H ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ SCUBAPRO

Η ιστορία της Scubapro είναι συνυφασμένη με τις προσπάθειες πολλών πρωτοπόρων της καταδυτικής βιομηχανίας καθώς η εταιρία είναι το τελικό αποτέλεσμα των προσπαθειών τους να φτιάξουν κάτι πρωτοποριακό για την εποχή τους. 

Αρχικά ήταν ο Dick Anderson (πρωτοπόρος της κατάδυσης στην Αμερική) που είχε δουλέψει στην U.S.Divers το 1952 σαν αρχιμηχανικός και τεχνικός καταδυτικών συστημάτων. Είχε πάντα μια εμμονή με την τελειοποίηση των συστημάτων κατάδυσης και έτσι ασχολήθηκε στην εξειδίκευση των εξαρτημάτων που προορίζονταν για στρατιωτική χρήση στο Αμερικανικό πολεμικό ναυτικό. Οι πρώτοι Aqualung που εξελίχθηκαν για την ομάδα υποβρύχιων καταστροφών ήταν δική του δουλειά. Εκείνη την χρονιά συνεργάστηκε μέσα στην εταιρία με άλλον έναν μεγάλο πρωτοπόρο και εμπνευστή συστημάτων αναπνοής τον Γάλλο Sam Lecocq και από την συνεργασία τους γεννήθηκαν μεγάλες ιδέες. 

Το 1953 παραιτήθηκε και ανέλαβε σύμβουλος στην κρατική εταιρία κατάδυσης δίνοντας τις γνώσεις του για εξελιγμένα συστήματα κατάδυσης. Εκεί αναλαμβάνει ένα τμήμα με την ονομασία Healthways που αρχικά κατασκεύαζε υλικά για διαφόρων ειδών δραστηριότητες και που δεν άργησε με το καταδυτικό πάθος που τον διέκρινε να το μετατρέψει να κατασκευάζει και να πουλάει αποκλειστικά καταδυτικά υλικά. Ετσι δεν άργησε ο πρώτος ρυθμιστής πίεσης με την στάμπα της Healthways. Ηταν ένας ρυθμιστής μονού σωλήνα που θεωρείται ακόμα και σήμερα ένα τεχνολογικό επίτευγμα άριστης λειτουργίας υποβρυχίως απαλλαγμένο από τα γνωστά προβλήματα της εποχής. Η ονομασία του ήταν Diveair. 

Βρισκόμαστε ήδη στα 1958 και ο Anderson έχει ήδη εμπνευστεί, εξελίξει και κατασκευάσει με την βοήθεια των υπομηχανικών του διάφορους ρυθμιστές μονού σωλήνα που έχουν μείνει στην ιστορία όπως τον ScubaStar – Scubair – Scubair J & Scubair 300. Αυτοί ήταν από τους πρώτους ρυθμιστές που λειτούργησαν σε συνεργασία με το o-ring ανάμεσα στο κλείστρο και στο πρώτο στάδιο (ακριβώς όπως το σύστημα International στις μέρες μας). Κατά ένα περίεργο τρόπο όμως αυτά τα μοντέλα δεν είχαν την απήχηση που περίμεναν όλοι (και περισσότερο ο εμπνευστής τους) στο ευρύ κοινό. Ο κόσμος πολύ απλά προτιμούσε εκείνη την εποχή έναν Aqualung λόγω της πρωτοτυπίας και του καλού ονόματος. Και ήταν ακριβώς αυτό που πείσμωσε ακόμα περισσότερο τον Anderson και σκέφτηκε να βρει ένα όνομα που να συνδυάζει την άψογη λειτουργία και το κύρος που ήθελε να έχουν οι κατασκευές του. 

Σκέφτηκε να δώσει ένα όνομα που να περιλαμβάνει οπωσδήποτε την λέξη επαγγελματισμός μέσα, που θα απευθύνεται αλλά κυρίως να το αποδέχονται και να το εμπιστεύονται οι επαγγελματίες. Στην αρχή σκέφτηκε κάτι σαν Professional Diving Equipment αλλά γρήγορα άλλαξε γνώμη και χρησιμοποίησε το συνθετικό Scuba Professional. Κάπως έτσι γεννήθηκε το σήμα κατατεθέν της SCUBAPRO! Αμέσως εξελίσσει τον πρώτο ρυθμιστή με την στάμπα της Scubapro αντί της Healthways με τον κωδικό Mark I και επίσης αμέσως πρωτοπορεί και τον κατασκευάζει με το πρώτο στον κόσμο ρυθμιζόμενο (στην παροχή) δεύτερο στάδιο.

Ο Anderson όμως ήταν ανήσυχο πνεύμα και δεν μπορούσε να κάτσει αρκετά σε ένα μέρος ούτε να μετριάσει τις πολλές ανησυχίες και ασχολίες που είχε. Ετσι φεύγει από την εταιρία αφήνοντας όμως αντικαταστατή του και συνεχιστή έναν εξίσου πρωτοπόρο. Αλλά αυτή την φορά σκοπός του ήταν να συνεχιστεί το όνομα και το κύρος του ονόματος σε όλο τον κόσμο και έτσι αναλαμβάνει ένας ειδικός στις πωλήσεις. Ο συνονόματος του Dick Bonin έμπορος καταδυτικών υλικών παίρνει τα ηνία της Scubapro για να την οδηγήσει στις ψηλές θέσεις των πωλήσεων. Χρειάζεται όμως έναν συναίτερο και τον βρίσκει στο πρόσωπο του Gustav Dalla Valle (αργότερα ιδιοκτήτη της CressiSub). 

Μαζί καταστρώνουν ένα σχέδιο δράσης που έχει να κάνει με την αποδοχή της εταιρίας και σκέφτονται αφού το όνομα αναφέρετε σε επαγγελματίες να πουλήσουν κατευθείαν σε επαγγελματίες και σε καταδυτικά μαγαζιά που προωθούσαν επαγγελματικό καταδυτικό εξοπλισμό είτε σε πλούσιους ιδιώτες, είτε σε κρατικές υπηρεσίες και αυτό να γίνει μέσω ενός δικτύου εξειδικευμένων αντιπροσώπων. Αυτή η κίνηση εκείνη την εποχή ήταν μια εξωφρενική καινοτομία! Ηταν κάτι το τρομερά πρωτοποριακό ακόμα και σαν σύλληψη! Και ήταν αυτό που τους καθιέρωσε και τους έστειλε στην κορυφή δίνοντας τους (επιτελούς) το κύρος που συντροφεύει την εταιρία μέχρι τις μέρες μας. Ξαφνικά έπαψε να υπάρχει μονοπώλιο και υπήρχε πλέον η εταιρία που εμπιστεύονταν οι επαγγελματίες, πόσο μάλλον οι ερασιτέχνες.
 

Ο πρώτος κατάλογος των προϊόντων βγήκε στην αγορά με την σύνθετη ονομασία Healthways/Scubapro λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 1962. Ηταν μια δύσκολη εποχή για το κομμάτι της εταιρίας που λεγόταν Healthways και δεν άργησαν τα οικονομικά προβλήματα που οδήγησαν στην μετονομασία της σε Scubamaster και τελικά στον αφανισμό της. Ακόμα και αυτό όμως το είχαν προβλέψει οι δυο πανούργοι φίλοι και εκείνη την εποχή κάνουν άλλη μια επιχειρηματική κίνηση. Χωρίζουν εικονικά (στην ουσία σπάνε την εταιρία) και ο Dalla Valle δημιουργεί μια καινούργια εταιρία αθλητικού υλικού που την ονομάζει με τον γενικό τίτλο Underwater Sports. Co. Αμέσως αγοράζει για λογαριασμό της καινούργιας εταιρίας την εμπορική ονομασία της Scubapro (brand name) και μάλιστα με το συμβολικό ποσόν του ενός δολαρίου!
 

Ηταν το τελείωμα εκείνης της χρονιάς του 1962 και η Scubapro πατούσε πλέον γερά στα πόδια της. Αμέσως ο Dalla Valle διορίζει διευθυντή τον Bonin. Η πρώτη χρονιά όμως της εταιρίας δεν πηγαίνει καλά και αρκετές φορές φτάνει μέχρι το χείλος της καταστροφής. Καινούργιες εταιρίες ξεπετάγονται και παίρνουν και αυτές το μερίδιο τους από την αγορά. Ετσι αναγκάζονται να πουλήσουν πρώτα όλο το στοκ που είχαν από την Healthways και κατόπιν μπαίνουν στην καινούργια γραμμή παραγωγής. Σε εκείνες τις δύσκολες εποχές οι δυο φίλοι θέλοντας να προστατέψουν την εταιρία τους σε μια ύστατη προσπάθεια στρέφονται προς τις επαγγελματικές καταδυτικές αποθήκες που λειτουργούσαν τότε και που αγόραζαν υλικά και τα στοκάριζαν, θέλοντας να διώξουν το εμπόρευμα τους ακόμα και με μακροχρόνιες πιστώσεις. 

Οι επαγγελματικές ενώσεις που έχουν ήδη δημιουργηθεί τους στηρίζουν. Αργά αλλά σταθερά τα μαγαζιά επιδεικνύουν τα προϊόντα της Scubapro σαν τα μοναδικά προϊόντα επαγγελματικής κατάδυσης και η εταιρία καταξιώνεται στις συνειδήσεις των προμηθευτών σαν το μοναδικό εργοστάσιο κατασκευής επαγγελματικού υλικού. Αυτό ήταν περισσότερο ένα διαφημιστικό τρικ παρά η αλήθεια! Αλλά έπιασε και οδήγησε την εταιρία στο μέλλον. Τον επόμενο χρόνο (1963) κατασκευάζεται ο πρώτος στην ουσία «καθαρός» Scubapro με την κωδική ονομασία Mark II. Το 1966 ήταν η χρονιά του Mk V πρώτου σταδίου που αργότερα εξελίσσεται σε 10/15/20 και φτάνει μέχρι τις μέρες μας στο Mk 25. Αυτές οι σειρές ρυθμιστών θέτουν καινούργια επίπεδα στην κατασκευή πρώτων σταδίων. Το 1972 η Scubapro ανοίγεται στην αγορά της Ευρώπης και επεκτείνεται στη Γερμανία. 

Το 1974 ο Dalla Valle σε συνεννόηση με τον Bonin πουλάει την εταιρία που μόχθησαν και προσπάθησαν τόσο στην Αμερικάνικη πολυεθνική Johnson Outdoors. Co. To 1977 είναι μια χρονιά ορόσημο καθώς κατασκευάζεται καινούργιο δεύτερο στάδιο (Pilot) και μάλιστα με πολύ χαμηλό κόστος. Επίσης το Αμερικανικό πολεμικό ναυτικό πραγματοποιεί μια σειρά από καταδύσεις προσομοίωσης και η Scubapro επιλέγεται σαν η εταιρία υποστήριξης σε ένα σχέδιο βαθιάς κατάδυσης. Ακόμα παρουσιάζεται από την εταιρία για πρώτη φορά το μοντέλο ρυθμιστή πλευστότητας με την ονομασία Stabilizing Jacket. Το 1979 είναι μια ακόμα πρωτοπόρα χρονιά για την εταιρία καθώς ακολουθεί το μη-μεταλλικό σύστημα Air I (πλαστικομερές υλικό δευτέρου σταδίου) και παρουσιάζεται το γνωστό Air II σύστημα ρυθμιστή στο σωλήνα πλήρωσης του τζάκετ.

Σήμερα η εταιρία που δούλεψαν γι’ αυτήν μεγάλες μορφές της καταδυτικής βιομηχανίας και πέρασε από τόσες δυσκολίες συνεχίζει τον ανοδικό της δρόμο και βρίσκεται στο απόγειο της δόξας της καταλαμβάνοντας ηγετική θέση στην παγκόσμια καταδυτική κοινότητα. Δίκαια θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες με τα πιο ποιοτικά προϊόντα παγκοσμίως και μια από τις ελάχιστες που ειδικεύεται αποκλειστικά στην κατάδυση με αναπνευστικές συσκευές.
Το ρητό της παραμένει πάντα το ίδιο και την χαρακτηρίζει: ''Εκεί κάτω βαθιά, χρειάζεσε τα καλύτερα!''


Ελλήνισε και απέδωσε: Κώστας Ανδρεάδης

 © Κώστας Ανδρεάδης - Ερευνα - Επιμέλεια - Παρουσίαση - Αποκλειστικά δικαιώματα - Eλεύθερη μετάφραση και απόδοση στην Ελληνική γλώσσα.
Η δημοσίευση των ιστορικών άρθρων για τις εταιρίες καταδυτικού εξοπλισμού είναι προϊόν προσωπικής έρευνας του αρθρογράφου τους. Δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με τις εταιρίες, ούτε θεωρούνται σε καμία περίπτωση προϊόν διαφήμισης προς αυτές. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν ελεύθερα από τις εταιρίες (αν αυτές το επιθυμούν) κατόπιν συνεννόησης με τον αρθρογράφο και όχι αυθαίρετα, αναφέροντας οπωσδήποτε την πρωτότυπη πηγή τους στην Ελληνική γλώσσα. Ως εκ' τούτου απαγορεύεται σύμφωνα με τον νόμο η επαναδημοσίευση μέρους ή ολόκληρων των άρθρων αυτών σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή χωρίς την πρότερη συναίνεση και άδεια του αρθρογράφου τους.

Σχόλια

Τα πιο Δημοφιλή Άρθρα