Σχέση μεταξύ αυτόνομης κατάδυσης και γιόγκα



Πώς μπορεί η αυτόνομη κατάδυση με τις βαριές φιάλες και τον ογκώδη εξοπλισμό να έχει ομοιότητες με τη γιόγκα; Η σχέση μεταξύ γιόγκα και καταδύσεων είναι περισσότερο σε νοητικό, παρά σε σωματικό επίπεδο. Ο διαλογισμός έχει πολλά διαφορετικά επίπεδα και οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν μια μορφή προσωπικής περισυλλογής που μπορεί να είναι το περπάτημα, το τρέξιμο, το διάβασμα, το τραγούδι, ένα μουσικό όργανο, ή στην προκειμένη περίπτωση οι καταδύσεις. Ο διαλογισμός, με απλά λόγια μας βυθίζει σε μια ενέργεια ή νοητική κατάσταση όπου όλα τα άλλα αποκλείονται έξω, ενώ δημιουργεί μια αίσθηση ειρήνης και συνέπειας προς την ζωτική ενέργεια της γης και του σύμπαντος.

Πολλοί από μας αισθανόμαστε υποβρυχίως πιο κοντά σε αυτή την ενέργεια εσωτερικής διασύνδεσης, λόγω αυτών που βλέπουμε, την καταπληκτική ομορφιά του υποβρύχιου τοπίου, την ηρεμία του βυθού, καθώς και τις εικόνες των διαφορετικών ψαριών σε συνδυασμό με την διάφανη ομορφιά του υποβρύχιου κόσμου. Οπως στη γιόγκα έτσι και στις καταδύσεις όλα είναι σχετικά με την αναπνοή. Η έμφαση στις μεγάλες, αργές και βαθιές αναπνοές, η έλλειψη σωματικού βάρους και η σιωπή του υποβρύχιου περιβάλλοντος μας επιβάλλεται όταν είμαστε σε κατάδυση, μας παρέχει ένα ιδανικό περιβάλλον για να είμαστε σε αρμονία και ειρήνη με τον εαυτό μας.

Με τον τρόπο αυτό, ο συνδυασμός των καταδύσεων με τη γιόγκα μπορεί να κάνει θαύματα στην ηρεμία του μυαλού και μας επιτρέπει να επικεντρωθούμε στον εαυτό μας και στο τι πραγματικά είναι σημαντικό στη ζωή μας, μακριά από τη ζούγκλα της καθημερινότητας.


Παρά τα οφέλη του συνδυασμού των δύο (καταδύσεων και γιόγκα) για ορισμένους η σκέψη της κατάδυσης υποβρυχίως είναι αρκετή για να προκαλέσει κρίση. Αλλά οι καταδύσεις έχουν παρερμηνευτεί ως άθλημα αδρεναλίνης (extreme sport). Δεν είναι καθόλου έτσι! Οι περισσότερες καταδύσεις είναι συνήθως ήσυχη υπόθεση και απαιτούν λίγη σωματική προσπάθεια. Η αίσθηση της αιώρησης στο νερό (ουδέτερη πλευστότητα) είναι πάρα πολύ απελευθερωτική και είναι κάτι που λίγοι άνθρωποι θα βιώσουν. Οι δύτες έχουν αυτό το μοναδικό προνόμιο!

 
Η Kiera είναι διάσημη δασκάλα της γιόγκα στην Ταυλάνδη. Διδάσκει επίσης αυτόνομη και ελεύθερη κατάδυση. Αναζητεί την σχέση ανάμεσα στα δύο. Το κέντρο της βρίσκεται στο νησί Koh Phi Phi στην Ταυλάνδη. Το άρθρο της δημοσιεύτηκε στο Fah Thai Magazine.
Eρευνα - Μετάφραση: Στολτίδου Βασιλική - Yoga Instructor & Dive Master at DIVEWORLD SCUBA CENTER - www.ready4yoga.blogspot.com
Επιμέλεια: Κώστας Ανδρεάδης

Σχόλια

Τα πιο Δημοφιλή Άρθρα