αυξανόμενη πίεση του νερού θα οδηγήσει το σώμα σας σε καθοδική πορεία χωρίς να χρειαστείτε ιδιαίτερη βοήθεια από το άδειασμα του τζάκετ σας. Χαλαρώστε και αφήστε την υδροστατική πίεση να αναλάβει την πορεία σας υποβρυχίως. Εσείς απλώς να έχετε τις αισθήσεις σας σε επιφυλακή. Μόλις βρεθείτε στο βυθό πάρτε όσο γρηγορότερα μπορείτε την οριζόντια στάση πλεύσης. Πλέοντας οριζοντίως στον βυθό δίνετε στο σώμα σας την δυνατότητα να έχει μεγαλύτερη επαφή με το περιβάλλον του νερού και επομένως οι αυξομειώσεις στην πλευστότητα θα είναι μικρότερες. Εκτός από την καλύτερη πλευστότητα η οριζόντια στάση σας επιτρέπει να κάνετε πέδιλο χτυπώντας ευθεία πίσω και όχι προς τα επάνω.

#Έχετε στο μυαλό σας ότι η φιάλη σας αρχίζει και αδειάζει από την στιγμή που αφήνετε την επιφάνεια και γίνετε ολοένα και πιο ελαφριά. Αυτό θα παίξει σημαντικό ρόλο όχι τόσο σε βάθος αλλά κυρίως προς την επιστροφή σας στην επιφάνεια καθώς θα μειώνετε η πίεση του νερού και θα γίνεστε περισσότερο θετικοί στην πλευστότητα σας.

#Πλησιάζοντας προς την επιφάνεια βεβαιωθείτε ότι όλος ο αέρας από το τζάκετ έχει εξέλθει. Είναι σύνηθες φαινόμενο κυρίως σε αρχάριους να έχουν αέρα μέσα στο τζάκετ τους ενώ νομίζουν ότι τον έχουν βγάλει όλο. Τεντώστε τον σωλήνα προς τα επάνω και πατήστε το κουμπί εκκένωσης. Μπορείτε να πιέσετε και με το ελεύθερο χέρι σας τα πλευρά του τζάκετ για να βγει τελείως όλος ο αέρας. Μπορείτε ακόμα και να γυρίσετε το σώμα σας προς την αντίθετη πλευρά της βαλβίδας εξαγωγής για να οδηγήσετε τον αέρα εκεί που θέλετε εσείς.

#Βρείτε ένα ρυθμό στην αναπνοή σας. Αναπνεύστε αργά, σταθερά και βαθιά. Θα διαπιστώσετε ότι με μια καλή εισπνοή μπορείτε να γεμίσετε τους πνεύμονες σας με αέρα και να αλλάξετε αρκετά την πλευστότητα σας σε θετική. Μπορείτε να ανεβείτε ή να κατεβείτε λίγα μέτρα μόνο με την αναπνοή ή την εκπνοή σας. Εκμεταλλευτείτε το αυτό. Ποτέ μην κρατάτε την αναπνοή σας αλλά μάθετε να την ελέγχετε. Εκπνέετε πλήρως πριν την πλήρωση του τζάκετ με αέρα. Με τα πνευμόνια σας και μόνο γεμάτα μπορείτε να σηκώσετε περίπου 4,5 κιλά βάρος από τον βυθό.

#Χαλαρώστε. Οι περιττές κινήσεις στον βυθό σας κουράζουν και η ζήτηση σε αέρα γίνεται μεγαλύτερη με αποτέλεσμα να γεμίζετε τους πνεύμονες σας συνεχώς με αέρα και μοιραία να αποκτάται θετική πλευστότητα χωρίς να το καταλαβαίνετε. Σε πολλούς αρχάριους αυτό το γεγονός μεταφράζετε ότι δεν φοράνε τα κατάλληλα κιλά.

#Έχετε υπόψη σας την συμπεριφορά της στολής σας (υγρού τύπου). Όταν καταδύεστε η πίεση συμπιέζει το υλικό της και η στολή γίνετε λεπτότερη ενώ κατά την ανάδυση συμβαίνει το αντίθετο. Αυτό έχει επίδραση στην πλευστότητά σας.

#Η πρακτική είναι το κλειδί για την δεξιότητα της πλευστότητας. Θα ανακαλύψετε ότι με την εμπειρία όλα θα γίνουν ευκολότερα. Μην περιμένετε να τα μάθετε όλα κατά την διάρκεια της εκπαίδευσης σας. Θα τελειοποιηθείτε μόνοι σας. Ψάξτε, πειραματιστείτε, ρωτήστε, αντιγράψτε και κυρίως προσαρμόστε επάνω σας. Κάθε αυτοδύτης έχει το προσωπικό του στυλ. Βρείτε το δικό σας.

Επισήμανση: Η πλευστότητα είναι πρώτα απ' όλα δεξιότητα και μετά ικανότητα. Αυτό σημαίνει ότι εξελίσσεται και αφομοιώνετε με την πρακτική εξάσκηση. Όλοι είναι ικανοί να τα καταφέρουν αρκεί να πάρουν τις σωστές πληροφορίες, να τις διαχειριστούν σωστά, να τις δουλέψουν, να τις αφομοιώσουν και κυρίως να τις προσαρμόσουν επάνω τους.
  
Πρωτότυπο Άρθρο του Κώστα Ανδρεάδη ©

Aγοράστε το βιβλίο μου σε e-Book για Tablets / Smartphones / PC με λογαριασμό PayPal ή Credit Card
https://payhip.com/b/pS9s

...και σε έντυπη μορφή στο eBay με δωρεάν μεταφορικά για Ελλάδα και Κύπρο!
https://www.ebay.com/usr/nostalgia.gr

Σχόλια

Τα πιο Δημοφιλή Άρθρα