Πως μπορεί η γιόγκα να βοηθήσει στην αυτόνομη κατάδυση



Η αναπνοή είναι μοναδική αφού είναι η μόνη σωματική λειτουργία που είναι τόσο ακούσια όσο και εκούσια. Αναπνέουμε χωρίς καμία συνειδητή προσπάθεια, αλλά ακόμα μπορούμε να ελέγχουμε συνειδητά την αναπνοή μας. Δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό με το χτύπημα της καρδιάς μας, γι’ αυτό το αναπνευστικό σύστημα είναι στην πραγματικότητα πολύ διαφορετικό από άλλα συστήματα στο ανθρώπινο σώμα. 

Ακριβώς όπως και στην αυτόνομη κατάδυση, η αναπνοή είναι το θεμέλιο της πρακτικής γιόγκα. Η χαλαρή, πλήρης, σταθερή αναπνοή είναι απαραίτητη για τη γιόγκα και οι γιόγκι έχουν εφεύρει διάφορες ασκήσεις αναπνοής για να την δαμάσουν. Το θεμέλιο των περισσότερων μαθημάτων γιόγκα είναι η εξάσκηση της αναπνοής, η οποία βασίζεται σε ένα από τα ‘’κλαδιά’’ της γιόγκα που ονομάζεται prana, ή δύναμη της ζωής. Πολλοί δάσκαλοι χρησιμοποιούν τις στάσεις της γιόγκα (asanas) ως απλά ένα μέσο για την ενίσχυση της αναπνοής. 

Ομοίως, ο πρωταρχικός κανόνας στην αυτόνομη κατάδυση είναι να αναπνέετε. Οι ρυθμικές τεχνικές αναπνοής που χρησιμοποιούνται στη γιόγκα, θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε την αναπνοή σας αργή και σταθερή σε όλη τη βουτιά. Αναπνέοντας με αυτόν τον τρόπο, οι καταδύσεις γίνονται πιο ξεκούραστες κάτι το οποίο σας δίνει τη δυνατότητα να έχετε καλύτερη κατανάλωση και διαχείριση του αέρα, καθώς οξυγονώνεται αποτελεσματικότερα ο εγκέφαλος του αυτοδύτη και λαμβάνει καλύτερες αποφάσεις κάτω από το νερό.

Συμπληρωματικά με την αναπνοή, οι στάσεις της γιόγκα βοηθούν τους αυτοδύτες να αναπτύξουν τη δύναμη και την αντοχή των μυών που απαιτούνται για τις καταδύσεις. Οταν βουτάτε χρησιμοποιείτε πολλούς μυς που δεν χρησιμοποιούνται συχνά στην ξηρά, αλλά οι ειδικές στάσεις γιόγκα μπορούν να στοχεύσουν και να ενισχύσουν αυτές τις μυϊκές ομάδες. 

Οι ''asanas'' ενισχύουν επίσης την ισορροπία και την ευλυγισία, που συμβάλλουν με την σειρά τους στην αποφυγή τραυματισμών και σας δίνουν καλύτερο έλεγχο στο μηδενικής βαρύτητας περιβάλλον του βυθού! Επίσης, όταν βουτάτε έχετε περιορισμένο εύρος κίνησης, όταν όλοι έχουμε μάθει να κρατάμε ακίνητα τα χέρια μας και να χρησιμοποιούμε μικρές ελεγχόμενες κινήσεις ενώ κάνουμε πέδιλο. Ωστόσο, οι αρθρώσεις μας καθώς δεν αιματώνονται στηρίζονται ουσιαστικά στο αρθρικό υγρό για τις θρεπτικές τους ουσίες και λαμβάνουν επαρκή αρθρικό υγρό μόνο όταν η κίνηση τους γίνετε σε μεγάλο εύρος. Με την εκτέλεση διάφορων στάσεων της γιόγκα θα κινηθεί το σύνολο σχεδόν των αρθρώσεων σε ένα ευρύ φάσμα κίνησης, διατηρώντας τις αρθρώσεις σας υγιής.

Σε αντίθεση με πολλές μορφές άσκησης, όπου το σώμα σας κάνει ένα πράγμα ενώ το μυαλό σας κάνει ένα άλλο (όπως η άσκηση σε στατικό ποδήλατο και η παράλληλη ανάγνωση ενός περιοδικού) η γιόγκα ενσωματώνει και τα δύο, ζητώντας από εσάς να σκέφτεστε την ευθυγράμμισή σας και την αναπνοή σας σε μια ''asana''. Χρησιμοποιώντας την αίσθηση της κίνησης στην πρακτική της γιόγκα, θα τελειοποιήσετε την εσωτερική ανατροφοδότηση (την πληροφορία που λαμβάνει και επεξεργάζεται ο εγκέφαλος). 

Αυτή η εξέλιξη της εστίασης και της ευαισθητοποίησης μεταφράζεται απευθείας στις καταδύσεις γιατί θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε επίγνωση της αναπνοής σας, της θερμοκρασίας σας, ακόμη και της θέση σας στο χώρο. Η συναίσθηση του σώματος σας κάνει ασφαλέστερο δύτη!

Βασισμένο στο βιβλίο Yoga for Scuba Divers by Kimberlee Jensen Stedl and Todd Stedl
Ερευνα - Μετάφραση: Στολτίδου Βασιλική - Yoga Instructor & Dive Master at DIVEWORLD SCUBA CENTER www.ready4yoga.blogspot.com
Επιμέλεια: Κώστας Ανδρεάδης

Σχόλια

Τα πιο Δημοφιλή Άρθρα