ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΔΥΣΗ

Γενικά
Η σπονδυλική στήλη του ανθρώπου είναι το σκελετικό σύστημα που εξελίσσεται με τους πιο βραδείς ρυθμούς. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι πάνω από το 70% του πληθυσμού θα βιώσει κάποτε πόνους στη μέση (κυρίως στο κάτω τμήμα της) κατά τη διάρκεια της ζωής του. Στην καλύτερη περίπτωση ο πόνος μπορεί να αντιμετωπιστεί με αντιφλεγμονώδη και ξεκούραση. Χειρότερες είναι οι βλάβες στους μεσοσπονδύλιους δίσκους που σπάνια μπορούν να αποκατασταθούν πλήρως. Συνήθως οι βλάβες αυτές δεν έχουν να κάνουν με την φυσική κατάσταση αλλά πολλές φορές με επαναλαμβανόμενες λάθος κινήσεις σε συνδυασμό με την κακή τεχνική ανύψωσης βαρών στην καθημερινότητα ή στα σπορ.

Ειδικά
Στην κατάδυση ο εξοπλισμός είναι δύσχρηστος και δυσκίνητος ενώ διαθέτει και όγκο που πολλές φορές δεν διευθετείτε σωστά. Όλα αυτά προσφέρουν πρόσφορο έδαφος σε κινδύνους για τη μέση σας. Τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης έρευνας στην Αμερική έδειξαν ότι μια μόνο ημέρα καταδύσεων που συνδυάζεται με το σήκωμα των φιαλών, των βαρών και κατόπιν την συντήρηση και τακτοποίηση του εξοπλισμού προσφέρει σοβαρές πιέσεις στους σπονδύλους και στους συνδετικούς ιστούς γύρω από την σπονδυλική μας στήλη ικανές να προκαλέσουν δυσφορία, πόνο ή πρωταρχικό πρόβλημα. Το συμπέρασμα που βγήκε από την έρευνα είναι ότι στις περισσότερες των περιπτώσεων ο πάσχων δεν θα αισθανθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης και θα συνεχίσει να επιβαρύνει το σημείο που με την σειρά του θα συνεχίζει να αναπτύσσει μια φλεγμονή που θα παρουσιαστεί με την πρώτη ευκαιρία. Σε περίπτωση που έχουμε μια περαιτέρω υπερβολική διάταση των συνδετικών ιστών και των μεσοσυνδέσμων τότε η σπονδυλική μας στήλη κινδυνεύει από ανεπανόρθωτη ζημιά. Η βλάβη αυτή μπορεί να παρουσιαστεί ξαφνικά και απότομα σε απλές και καθημερινές κινήσεις π.χ. κατά την οδήγηση, στο σκύψιμο για να δέσουμε τα κορδόνια μας ή σε μια απλή απότομη κίνηση.

Διαχείριση
Στην κατάδυση όλος ο εξοπλισμός μας θα πρέπει να διαχειρίζεται σωστά για την αποφυγή τραυματισμών στη μέση. Οι παρακάτω κατευθυντήριες γραμμές θα μειώσουν (αλλά δεν θα εξαλείψουν) τους κινδύνους που διατρέχουν οι αυτοδύτες στην επιφάνεια.

- Όποτε αυτό είναι δυνατόν τοποθετήστε τη φιάλη με το τζάκετ κάπου ψηλά και φορέστε τα με ασφάλεια και χωρίς να σκύβετε. Κρατήστε την πλάτη σας παράλληλη προς την εσωτερική πλάτη του τζάκετ και φορέστε το χωρίς βιαστικές και απότομες κινήσεις. Με αυτό τον τρόπο φορτίζετε λιγότερο τη μέση σας. Θυμηθείτε το αυτό. Είναι πολύ βασικό. Αν έχετε ήδη κάποιο μικρό πρόβλημα ή κάποιου είδους ευαισθησία καταργήστε τη ζώνη βαρών. Βάλτε τα κιλά στις τσέπες του τζάκετ ή προσαρμόστε τα στο φερόμενο βάρος ενός backplate. Επιφορτίζει λιγότερο την οσφυϊκή χώρα και κατανέμει καλύτερα το βάρος επάνω σας.

- Αν πρέπει να σηκώσετε κάποια φιάλη ή μια ζώνη με βάρη από κάτω μην σκύβετε με την μέση σας εκτεθειμένη. Χαμηλώστε τα πόδια σας και σηκώστε το βάρος πρώτα με τους μύες των ποδιών, κατόπιν με τη μέση και τα χέρια. Δώστε την δυνατότητα στα πόδια σας να απορροφήσουν την αρχική έλξη του βάρους και να αποφορτίσουν την επιβάρυνση στην περιοχή της μέσης. Μπορείτε να πετάξετε τους γλουτιαίους μύες έξω κατά την ανύψωση. Είναι η ίδια περίπου τεχνική που χρησιμοποιούν στο αγώνισμα της άρσης βαρών. Προσέξτε το αυτό γιατί μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ μιας επιτυχούς ανέλκυσης και ενός τραυματισμού. Μην ξεχάσετε να έχετε πάντα σφιγμένους τους κοιλιακούς σας μύες που υποστηρίζουν την σπονδυλική στήλη από μπροστά και δημιουργούν μια ισορροπία.

- Κατά τη διάρκεια της υποστήριξης μιας καταδυτικής ομάδας μην αφήνετε κανέναν αυτοδύτη-τρία να σηκώνει βαριά πράγματα με λάθος τρόπο. Θυμηθείτε ότι οι περισσότεροι τραυματισμοί είναι από απλές και επαναλαμβανόμενες καθημερινές κινήσεις. Χρησιμοποιήστε καροτσάκι ή διάφορα υποβοηθήματα για να μεταφέρετε τον βαρύ εξοπλισμό. Δεν είναι ντροπή. Δεν έχει σημασία πόσο δυνατός ή δυνατή είστε. Μπορείτε να μειώσετε σημαντικά τον κίνδυνο ενός τραυματισμού στη μέση. Θυμηθείτε, όλοι ανεξαιρέτως κινδυνεύουν.

- Κατά τη διάρκεια της ανάδυσης στην επιφάνεια μην μείνετε αρκετή ώρα με τα βάρη στη μέση ή ακόμα και μέσα στο τζάκετ ή επάνω σας. Βγάλτε το συντομότερο τα βάρη σας και δώστε τα στο σκάφος ή αφαιρέστε όσο πιο γρήγορα γίνετε τον εξοπλισμό σας. Αν είστε ήδη πάνω στο σκάφος δείξτε μεγάλη προσοχή στην άρση του εξοπλισμού από το νερό. Προσέξτε αυτό το σημείο γιατί ευθύνεται για πολλούς τραυματισμούς. Αν έχετε πρόβλημα αφήστε κάποιον άλλο να ανασύρει τον εξοπλισμό από το νερό. Αν υπάρχει η δυνατότητα να ανεβείτε πάνω στο σκάφος άνετα από σκάλα με τον εξοπλισμό σας μην τον βγάλετε. Αν χρειαστεί να τον ανασύρεται εσείς από το νερό κάντε το με πολύ προσοχή. Ακουμπήστε τα γόνατα σας στο σκάφος χαμηλώνοντας τον κορμό, χρησιμοποιήστε και τα δύο χέρια σας ταυτόχρονα, πέστε στο ζευγάρι σας να βοηθήσει μέσα από το νερό (αν είναι δυνατόν) και έλξατε τον εξοπλισμό αργά και σταθερά επάνω με προσοχή.

Συμπεράσματα
Στην ουσία δεν υπάρχει 100% ασφαλής τρόπος ανύψωσης και τίποτα που να μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο έναρξης μιας βλάβης. Μπορείτε μόνο να μειώσετε την επικινδυνότητα μιας ανύψωσης. Εάν αισθανθείτε οποιοδήποτε πόνο κατά την ανύψωση σταματήστε αμέσως αυτό που κάνετε και αφήστε κάποιον άλλον να αναλάβει. Συμβουλευτείτε τους ειδικούς άμεσα για να διαγνώσουν γρήγορα το πρόβλημα. Θυμηθείτε ότι το πρόβλημα θα συνεχίζει να αναπτύσσει μια φλεγμονή που θα παρουσιαστεί με την πρώτη ευκαιρία. Ακολουθείτε πάντα τις συμβουλές ορθοπεδικών, αθλητιάτρων και φυσιοθεραπευτών που ειδικεύονται σε προβλήματα μέσης.

Πρωτότυπο Άρθρο του Κώστα Ανδρεάδη ©

Αγοράστε το βιβλίο μου σε e-Book για Tablets / Smartphones / PC με λογαριασμό PayPal ή Credit Card
https://payhip.com/b/pS9s

...και σε έντυπη μορφή στο eBay με δωρεάν μεταφορικά για Ελλάδα και Κύπρο!

https://www.ebay.com/usr/nostalgia.gr

Τα πιο Δημοφιλή Άρθρα