ΔΙΑΦΥΛΑΞΗ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΑΥΤΟΝΟΜΕΣ ΚΑΤΑΔΥΣΕΙΣ

Η καταδυτική συμπεριφορά και τα αποτελέσματα της στην χλωρίδα και πανίδα του υποθαλάσσιου οικοσυστήματος σε προστατευόμενη θαλάσσια περιοχή της Μεσογείου.

Τα αποτελέσματα της καταδυτικής δραστηριότητας σε διάφορες μεσογειακές περιοχές και κυρίως οι επιπτώσεις στους βυθούς είναι ελάχιστα γνωστά. Η μελέτη αυτή αξιολογεί τη συμπεριφορά των αυτοδυτών (για το χρόνο που δαπανάται για παράδειγμα σε κάθε δραστηριότητα), τη χρήση (επαφές με το υπόστρωμα του βυθού) και τα έμμεσα αποτελέσματα των επαφών του αυτοδύτη στα βενθικά είδη σε μια θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή στη Σικελία.  

Κατά τη διάρκεια μιας διετούς περιόδου, οι προθέσεις 105 αυτοδυτών που συμμετείχαν στο πείραμα παρατηρήθηκαν σε επτά υποθαλάσσιους βιότοπους και σε καταδυτικά περιβάλλοντα όπως: φύκια σε οριζόντιο υπόστρωμα, φύκια σε κάθετο υπόστρωμα, λιβάδια ποσειδωνίας, επιστρωμένοι τοίχοι με υποβρύχια ζωή, σπηλιές, αμμώδης πυθμένας και πυθμένας με βότσαλα. Κάθε φορά οι αυτοδύτες επέλεγαν ένα βιότοπο ανάλογα με τη διαθεσιμότητά του και καταγράφονταν κατά την διάρκεια της κατάδυσης τους και σε όλη την καταδυτική διαδρομή τους.  

Κατά μέσο όρο, κάθε δύτης έκανε 2,52 επαφές με τον βυθό κάθε επτά λεπτά, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι δεν υπήρξαν διαφορές ανάμεσα στα διάφορα επίπεδα πιστοποίησης των αυτοδυτών. Τα υψηλότερα ποσοστά επί του συνόλου ακούσιας επαφής καταγράφηκαν μέσα στις σπηλιές και στους κάθετους τοίχους, ενώ τα αργά αναπτυσσόμενα είδη Eunicella singularis και Astroides calycularis ήταν τα πιο συχνά τραυματιζόμενα από τους αυτοδύτες.  

Οι περισσότερες από τις επαφές πραγματοποιήθηκαν στα πρώτα λεπτά της κατάδυσης. Ο προσδιορισμός των αποτελεσμάτων σε διαφορετικούς οικοτόπους θα δώσει τη δυνατότητα στρατηγικών διαχείρισης για τον έλεγχο των περιοχών και των επιπτώσεων σε αυτές, ενώ παράλληλα θα αποτελέσει την αρχή της γνώσης για την καταδυτική διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών σε σχέση με την έναρξη της κατάδυσης στα συγκεκριμένα καταδυτικά σημεία, με στόχο να περιορίσει όσο γίνεται τις βλάβες στους βενθικούς οργανισμούς, επιτρέποντας συγχρόνως την βιωσιμότητα τους!

Επιστημονική μελέτη - έρευνα του Dipartimento di Ecologia, Università degli studi di Palermo, & Laboratorio di Zoologia e Biologia Marina, DiSTeBA, Università di Lecce, Italy

Ελλήνισε και απέδωσε: Κώστας Ανδρεάδης

Αγοράστε το βιβλίο μου σε e-Book για Tablets / Smartphones / PC με λογαριασμό PayPal ή Credit Card
https://payhip.com/b/pS9s

...και σε έντυπη μορφή 
στο eBay https://www.ebay.com/usr/nostalgia.grμε δωρεάν μεταφορικά για Ελλάδα και Κύπρο!

https://www.ebay.com/usr/nostalgia.gr?_trksid=p2047675.l2559

Σχόλια

Τα πιο Δημοφιλή Άρθρα