Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη, 2 Ιανουαρίου 2013

H ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ TUSA

Μια από τις πρώτες εταιρείες καταδυτικών υλικών είναι η TUSA. Κάτι που αρκετοί δεν γνωρίζουν. Ιδρύθηκε από τον Kazuo Tabata (οι παλιότεροι θα θυμούνται τα υλικά με την ονομασία του ιδρυτή τους) στο Τόκυο της Ιαπωνίας το 1952.

Εκεί σε ένα χώρο του γκαράζ ο Tabata έφτιαξε την πρώτη του χειροποίητη μάσκα και ένα ζευγάρι γυαλάκια για κολύμβηση. Ακόμα μια εταιρία που ξεκίνησε από το πάθος για την θάλασσα ενός ανθρώπου, αυτή την φορά στην χώρα του ανατέλλοντος ηλίου. Ο Γιαπωνέζος είχε πάντα μια εμμονή με την επιλογή των υλικών και έτσι χρησιμοποιούσε πάντα ότι καλύτερο έβρισκε στην αγορά. Στην ιστορία των εταιρειών κατάδυσης αυτή η μικρή εταιρία έχει και τις πρωτιές της. 

Όπως ότι ήταν η πρώτη που παρουσίασε και κατασκεύασε την μάσκα με σιλικόνη και μάλιστα διάφανη υποαλλεργική -χειρουργική σιλικόνη. Το μοντέλο της με την ονομασία Liberator έμεινε στην ιστορία σαν η πρώτη μάσκα με διάφανη σιλικόνη! Η TUSA επίσης είναι η εταιρεία που έβαλε το χρώμα στην κατασκευή των υλικών κατάδυσης. Ετσι σχεδόν όλα τα μοντέλα της παίζουν με τα διάφορα φανταχτερά χρώματα. Χαρακτηριστικό της εταιρίας είναι η ποιότητα που διασφαλίζεται με ISO 9001 σε συνδυασμό όμως με χαμηλό κόστος παραγωγής και κατά συνέπεια χαμηλό κόστος απόκτησης των προϊόντων της. Φαινόμενο που δεν είναι καθόλου διαφημιστικό τρικ αφού η εταιρεία κρατάει πάντα τις τιμές της σε προσιτά επίπεδα για τους δύτες και τις δύτριες. Κατέχει έτσι ένα αξιοσέβαστο μερίδιο κυρίως στην αγορά της Αμερικής οπού έχει ρίξει και το βάρος της. 

Στην πραγματικότητα η εταιρεία έκανε το άνοιγμα της προς την Αμερική στοχεύοντας στο μεγάλο αγοραστικό κοινό της. Το όνομα Tabata έγινε T-abata-USA. Μέσα στα χρόνια η εταιρεία εξελίχθηκε σε μια μεγάλη παραγωγή προϊόντων όχι μόνο κατάδυσης (αφού κατασκευάζει σχεδόν τα πάντα) αλλά και άλλων υλικών για διάφορα σπορ όπως το γκολφ ή άλλα σπορ στη φύση. Χαρακτηριστικό της εξέλιξης της είναι ότι έχει μπει στην παραγωγή μηχανημάτων και αμαξιδίων για γκολφ καθώς και στην κατασκευή εξαρτημάτων πυρηνικών όπλων.

Ελλήνισε και απέδωσε: Κώστας Ανδρεάδης