Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ SHERWOOD

Η ιστορία της Sherwood πηγάζει από πολύ παλιούς χρόνους. Δεν είναι η ιστορία ενός μοναχικού ιδεολόγου κατασκευαστή, αλλά το αποτέλεσμα μιας κοινοπραξίας ανθρώπων που διαχειρίστηκαν τα κατάλληλα προϊόντα στην κατάλληλη εποχή. Ετσι μοιραία υπήρξε πάντα η εταιρία που βρισκόταν ένα βήμα μπροστά από τις υπόλοιπες παρέχοντας υλικά, τεχνογνωσία και υποστήριξη σε όλες τις άλλες εταιρίες όπως θα δούμε στη συνέχεια. Αρχικά σαν εταιρία κατασκευών βαριάς βιομηχανίας προϊόντων, κατόπιν εξειδικευμένων εξαρτημάτων (κυρίως βαλβίδων πίεσης παντός τύπου), στην συνέχεια σαν έρευνα, εξέλιξη και διάθεση συμπιεσμένων και ελεγχόμενων συστημάτων ροής αεριών και μετέπειτα σαν ξεχωριστό κομμάτι της καταδυτικής βιομηχανίας. 

Οι ρίζες της χάνονται μέσα στον χρόνο κάπου εκεί στο τελείωμα του 1899 και στις αρχές του 1900. Από τότε ήταν ο πρωτοπόρος στην Αμερική στην επεξεργασία εξέλιξη και κατασκευή συστημάτων αλουμινίου – ορείχαλκου και μπρούντζου. Η τεράστια τεχνογνωσία της αυτή την καθιέρωσε στην παγκόσμια κοινότητα και την οδηγεί μέχρι τις μέρες μας. Από το ερευνητικό της τμήμα έχουν περάσει τα μεγαλύτερα μυαλά των κατασκευών παγκοσμίως καθώς η εταιρία εκείνη την εποχή είχε το προνόμιο να επιδίδεται σε συνεχείς έρευνες και ανακαλύψεις νέων υλικών είτε πρωτογενής μορφής, είτε συνθετικών κατασκευαστικών υλικών. Υλικά όπως το αλουμίνιο και ο ορείχαλκος ήταν σε περιορισμένη ποσότητα εκείνες τις εποχές (καθώς η εξόρυξη τους και η επεξεργασία τους απαιτούσε χρόνο) και ως εκ τούτο δεν είχαν την εμπειρία της εξέλιξης και της κατασκευής άλλοι. Ετσι το δίχως άλλο η εταιρία καθιερώθηκε από την γέννηση της σαν ένας παγκόσμιος κυρίαρχος στην αγορά και ήταν αυτή που έθεσε και καθιέρωσε τα διεθνή βιομηχανικά standards στις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Το 1923 δημιουργεί το τμήμα Sherwood Valve Company of Buffalo που στεγάζεται στο Lockport της Νέας Υόρκης και κατασκευάζει τις πρώτες αξιόπιστες βαλβίδες και κλείστρα συμπιεσμένων αερίων. Αμέσως περνάει στην κατασκευή ελαφριών και βαριών συστημάτων σε κλείστρα για τις φιάλες βιομηχανικών αερίων που υποστηρίζουν το αργκό, την ασετιλίνη, το οξυγόνο κ.α. Οι κατασκευές κλείστρων για όλων των ειδών τις φιάλες αερίων όπως ιατρικών αερίων, αερίων ενώσεως μετάλλων, ημιαγωγικών ενώσεων καθώς και συστημάτων παροχής καθαρού ιατρικού οξυγόνου στέλνουν την Sherwood ένα βήμα μπροστά στην βιομηχανία και την καθιστούν έτοιμη για να εξερευνήσει άλλες μορφές κατασκευών. Ετσι όταν η καταδυτική βιομηχανία άρχισε δειλά – δειλά τα πρώτα της βήματα με τις πρώτες εταιρίες που χρειάστηκαν βοήθεια για τα εξαρτήματα τους η Sherwood και η γραμμή παραγωγής της ήταν ήδη έτοιμοι από καιρό να κατασκευάσουν οτιδήποτε και φυσικά είχαν το προνόμιο να έχουν μια μοναδική πείρα και μια τεχνογνωσία χρόνων. 

Το 1952 το κομμάτι της Aqualung που λεγόταν U.S.Divers άρχισε να παράγει στην Αμερική τους ρυθμιστές τους. Ποιος όμως θα κατασκεύαζε τα μεταλλικά μέρη του ρυθμιστή, τις συνδέσεις των ενώσεων, ποιος θα χύτευε τα κλείστρα και θα κατασκεύαζε το σπείρωμα; Επρεπε να είναι ένας κατασκευαστής με τεράστια πείρα και καλό όνομα στην αγορά. Που να εγγυόταν την κατασκευαστική δεινότητα και φυσικά να αναλάμβανε και το ρίσκο της αποτυχίας ή της ενδεχόμενης αστοχίας υλικού. Και τον ρόλο αυτόν μπορούσε να τον αναλάβει και να εγγυηθεί γι’ αυτό μόνο η Sherwood! Στα επόμενα χρόνια που θα ακολουθήσουν όλες οι εταιρίες στην Αμερική θα ζητήσουν την βοήθεια της Sherwood για την κατασκευή των εξαρτημάτων τους. Ετσι χαρακτηριστικά κατασκεύασαν για τις εξής: U.S.Divers αρχικά, για την Voit , την Healthways, την Swimaster αργότερα, την Scubapro, την Dacor, την Nemrod Seamless Rubber και άλλες για αρκετά χρόνια. Η ίδια η εταιρία δεν κατασκεύασε ποτέ έναν ρυθμιστή δυο σωλήνων εκείνη την εποχή (άλλωστε ήξερε ότι όλοι λειτουργούσαν με δικά της εξαρτήματα) αλλά πέρασε κατευθείαν στην κατασκευή ρυθμιστή μονού σωλήνα. Επίσης δεν ανακοίνωσε ποτέ επίσημα την παροχή υλικών και τεχνογνωσίας προς άλλες εταιρίες για θέματα εμπορικού δικαίου. Οι πληροφορίες διέρρευσαν χρόνια αργότερα από τους αρχιμηχανικούς των εταιριών. 

Ηταν το έτος 1955 όταν οι υπεύθυνοι της εταιρίας αποφάσισαν να μπουν στο κομμάτι που λεγότανε καταδυτική βιομηχανία και που τότε προσπαθούσε να στηθεί στα πόδια του. Το μέρος εκείνο που θα ασχολούνταν με τα καταδυτικά συστήματα είχε γεννηθεί και ονομάστηκε Sherwood Scuba. Με μόλις 3 χρόνια δράση παρουσιάζουν το 1958 τον πρώτο στον κόσμο ρυθμιστή πίεσης με πιστόνι (αντί για διάφραγμα) και είναι μια χρονιά ορόσημο για την εταιρία αλλά και για ολόκληρη την καταδυτική βιομηχανία. Εκείνος ο ρυθμιστής έμοιαζε διαστημικός και η λειτουργία του παροιμιώδης! Η επανάσταση στα συστήματα εκείνα έκανε σιγά – σιγά όλες τις άλλες εταιρίες να ξανά εμπιστευτούν την Sherwood για την υποστήριξη σε πρώτα στάδια πιστονιού. Μερικά χρόνια κράτησε την αποκλειστικότητα της πατέντας με πιστόνι. Μερικά ακόμα κατασκεύασε για όλες σχεδόν τις εταιρίες και έτσι πέρασαν 2 δεκαετίες που η μεγάλη αυτή εταιρία μονοπωλούσε σχεδόν τα καταδυτικά εξαρτήματα των ρυθμιστών πίεσης. 

Το 1961 ο Ed Replogle σχεδιάζει ένα εξωφρενικό για την εποχή σύστημα με ακουστικό σινιάλο σε περίπτωση ελάττωσης της πίεσης της φιάλης. Το σήμα ήταν χαμηλής συχνότητας αλλά μπορούσε να ακουστεί από τον αυτοδύτη και τους υπόλοιπους τριγύρω του. Την κατασκευή αναλαμβάνει η Sherwood Scuba. Το 1963 έρχεται η συγχώνευση με την Selwyn Pacific. Co. έναν κατασκευαστή συστημάτων χαμηλής πίεσης που προσδίδει τεχνογνωσία σε ακόμη έναν τομέα και το όνομα γίνεται Sherwood Selpac. Corp. To 1969 η εταιρία γίνεται μέρος της μεγάλης κρατικής Hill Acme που κατασκεύαζε μηχανήματα τεραστίων διαστάσεων για γέφυρες και κτίρια. Η Sherwood αναλαμβάνει τον τομέα των υποβρυχίων εξαρτημάτων σε γέφυρες – φράγματα κ.α. Ετσι τελειώνει η δεκαετία του 1960 για την εταιρία και μπαίνει σε καινούργιες κατασκευές από το 1970 και μετά.
 

Μια χρονιά ορόσημο για το καταδυτικό τμήμα της εταιρίας είναι το 1972 οπού παρουσιάζεται ο πρώτος καθαρός Sherwood scuba ρυθμιστής πίεσης δυο σταδίων. Hταν ο ιστορικός SRB 2000 και άφησε εποχή! Με αυτόν τον ρυθμιστή η Sherwood αυτονομήθηκε και ασχολήθηκε από εκεί και ύστερα με την κατάδυση αναψυχής ρίχνοντας όλο το βάρος στην καταδυτική βιομηχανία (ενώ συνέχισε να κατασκευάζει υποβρύχια συστήματα για άλλες εταιρίες). Παράλληλα ενίσχυσε το καταδυτικό κομμάτι της και έγινε μια κάθετη μονάδα κατασκευάζοντας όλα σχεδόν τα εξαρτήματα για υποβρύχια αναψυχή. Δεν άργησε ο SRB 4000 ένα τεχνολογικό επίτευγμα της εποχής του! Καθώς η κατάδυση αναψυχής την δεκαετία του 1980 έχει γίνει το σπόρ που προτιμούν οι περισσότεροι στην Αμερική και η ζήτηση για καταδυτικά συστήματα εξαπλώνεται η Sherwood παρουσιάζει τα μοντέλα της Magnum & Blizzard που θέτουν νέα πρότυπα στην κατάδυση. Επίσης τα τροποποιεί για καταδύσεις σε παγωμένα νερά. Το 1984 παρουσιάζει το μοντέλο Brut έναν φθηνό και απλό ρυθμιστή που δουλεύει εξαιρετικά. Αμέσως γίνεται ο αγαπημένος ρυθμιστής των καταδυτικών κέντρων (προς ενοικίαση) σε όλη την Αμερική. 

Υστερα είναι η σειρά του Maximus του κορυφαίου και ακριβού μοντέλου της εταιρίας. Σε ένα τεστ που γίνεται κάτω από τους πάγους της Αλάσκας ανακηρύσσετε ο ρυθμιστής πίεσης με τα λιγότερα free-flow! Το Αμερικανικό πολεμικό ναυτικό την εμπιστεύεται και χρησιμοποιεί τα συστήματα της για δεκαετίες. Πολλές εξερευνητικές αποστολές έχουν γίνει με την βοήθεια της Sherwood. Το 1985 είναι η χρονιά που η εταιρία γίνεται μέλος ενός παγκόσμιου γίγαντα της Harsco Gas & Fluid Control Croup. H Sherwood κατασκευάζει όλα τα συστήματα υψηλής πίεσης για βιομηχανική, επαγγελματική ή ιδιωτική χρήση αναψυχής. Κάπως έτσι η εταιρία φτάνει μέχρι τις μέρες μας. 

Στους σύγχρονους καιρούς η Sherwood scuba απλώνεται σε πάνω από 100 χώρες του κόσμου! Κατέχει μια από τις πρώτες θέσεις στην καταδυτική βιομηχανία της Αμερικής σήμερα και κυρίως στο νοτιοανατολικό κομμάτι της χώρας. Τα τελευταία χρόνια στη γκάμα προστέθηκαν 2 νέα ονόματα, αυτά της Genesis και της Akona. Εταιρίες που κατασκευάζουν ποιοτικά καταδυτικά εξαρτήματα και όχι μόνο. Η μεν Genesis διαθέτει μια πλήρης γκάμα καταδυτικών εξαρτημάτων, η δε Akona ειδικεύεται στην κατασκευή καταδυτικών και παντός τύπου σακιδίων και τσαντών. Η εταιρία συνεχίζει αυτή την στιγμή να είναι ο απολύτως κυρίαρχος στην κατασκευή μπρούντζινων συστημάτων για υποβρύχια και μη χρήση. Χαρακτηριστικό που συνοδεύει την εταιρία από την αρχή της είναι οι απόλυτοι έλεγχοι ποιότητας που επιβάλει στα προϊόντα της. Οι κατασκευές της σε όλους τους τομείς θεωρούνται από τις πιο ελεγμένες παγκοσμίως. To αρχικό ρητό της κρύβει δύναμη και φιλοσοφία: ''Τόσο απλό να είσαι ιδιοφυία!''

Αυτός είναι ο λόγος που καταδυτικές εταιρίες, επαγγελματίες και ερασιτέχνες δύτες από όλο τον κόσμο εμπιστεύονται την αναπνοή τους σε έναν Sherwood Scuba Regulator του μοναδικού κατασκευαστή στην καταδυτική βιομηχανία με εμπειρία πάνω από 80 χρόνια στα συστήματα υποστήριξης της αναπνοής!


Ελλήνισε και απέδωσε: Κώστας Ανδρεάδης

© Κώστας Ανδρεάδης - Ερευνα - Επιμέλεια - Παρουσίαση - Αποκλειστικά δικαιώματα - Eλεύθερη μετάφραση και απόδοση στην Ελληνική γλώσσα.
Η δημοσίευση των άρθρων αυτών είναι προιόν καθαρά προσωπικής, ιστορικής έρευνας του αρθρογράφου τους. Δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με τις εταιρίες καταδυτικού εξοπλισμού, ούτε θεωρούνται σε καμία περίπτωση προιόν διαφήμισης προς αυτές!
Μπορούν να χρησιμοποιηθούν ελεύθερα απο τις εταιρίες (αν αυτές το επιθυμούν) κατόπιν συννενόησης με τον αρθρογράφο και όχι αυθαίρετα, αναφέροντας οπωσδήποτε την πρωτότυπη πηγή τους στην Ελληνική γλώσσα. Ως εκ' τούτου απαγορεύεται σύμφωνα με τον νόμο η επαναδημοσίευση μέρους ή ολόκληρων των άρθρων αυτών σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή χωρίς την πρότερη συναίνεση και άδεια του αρθρογράφου τους.

Σχόλια

Τα πιο Δημοφιλή Άρθρα