Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ DIVERITE

Η ιστορία της DiveRite είναι η απτή απόδειξη του πως μια σχετικά σύγχρονη εταιρία με λίγα χρόνια στην πλάτη της φτάνει να γίνεται το πιο αναγνωρίσιμο όνομα στον τομέα της. Ιδρύθηκε μόλις το 1984 από τον Lamar Hires και τον Mark Leonard δυο παθιασμένους σπηλαιοδύτες, εξερευνητές και εκπαιδευτές καταδύσεων από την Βόρεια Φλόριδα. Την δεκαετία του 1970 και μέχρι στις αρχές της επόμενης ο εξοπλισμός για εξειδικευμένες μορφές κατάδυσης (το τεχνικό κομμάτι των καταδύσεων) όπως σπηλαιοκαταδύσεις, ναυαγιοκαταδύσεις, βαθιές τεχνικές καταδύσεις κ.α. απλώς δεν υπήρχε. Οι περισσότεροι σπηλαιοδύτες στις διεισδύσεις τους χρησιμοποιούσαν δικής τους κατασκευής εξοπλισμό ή σε συνεργασία με διάφορους ανθρώπους που μοιραζόντουσαν το ίδιο πάθος. Αρκετοί από αυτούς έκαναν τροποποιήσεις στον ίδιο υπάρχον εξοπλισμό τους που υπήρχε από τις καταδύσεις στην ανοιχτή θάλασσα. 

Όταν λοιπόν οι δυο φίλοι αποφάσισαν να το αλλάξουν αυτό (στην αρχή για δική τους χρήση και ύστερα για τους άλλους) η πρώτη εταιρία εξοπλισμού καθαρά τεχνικής κατάδυσης ήταν γεγονός. Και η DiveRite γεννήθηκε από αυτή την ανάγκη. Μερικά χρόνια πριν την ίδρυση της συμβαίνει κάτι που λίγοι γνωρίζουν. Περίπου στα 1980 ένας πρωτοπόρος ερευνητής-κατασκευαστής Αμερικάνος ο Forrest Wilson ασχολήθηκε πρώτος με κατασκευή εξοπλισμού για σπηλαιοδιεισδύσεις και όταν αποφάσισε να τα παρατήσει έδωσε άδεια σε όποιον θέλει να αντιγράψει διάφορα εξαρτήματα που κατασκεύαζε. Ένα από αυτά ήταν και τα βέλη κατεύθυνσης που περνάει ανάμεσα τους ο μίτος των σπηλαιοδυτών. 

Η DiveRite αγόρασε το καλούπι και κάποια εξαρτήματα της παραγωγής του. Αμέσως κατασκευάζει πρωτοποριακά προϊόντα όπως εξελιγμένα Wings τζάκετ προσαρμοσμένα σε συγκεκριμένη χρήση κάθε φορά, ειδικά συστήματα φωτός προσαρμοσμένα στον εξοπλισμό του σπηλαιοδύτη και κυρίως εξειδικευμένα στην υποβρύχια εξερεύνηση. Το 1991 είναι μια χρονιά ορόσημο για την εταιρία καθώς γίνεται ο κατασκευαστής που παρουσιάζει τον πρώτο συμβατό με Nitrox καταδυτικό υπολογιστή. Τον ονομάζει «Bridge». Το 1993 εξέλιξε το αρχικό καλούπι για βέλη και έβγαλε στην παραγωγή την δική της σειρά από εξειδικευμένα εξαρτήματα. Το 1996 επανέρχεται στο προσκήνιο παρουσιάζοντας το πρωτοποριακό και επαναστατικό για την εποχή σύστημα TransPac harness που υποστηρίζει εξ’ ολοκλήρου τον τεχνικό δύτη στην μεταφορά και διευθέτηση του βαρύ εξοπλισμού του μέσα στο νερό. 

Είναι χαρακτηριστικό της εξέλιξης στην DiveRite ότι ξεκίνησε με περίπου 13 διαφορετικά προϊόντα και σήμερα κατασκευάζει έναν στόλο που αριθμεί σε πάνω από 300 διαφορετικά προϊόντα κατάδυσης. Το 1997 η DiveRite αποκτά την φήμη και την αναγνωρισιμότητα που της έλειπε και αρχίζει να καθιερώνεται στην Αμερικανική αγορά αλλά το κυριότερο στη συνείδηση των επαγγελματιών. Ο Lamar στην κυριολεξία απογειώνει την φήμη της με διάφορες επιχειρηματικές κινήσεις και κάνει το άνοιγμα σε παγκόσμιο επίπεδο. 

Σήμερα η εταιρία από την Βόρεια πλευρά της Φλόριδας απλώνεται σε πάνω από 23 χώρες του κόσμου και θεωρείται σαν μια από τις καλύτερες (αν όχι η καλύτερη) εξειδικευμένη εταιρία στις καταδύσεις τεχνικών μορφών. Σήμερα κατασκευάζει τα πάντα για υποβρύχια χρήση.

Στην Αμερική στην κοινότητα των δυτών λένε για την DiveRite διάφορα που αντικατοπτρίζουν την ηγετική θέση της στη συνείδηση των δυτών, όπως ότι δεν θα δεις ποτέ έναν openwater diver να φοράει εξοπλισμό της, ούτε καν έναν advanced openwater. Αν είσαι αρχάριος δύτης λένε τότε η DiveRite δεν είναι για εσένα. Αν όμως αποφάσισες να προχωρήσεις σε ένα σχολείο τεχνικής κατάδυσης τότε η επιλογή της είναι μονόδρομος. Είναι μάλιστα τέτοια η εμπιστοσύνη που δείχνουν στην εταιρία οι εκπαιδευτές σπηλαιοκατάδυσης που έχουν φτάσει στο σημείο να αρνούνται ακόμα και την ολοκλήρωση ενός σχολείου αν ο εκπαιδευόμενος δεν έχει εξοπλισμό της DiveRite! Εξωφρενικό αλλά έχει συμβεί. Χαρακτηριστικά λένε: πολλά πράγματα μπορεί να πάνε στραβά από θέμα εξοπλισμού σε μια σπηλαιοκατάδυση (πράγματα που δεν μπορείς να προβλέψεις) αλλά με την DiveRite οι πιθανότητες μειώνονται στο ελάχιστο!


Ελλήνισε και απέδωσε: Κώστας Ανδρεάδης 

Σχόλια

Τα πιο Δημοφιλή Άρθρα