Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟΥ ΖΕΥΓΑΡΙΟΥ

Σχέδιο: Η σημασία ενός επιτυχημένου ζευγαριού στην κατάδυση.
Στόχος: Σχέσεις εμπιστοσύνης, συνεργασίας και κοινών στόχων.  
Σκοπός: Αποφυγή άγχους, ασφάλεια και ευχαρίστηση στη κατάδυση.


Διάρκεια ανάγνωσης: 5' 30''

Επικοινωνία

Μία από τις σημαντικότερες αρετές για έναν καλό καταδυτικό σύντροφο είναι να επικοινωνεί με σαφήνεια και να ανταποκρίνεται αμέσως υποβρυχίως. Αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τα υποβρύχια σήματα που γίνονται με τα χέρια αλλά κυρίως με ολόκληρο το μήνυμα που λαμβάνει ο εγκέφαλος κάποιου ή κάποιας από την αρχή της επικοινωνίας. Δηλαδή το αρχικό ερέθισμα που δεχόμαστε και πως αυτό το επεξεργαζόμαστε ατομικά. Σε θεωρητική βάση αν χρειάζεται να διακόψετε την εξέλιξη μιας κατάδυσης για να επικοινωνήσετε με το ζευγάρι σας τότε η επικοινωνία σας υποβρυχίως δεν κρίνεται καλή. Μια καλή επικοινωνία περιλαμβάνει τα πάντα. Από την κατανόηση των σημάτων με τα χέρια σε ακαριαίο χρόνο (και την απάντησή σας φυσικά), από τις εκφράσεις του προσώπου ενός αυτοδύτη, από τις χειρονομίες του, από τα συναισθήματα που μπορεί να διαβλέψουμε στα μάτια, από την παρατήρηση του ρυθμού αναπνοής υποβρυχίως, από τη στάση του σώματος μέχρι τον χειρισμό των οργάνων του και την καταδυτική του τεχνική. Ένα καλό καταδυτικό ζευγάρι λειτουργεί ενιαία δηλαδή σκέφτεται ο ένας τον άλλο, ξέρει ο ένας τον άλλο, προβλέπει ο ένας τον άλλο.

Εμπιστοσύνη
Στην ουσία είναι το βασικότερο πράγμα για ένα επιτυχημένο μοντέλο ζευγαριού. Υπάρχουν ζευγάρια που κυριολεκτικά εμπιστεύονται τη ζωή τους και την ασφάλεια τους υποβρυχίως στον σύντροφό τους. Συνήθως είναι αυτοδύτες που είναι φίλοι και έξω από το νερό και έχουν ούτως ή άλλως μια άριστη σχέση εμπιστοσύνης ο ένας για τον άλλο. Έρευνες δείχνουν ότι η πρότερη φιλία ή συγγένεια καθιστά κατά 50% ευκολότερη την καταδυτική συνεργασία υποβρυχίως και είναι σημαντική στη δημιουργία αυτής της εμπιστοσύνης. Έχει παρατηρηθεί ότι αν σας δώσουν ένα ζευγάρι που δεν γνωρίζετε και δεν εμπιστεύεστε η εμπιστοσύνη που νιώθατε καταρρέει και χρειάζεται μια προσαρμογή χρόνου μέχρι να συνηθίσετε και να αποβάλλεται το άγχος.

Ταίριασμα
Είναι βασική προϋπόθεση να βουτάτε με ένα σύντροφο που να ταιριάζετε σε ικανότητες και τρόπους καταδυτικούς. Να βάζετε τα ίδια όρια και να τα αποδέχεστε και οι δυο. Να μην ωθεί κανένας τον άλλο πέρα από το επίπεδο άνεσης και ασφάλειας που μπορεί να ποικίλει για τον καθένα. Ακόμα και αν δεν έχετε το ίδιο επίπεδο πιστοποίησης στη κατάδυση θα πρέπει να προσαρμοστείτε ο ένας στις ικανότητες του άλλου.

Συμπληρωματικότητα
Έχοντας τους ίδιους στόχους στην κατάδυση και απαλλαγμένοι από τα διάφορα κόμπλεξ που κουβαλάνε όλοι σχετικά με τη δραστηριότητα θα μπορείτε να απολαύσετε την κατάδυση ακόμα και αν το ζευγάρι σας ασχολείται με πράγματα που δεν σας ενδιαφέρουν εσάς. Για παράδειγμα αν του αρέσει και παρατηρεί την μικρο ζωή της θάλασσας, ή αν ασχολείται με την υποβρύχια φωτογραφία εσείς απλά θα πρέπει να βρείτε τους τρόπους να τον συμπληρώνετε χωρίς να στερήσετε τη δική σας ευχαρίστηση στη κατάδυση. Απλά πλεύστε δίπλα του και αφήστε τον να βγάλει όμορφες φωτογραφίες τις οποίες θα απολαμβάνετε μετά μαζί στην επιφάνεια. Μάθετε να μοιράζεστε τα ίδια ενδιαφέροντα. Το ίδιο θα κάνει και αυτός για εσάς. Να έχετε θετική σκέψη και να μην είστε επικριτικοί.

Ρυθμός
Θα πρέπει να κατανοήσετε και οι δυο ότι η ευχαρίστηση έρχεται μέσα από την αρμονία στη βουτιά. Αν για διάφορους λόγους το ζευγάρι σας κολυμπάει πιο γρήγορα θα πρέπει να το αντιληφθείτε και να το αντιμετωπίσετε αμέσως. Προσπαθήστε να προσαρμόσετε την πλεύση σας ο ένας στον άλλο. Διαφορές στον ρυθμό πλεύσης υποβρυχίως δημιουργούν περιττό άγχος ή και δυσαρέσκεια ενώ μειώνουν την ασφάλεια και την συνοχή του ζευγαριού. Θα πρέπει να έχετε έναν ενιαίο ρυθμό στην πλεύση σας υποβρυχίως που θα προσαρμόζετε ανάλογα με τις συνθήκες. Δώστε σημασία στο υποβρύχιο λάκτισμα (πέδιλο) και τις διάφορες τεχνικές του.

Τοποθέτηση
Αν και συνδέεται με τον ρυθμό αλλά όχι κατ' ανάγκη είναι βασικό να βρίσκεστε σε θέση τέτοια που ο έλεγχος να είναι πάντα άμεσος. Συνεννοηθείτε για την τοποθέτησή σας σε σχέση με τον σύντροφο σας στο βυθό και μην αλλάξετε θέση. Με στροφή του κεφαλιού ¼ θα πρέπει να είστε σε θέση να ελέγχετε το ζευγάρι σας. Εκτός από την πλευρά που θα διαλέξετε για να πλεύσετε καλό θα είναι να κρατάτε και την αρμονική απόσταση μεταξύ σας. Αυτή θα είναι τέτοια ούτως ώστε να μην κολλάτε ο ένας στον άλλο και έρχεστε σε επαφή συνέχεια μεταξύ σας. Αν σας ψάχνει το ζευγάρι σας πάνω ή κάτω ή αν χρειάζεται να στρέψει ολόκληρο το σώμα του για να σας δει, τότε σημαίνει ότι η τοποθέτησή σας στο νερό είναι λάθος.

Εκτίμηση
Θα σας βοηθήσει να πάρετε σωστές αποφάσεις σε σχέση με την ασφάλεια σας. Δύο αυτοδύτες με το ίδιο επίπεδο εμπειρίας δεν σημαίνει ότι θα εκτιμήσουν μια κατάσταση στον ίδιο βαθμό. Αυτό έγκειται στην διαφορετικότητα του καθενός. Ένα καλό ζευγάρι μπορεί να εκτιμήσει τη δεδομένη κατάσταση, να γνωρίζει τα όρια και τα βάθη καλύτερα και για τους δυο σας και να αποφύγει κάθε περιττό κίνδυνο. Ενδεχομένως να διαχειρίζεται καλύτερα ο οργανισμός του τη νάρκωση του αζώτου. Η ορθή κρίση του ενός (που μπορεί να μην την αντιληφθεί ο άλλος) περιλαμβάνει τη δυνατότητα ακόμα και να σας φωνάζουν για τα λάθη σας μέσα στο νερό και να σας κρατήσουν υπό έλεγχο και εντός των ορίων μιας ασφαλούς κατάδυσης.

Επίγνωση
Ένας καλός καταδυτικός σύντροφος θα πρέπει να έχει συνεχή επίγνωση της κατάστασης δίνοντας προσοχή στη κατανάλωση των αερίων, το βάθος, την πορεία στο βυθό, την πλευστότητα, τον ρυθμό, τα υποβρύχια ρεύματα, τη θέση σας, τα σήματά σας, τυχόν προβλήματα με την εξίσωση των αυτιών ακόμα και να διαβλέψει το άγχος σας. Όλοι έχουμε καταδυθεί με ζευγάρια που αδιαφορούν και τραβάνε μπροστά χωρίς να γυρίσουν να σε κοιτάξουν, να σε ελέγξουν έστω και μια φορά, χωρίς να ξέρουν καν που βρίσκονται στο βυθό και συνεπώς όλοι μπορούν να εκτιμήσουν ένα ''καλό'' ζευγάρι.

Κατανάλωση
Προϋπόθεση για ένα καλό καταδυτικό ζευγάρι είναι η όσο γίνεται ενιαία κατανάλωση. Ένας καλός σύντροφος θα πρέπει να έχει παρόμοια ποσοστά κατανάλωσης που θα σας επιτρέπει να έχετε παρόμοιους χρόνους στη βουτιά σας και να απολαύσετε την κατάδυση χωρίς να ανησυχείτε για το υπόλοιπο του αέρα. Η σχεδόν ενιαία κατανάλωση σας δίνει την σιγουριά και την ικανότητα να πραγματοποιήσετε πιο ποιοτικές βουτιές με μέγιστη ασφάλεια και ευχαρίστηση. Όλοι μας έτυχε να καταδυθούμε με κάποιον-α που του τελείωσε ο αέρας υποβρυχίως αναγκάζοντας όλη την ομάδα ή το ζευγάρι του να δώσει συντροφική αναπνοή και να τροποποιήσει τη βουτιά προσθέτοντας περισσότερο άγχος στην καταδυτική διαδικασία. Μην ξεχνάτε ότι η κατάδυση είναι αναψυχή.

Σκοποί
Ένας καταδυτικός σύντροφος που θα καταδυθεί σε βάθη πέραν της ζώνης άνεσης-ικανοτήτων-εμπειρίας σας, σε ανασφαλείς συνθήκες, σε συνθήκες χαμηλής ορατότητας, σε συνθήκες αποσυμπίεσης κλπ. και επιμένει να το κάνει αυτό συνέχεια δεν είναι το ιδανικό καταδυτικό ζευγάρι σας. Εξηγήστε και κατανοήστε μαζί τους στόχους και τους σκοπούς για τους οποίους καταδύεστε. Αν βρείτε κοινά σημεία θα έχετε κάνει ένα μεγάλο βήμα για την απόλαυση της κατάδυσης και θα γίνετε ένα επιτυχημένο καταδυτικό ζευγάρι.

Πρωτότυπο Άρθρο του Κώστα Ανδρεάδη ©

Aγοράστε το βιβλίο μου σε e-Book για Tablets / Smartphones / PC με λογαριασμό PayPal ή Credit Card
https://payhip.com/b/pS9s

...και σε έντυπη μορφή στο eBay με δωρεάν μεταφορικά για Ελλάδα και Κύπρο!

https://www.ebay.com/usr/nostalgia.gr

Τα πιο Δημοφιλή Άρθρα