Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ POSEIDON

Μια φορά και έναν καιρό σε ένα μικρό χωριό κοντά στο Γκέτενμποργκ της Σουηδίας ήταν ένας νεαρός ο οποίος λεγόταν Ingvar Elfstrom. Ακόμη και σαν παιδί ο νεαρός αυτός φαινόταν διαφορετικός από τους άλλους! Η μανία που είχε με την θάλασσα και το νερό γενικά τον έκανε να βουτάει συνέχεια όποτε έβρισκε ευκαιρία. Τα καλοκαίρια έφευγε μαζί με τον πατερά του μεγάλα ταξίδια για ψάρεμα και επιδίδονταν σε καταδύσεις με άπνοια ατελείωτες ώρες στη θάλασσα! Αποφασισμένος να ανακαλύψει τα μυστικά που κρύβονταν στο βυθό δεν άργησε να κατασκευάσει μονός του ένα ζευγάρι γυαλιά για υποβρύχια χρήση! Αργότερα έφτιαξε μια ολοπρόσωπη μάσκα! Μια μέρα με την επιμονή που τον διέκρινε έπεισε τον πατέρα του να τον βοηθήσει σε κάτι πρωτοποριακό. Εβγαλε τον μηχανισμό της αντλίας από το μηχανάκι του και τον σύνδεσε με ένα λάστιχο του ποτίσματος που είχαν στην αυλή τους! Υστερα συνέδεσε το όλο σύστημα στην μάσκα του! Κατόπιν πήγαν στην θάλασσα. Ο πατέρας του καθόταν πάνω στο μικρό σκαφάκι και διοχέτευε αέρα στο σύστημα από μια αντλία – τρόμπα στο λάστιχο οπού ο μικρός ανάπνεε κάτω από το σκάφος! Κάθε φορά όμως που ερχόταν καινούργιος αέρας η αυτοσχέδια μάσκα ξεκολλούσε από το πρόσωπο και η παροχή δεν ήταν επιτυχής. Αυτή η αποτυχία πείσμωσε τον Ingvar. 

Ηταν η εποχή όπου στην πατρίδα του την Σουηδία ο κόσμος άρχισε να δείχνει ενδιαφέρον για τις καταδύσεις. Ο Ingvar σκέφτηκε να εκμεταλλευτεί αυτό το ενδιαφέρον του κόσμου και έτσι άρχισε να κατασκευάζει στην αποθήκη του σπιτιού τους (που την είχε μετατρέψει σε εργοτάξιο) καταδυτικό εξοπλισμό στην ουσία περισσότερο για προσωπική του χρήση και για να κρατήσει άσβεστο το πάθος του για μεγάλα διαστήματα παραμονής υποβρυχίως παρά για τον κόσμο. Μετά από αμέτρητες δυσκολίες, απογοητεύσεις και δοκιμές κατάφερε να εξελίξει το πρώτο του πρωτότυπο σε έναν ρυθμιστή πίεσης δυο σωλήνων όπως αυτούς που κυκλοφορούσαν ήδη σε άλλα κράτη. Ηταν το 1954 και ο πρώτος Poseidon ήταν γεγονός! Το πρώτο όνομα που έδωσε στο πρωτότυπο του ήταν Cyklon Senior! Την ίδια χρονιά ιδρύει το Poseidon Diving Club και αρχίζει να ανταλλάσει ιδέες και τεχνολογικές λύσεις με περίπου 25 φίλους του και μέλη του συλλόγου οι οποίοι αποφάσισαν όλοι να βάλουν μερικά χρήματα ο καθένας για να φτιάξουν κάτι σαν εταιρία που θα κατασκεύαζε μαζικά καταδυτικό υλικό στην ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά της χώρας τους. Ετσι ο Ingvar άρχισε να κατασκευάζει με πολύ επιμονή, υπομονή, μεράκι αλλά και με άλλη τόση αξιοπρέπεια (καθώς δούλευε παράλληλα σαν αρτοποιός στο φουρνάρικο του πατέρα του) τα πρώτα κομμάτια που βγήκαν στην παραγωγή. Με την βοήθεια του καλού του φίλου Rolf Tristrand παρήγαγαν αρκετούς Cyklon Senior! Σύντομα εκείνη η μικρή αποθήκη του σπιτιού έγινε ένα υποτυπώδες εργαστήριο παραγωγής ρυθμιστών. Στα 1958 μέσα από εκείνο το εργαστήριο βγήκε και ο πρώτος ρυθμιστής μονού σωλήνα. 

Το όνομα του ήταν Cyklon Junior και αργότερα εξελίχθηκε στον Cyklon 300 που σχεδόν ίδιος παράγεται μέχρι τις μέρες μας με την ονομασία Cyklon 5000! Βρισκόμαστε ακριβώς στο κομβικό σημείο εξάπλωσης παγκοσμίως της κατάδυσης σαν σπόρ και ψυχαγωγία (ήδη το συνθετικό scuba είχε γίνει γνωστό) και η ζήτηση των συστημάτων αναπνοής είχε φτάσει στο ζενίθ! Ακριβώς εκείνη την στιγμή ο Ingvar παίρνοντας σαν συνέταιρο του έναν έμπιστο φίλο του τον Dennis Osterlund ξεκινάνε και φτιάχνουν μια εταιρία πώλησης αθλητικού υλικού που την ονομάζουν Aqua-Sport. Δίνουν σε όλα τα προϊόντα τους πλέον τον τίτλο της Poseidon. Νοικιάζουν ένα μικρό χώρο στην πόλη του Γκέτενμποργκ που χρησίμευε σαν γκαράζ και η μεγάλη ζήτηση τους εκτοξεύει στην κορυφή! Από εκείνο το πρώτο μαγαζί που άνοιξε στα τέλη του 1958 αμέσως ακολούθησαν τον επόμενο χρόνο το δεύτερο στην Στοκχόλμη και ένα τρίτο στο Μάλμο! Αρχές του 1960 αρχίζουν συνεργασία με ξένες εταιρίες που κατασκεύαζαν υλικά κατάδυσης που δεν είχαν την δυνατότητα αυτοί να κατασκευάσουν. 

Επίσης αγόραζαν ότι πιο ποιοτικό υπήρχε στην αγορά για τα κομμάτια εκείνα του ρυθμιστή που δεν μπορούσαν να παράγουν. Αργότερα αποφάσισαν να κατασκευάσουν όλα τα εξαρτήματα σε μια προσπάθεια να ελέγξουν την ποιότητα. Σήμερα είναι από τις λίγες εταιρίες που κατασκευάζει όλα τα κομμάτια του ρυθμιστή πίεσης. Ετσι οι ρυθμιστές τους ήταν και είναι μέχρι σήμερα συστήματα υψηλής πιστότητας! Χαρακτηριστικό της ομαδικής δουλειάς στην Poseidon είναι ότι ένα μεγάλο ποσοστό από τους τότε υπαλλήλους και φίλους που υπήρχαν στο ξεκίνημα (το 1960 ) συνεχίζει να δουλεύει ακόμα και σήμερα στην εταιρία! Στις μέρες μας η Poseidon συνεχίζει τον ανοδικό της δρόμο και θεωρείται μια «κλειστή» εταιρία με την έννοια ότι κατασκευάζει περιορισμένο αριθμό μοντέλων τα οποία εξελίσσονται μέσα στα χρόνια. Ετσι έχει καταφέρει να παράγει συστήματα άκρως επιχειρησιακά και ποιοτικά. Την αποδέχονται για την αξιοπιστία της ο στρατός και κατ’ επέκταση οι ναυτικές δυνάμεις πολλών χωρών, ειδικότερα οι επαγγελματίες δύτες αλλά και οι ερασιτέχνες αυτοδύτες.


Ελλήνισε και απέδωσε: Κώστας Ανδρεάδης

Σχόλια

Τα πιο Δημοφιλή Άρθρα