H ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ APEKS

Το 1978 πριν από 30 περίπου χρόνια αρχίζει η ιστορία της Apeks στην Μεγάλη Βρετανία. Ιδρυτές της ήταν οι Ken Ainscough και Eric Partington. Και οι δυο άνδρες ήταν μανιώδεις με την τεχνολογία και παθιασμένοι δύτες. Ειδικά ο Ainscough χρησιμοποίησε την εταιρεία σαν υπόβαθρο για να κατασκευάσει συστήματα ρυθμιστών πίεσης που θα ξεφεύγουν από τα καθιερωμένα. Επέλεξε από την αρχή εξειδικευμένα άτομα για συνεργάτες του που μάλιστα τον συντροφεύουν ακόμα. 

Το εργοστάσιο βρίσκεται στο Blackburn. Η Apeks δημιουργήθηκε με έναν σκοπό: να παρουσιάσει ρυθμιστές πίεσης που θα βάλουν νέα στάνταρτς στην αγορά. Χρησιμοποιώντας πρωτοποριακή τεχνολογία και συνεχή εξέλιξη στην γραμμή παραγωγής έθετε χρόνο με τον χρόνο τον πήχη όλο και πιο ψηλά. Η επιμονή αυτή στα συστήματα αναπνοής την έφερε σχετικά γρήγορα πολύ ψηλά στην παγκόσμια αγορά και την καθιέρωσε σαν τον κατασκευαστή με τους ποιοτικούς ρυθμιστές. Η εταιρεία είναι η μοναδική πλέον από την Αγγλία που κατασκευάζει ρυθμιστές πίεσης. Κάποια στιγμή στο παρελθόν η εταιρεία προσπάθησε να συσπειρώσει τις δυνάμεις της με κορυφαία ονόματα του χώρου. Ετσι μια συνεργασία με την Ζeagle και την Aqualung γεννήθηκε. Αν και η σχέση της με την Zeagle έχει διαλυθεί κατά τη διάρκεια των ετών, η εταιρική σχέση της με την Aqualung παραμένει ισχυρή και ανήκει ακόμη στον όμιλο των εταιριών της. Σαν αποτέλεσμα αυτών των προσπαθειών είναι να κατέχει σήμερα το μεγαλύτερο μερίδιο στην πώληση ρυθμιστών σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και να καταφέρει να εξάγει ένα ποσοστό της τάξης του 70% της παραγωγής της σε περίπου 50 χώρες του κόσμου. 

Η εταιρεία χρησιμοποιεί την τελευταία λέξη της τεχνολογίας σε υλικά και τα αυστηρότερα πρότυπα ελέγχου της ποιότητας στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής διασφάλισης με BS EN ISO 9001 ενώ είναι η πρώτη καταδυτική εταιρεία που της απονεμήθηκε το διαπιστευμένο ISO 14001:2004 πιστοποιητικό περιβαλλοντικής ευαισθησίας στην παραγωγή. Πρόκειται για μια ευρωπαϊκή νόρμα για την μείωση χρήσης της ενέργειας κατά την παραγωγή παράλληλα με την ελαχιστοποίηση των βιομηχανικών αποβλήτων κατά την διαδικασία της τελικής εξέλιξης του προϊόντος! Επίσης ήταν από τις πρώτες εταιρίες που πήραν την ευρωπαϊκή πιστοποίηση για τα πρότυπο ΕΝ 250 και απέκτησαν το σήμα CE (Conformité Européenne ) για τους ρυθμιστές τους. 

Η Apeks έχοντας δημιουργήσει μια φήμη γύρω από το όνομα της απολαμβάνει την αναγνώριση τόσο από επισήμους κρατικούς φορείς, όσο και ανεξάρτητους ιδιώτες για την αξιοπιστία των συστημάτων αναπνοής της. Είναι από τις λίγες εταιρίες που τολμάει και δίνει εγγύηση εφ’ όρου ζωής για τους ρυθμιστές της! Σήμερα η εταιρεία κατασκευάζει μια πλήρη και ολοκληρωμένη γκάμα από ρυθμιστές προσανατολισμένους τόσο σε καταδύσεις αναψυχής (για κρύα ή ζεστά νερά αντίστοιχα) όσο και για επαγγελματικές καταδύσεις σε ακραίες συνθήκες. 

Είναι ο επίσημος κατασκευαστής του βρετανικού βασιλικού ναυτικού και τμημάτων (ναρκαλιείες) των ειδικών δυνάμεων στη χώρα της. Αρκετοί επαγγελματίες τα τελευταία χρόνια την εμπιστεύτηκαν σε καταδύσεις ακραίας μορφής. Ο John Bennet ήταν ο πρώτος που κατάφερε να καταδυθεί και να σπάσει το φράγμα των 300 μέτρων με έναν Apeks TX100. Ο Bjarter Vestol χρησιμοποιεί μονάχα Apeks στις συχνές εξερευνήσεις του κάτω από τους πάγους. Υπολογίζεται ότι Vestol και Bennett έχουν χρησιμοποιήσει 25 διαφορετικούς ρυθμιστές της και με τα δυο κορυφαία μοντέλα της έχουν καταδυθεί σε ακραίες συνθήκες. 

Τα τελευταία χρόνια κατασκευάζει μια πλήρη σειρά καταδυτικών προϊόντων όπως ρυθμιστές πλευστότητας, καταδυτικούς υπολογιστές, μάσκες, πέδιλα, αναπνευστήρες κ.α.

Ελλήνισε και απέδωσε: Κώστας Ανδρεάδης

Σχόλια

Τα πιο Δημοφιλή Άρθρα