Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ OCEANIC



 
Η Οceanic δημιουργήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής απο τον Bob Holliς ιδρυτή και διευθύνων σύμβουλο της εταιρίας. Ήταν κοντά στα τέλη του 1950 όταν η κατάδυση αναψυχής έκανε τα πρώτα της δειλά βήματα στην αγορά. Η αγάπη του για τις καταδύσεις σύντομα τον οδήγησε στο πραγματικό πάθος του που ήταν η υποβρύχια φωτογραφία. Έτσι άρχισε να κατασκευάζει (πρώτα για τον εαυτό του) ειδικό υποβρύχιο εξοπλισμό φωτογράφησης. Με το πτυχίο μηχανολογίας που κατείχε ήταν φυσικό επόμενο ο Hollis να ξεκινήσει τον σχεδιασμό και την κατασκευή σύγχρονων υποβρυχίων θηκών για κάμερες, υποδοχές για φωτά, μπράτσα και οτιδήποτε χρειάζεται ένας υποβρύχιος φωτογράφος που θα περάσει παραπέρα απο την συμβατική μηχανή μιας χρήσης. 

Ένα μικρό μηχανουργείο στήθηκε πίσω απο το σπίτι του στο Anchor Can και πολύ σύντομα άνοιξε  και το πρώτο του κατάστημα αθλητικών ειδών για λιανική πώληση στο Hayward της Καλιφόρνιας το 1965. Αφορμή για το ξεκίνημα της εταιρίας ήταν μερικοί γνωστοί δύτες της εποχής απο όλη την χώρα που ζήτησαν απο τον Hollis την υποστήριξη σε εξοπλισμό προηγμένης τεχνολογίας και αυτός ανταποκρίθηκε με μια έξυπνη επιχειρηματική κίνηση για την εποχή.  Ήταν η επιτυχημένη όπως αποδείχθηκε κίνηση παροχής υπηρεσιών δια αλληλογραφίας! Κατασκεύαζε τα προϊόντα του και τα έστελνε με το ταχυδρομείο σε άλλες πολιτείες. 

Το 1972 ιδρύει την εταιρία Hollis American Underwater Products και δίνει την επωνυμία Οceanic η όποια παράγει σχεδόν τα πάντα για κατάδυση. Μετά απο μόλις 4 χρόνια ο Hollis κάνει ένα μεγάλο επιχειρηματικό άνοιγμα αποκτώντας την Farallon μια εταιρία με τεχνογνωσία στα ηλεκτρονικά που είχε την έδρα της στο κοντινό Belmont. Έτσι η Oceanic αποκτά κάθετη γραμμή και κατασκευάζει πλέον τα πάντα για κατάδυση ενώ δίνει έμφαση στα όργανα κατάδυσης (μανόμετρα, κομπιούτερ κ.α) Σε αυτό το κομβικό σημείο ο Hollis προέβλεψε την αναπτυσσόμενη αγορά των ηλεκτρονικών (ψηφιακών) οργάνων κατάδυσης και είδε μπροστά στο μέλλον των καταδύσεων! Προέβλεψε ότι ο μελλοντικός σύγχρονος δύτης θα πρέπει να έχει στην διάθεσή του πολλές πληροφορίες όπως: να υπολογίζει γρήγορα δεδομένα, να διαβάζει με ακρίβεια πολλές μεταβλητές βάθους, χρόνου βυθού, κατανάλωσης αερίου, αέριο αποσυμπίεσης. Η Oceanic απο τότε συνέχισε την έρευνα και την εξειδίκευση πάνω στα όργανα κατάδυσης. 

Απο τις αρχές του 1980 η Oceanic μπορεί να υπερηφανεύεται ότι έσπρωξε την έρευνα και την τεχνολογία στην έννοια του καταδυτικού υπολογισμού δεδομένων και παραμέτρων και έβαλε τα θεμέλια για την περαιτέρω ανάπτυξη. Το 1981 παρουσιάζει το DataMax το πρώτο μηχανικό βαθύμετρο με ψηφιακό αυτόματο χρονόμετρο και βάζει την εταιρία στην νέα εποχή. Απο τότε μέχρι και σήμερα έχει δημιουργήσει αρκετές αδελφές εταιρίες για να στηρίξει το έργο της Oceanic πάντα κάτω απο την θυγατρική εταιρία American Underwater Products. Η Oceanic σήμερα κατασκευάζει οτιδήποτε για υποβρύχια χρήση σε ένα δίκτυο με πάνω απο 600 αντιπροσώπους στην Αμερική να διανέμουν τα προϊόντα της, ενώ θυγατρικές εταιρίες ασχολούνται με τις πωλήσεις σε Ευρώπη, Αυστραλία και Ασία. Αποκλειστικούς αντιπροσώπους διαθέτει σε Αυστραλία, Σιγκαπούρη, Ιαπωνία, Αγγλία, Γερμανία και Ιταλία. 

Έχει συνεργαστεί με την NASA και το πολεμικό ναυτικό των HΠΑ στον τομέα νέων τεχνολογιών. Αρκετές απο αυτές τις τεχνολογίες τις προσάρμοσε για καταδύσεις αναψυχής όπως π.χ. το σύστημα υποβρύχιας ενδοσυνεννόησης. H Pelagic Pressure Systems μια εταιρία που ιδρύθηκε απο τον Mike Hollis γιο του Bob θεωρείται αυτή την στιγμή σαν μια απο τις καλύτερες εταιρείες στην Αμερική. Η σημερινή γραμμή παραγωγής της θεωρείται απο τις πλέον σύγχρονες στον κόσμο. Οι μηχανικοί της χρησιμοποιούν Silicon Graphics περιβάλλον εργασίας και τρισδιάστατο λογισμικό σύστημα για την έρευνα, τον σχεδιασμό και τις δοκιμές νέων προϊόντων απο την σύλληψη έως την παραγωγή. Έτσι ένα μοντέλο περνάει κατευθείαν απο την οθόνη του υπολογιστή στην δημιουργία του. Ο θάλαμος υπερπίεσης της πειραματικής μονάδας της θεωρείται απο τους καλύτερους του κόσμου!
 
Το μήνυμα και η φιλοσοφία του ιδρυτή της είναι: ΄΄Στόχος μας είναι η δημιουργία προϊόντων που θα υπερβαίνουν τις ανάγκες των δυτών και φυσικά θα επεκτείνουν την ελευθερία των καταδύσεων΄΄

Ελλήνισε και απέδωσε: Κώστας Ανδρεάδης

 © Κώστας Ανδρεάδης - Ερευνα - Επιμέλεια - Παρουσίαση - Αποκλειστικά δικαιώματα - Eλεύθερη μετάφραση και απόδοση στην Ελληνική γλώσσα.
Η δημοσίευση των άρθρων αυτών είναι προιόν καθαρά προσωπικής, ιστορικής έρευνας του αρθρογράφου τους. Δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με τις εταιρίες καταδυτικού εξοπλισμού, ούτε θεωρούνται σε καμία περίπτωση προιόν διαφήμισης προς αυτές!
Μπορούν να χρησιμοποιηθούν ελεύθερα απο τις εταιρίες (αν αυτές το επιθυμούν) κατόπιν συννενόησης με τον αρθρογράφο και όχι αυθαίρετα, αναφέροντας οπωσδήποτε την πρωτότυπη πηγή τους στην Ελληνική γλώσσα. Ως εκ' τούτου απαγορεύεται σύμφωνα με τον νόμο η επαναδημοσίευση μέρους ή ολόκληρων των άρθρων αυτών σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή χωρίς την πρότερη συναίνεση και άδεια του αρθρογράφου τους.

Σχόλια

Τα πιο Δημοφιλή Άρθρα