H ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ DACOR

Μια οικογενειακή υπόθεση είναι η ιστορία της DΑCOR. Μιας εταιρείας που γεννήθηκε από το πουθενά και με πενιχρά μέσα στην αρχή. Οι ιδρυτές της ήταν τα αδέλφια Don και Sam Davison. Ο Sam ήταν ο πρόεδρος και ο υπεύθυνος για την κατασκευή του εξοπλισμού, ενώ ο Don ήταν ο αντιπρόεδρος και υπεύθυνος για την προώθηση των προϊόντων, τις εμπορικές συμφωνίες και τις πωλήσεις. Ξεκίνησαν στην κυριολεξία από το γκαράζ του σπιτιού του Don και συνέχισαν από το γραφείο του σπιτιού του στα πρώτα χρόνια. Αυτό έγινε το 1953 από την έδρα τους στο Skokie του Illinois της πολιτείας του Ohio. 

Το όνομα Dacor στην πραγματικότητα προέρχεται από μια ένωση των λέξεων Da-vison Cor-poration . O Sam έφαγε αμέτρητες ώρες στα τεστ και στην έρευνα νέων προϊόντων εκείνο τον καιρό ταξιδεύοντας και δοκιμάζοντας σε λίμνες, ποτάμια και θάλασσες. Ο εμπνευστής των προϊόντων θέλησε να μοιραστεί το όνειρο του με εκατομμύρια δύτες απ’ όλο τον κόσμο. Η εμπνεύσεις του έμειναν στην ιστορία για πάντα και οδήγησαν πολλές εταιρίες και κατασκευαστές στο μέλλον. Στην αρχή κατασκεύαζε εξοπλισμούς για ελεύθερη κατάδυση (μάσκες και ψαροτούφεκα) και μόλις το 1955 παρουσιάζει έναν ρυθμιστή διπλού σωλήνα και διπλού διαφράγματος με ενσωματωμένο έλεγχο της χαμηλής πίεσης. Τον ονομάζει Dial-A-Breath και τον εφοδιάζει με το πρώτο στον κόσμο σύστημα μεταβλητής αντίστασης της αναπνοής από τον χρήστη. Πατεντάρεται το 1958 και γίνεται πρότυπο. 

Το 1960 κατασκευάζει πρώτος τον κυρτό αναπνευστήρα με σκοπό την υδροδυναμική θέση και την καλύτερη προσαρμογή στο σχήμα του κεφαλιού του δύτη. Το 1969 παρουσιάζει το ανανεωμένο δεύτερο στάδιο του ρυθμιστή του με την πρώτη στον κόσμο διπλή βαλβίδα εξαγωγής της αναπνοής με ανεπίστροφες βαλβίδες που σκοπό είχε να μειώσει την αντίσταση εκπνοής του δύτη. Το 1972 ενσωματώνει ένα σύστημα μείωσης της ανεξέλεγκτης ροής του αέρα (free flow). Το 1978 κατασκευάζει το πρώτο καταδυτικό κομπιούτερ! Το 1994 σχεδιάζει και βγάζει στην παραγωγή την πρώτη κονσόλα οργάνων με περιστρεφόμενη στεφάνη για την θέση της πυξίδας που κάνει ευκολότερη την πλοήγηση υποβρυχίως. 

Το 1998 παρουσιάζει το πρώτο τζάκετ που μοιράζεται 2 υλικά το νάιλον και το νεοπρένιο στο στήθος για μέγιστη άνεση. Το 1999 ο ρυθμιστής μονού σωλήνα της εταιρίας εφοδιάζεται με σύστημα VAD (Vortex Assisted Design) υποβοήθησης και σύστημα TEC (Trim Efficiency Control) ελέγχου της απόδοσης για ευκολία και μέγιστη απόδοση κάτω από όλες τις συνθήκες κατάδυσης. Το 2001 παρουσιάζονται τα Panther επαναστατικά πέδιλα που παράγουν έργο με χαμηλή κινητική προσπάθεια. Το 2004 είναι η σειρά του DarwinAir ενός ολοκληρωμένου καταδυτικού υπολογιστή με φωτιζόμενη ένδειξη προειδοποίησης και ένδειξη εναπομείναντα χρόνου κατάδυσης καθ’ όλη την διάρκεια της βουτιάς. Το 2005 παρουσιάζεται ένα ρυθμιστής ονόματι Trainer Pro με κατοχυρωμένη νέα βαλβίδα και έδρα συνδέσμου με σκοπό να διατηρεί την αξιοπιστία του ακόμα και κάτω από έντονη χρήση και μεταβαλλόμενες συνθήκες. 

Στην αρχή ήταν ένα πάθος για τον Sam Davison που αργότερα έγινε επιτακτική ανάγκη. Η ανάγκη του να παρουσιάζεις πρώτος απ’ όλους καινοτόμες λύσεις και τεχνολογίες που κάνουν την ζωή των δυτών πιο εύκολη. Στην ιστορία των εταιριών κατάδυσης η Dacor μπορεί να υπερηφανεύεται ότι κατέχει τις περισσότερες πρωτιές στην παρουσίαση νέων προϊόντων. Για πάνω από 50 χρόνια αυτή η φήμη βάδισε χέρι με χέρι με την εταιρία. Και τέλος αυτή η ίδια φήμη συνόδευσε την εταιρία μέχρι τις μέρες μας οπού πλέον είναι θυγατρική της πολυεθνικής HΤM (Head-Tyrolia-Mares)

Ελλήνισε και απέδωσε: Κώστας Ανδρεάδης

Σχόλια

Τα πιο Δημοφιλή Άρθρα