H ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ SUUNTO

Υπήρχε μια εποχή (όχι πολύ μακριά) όπου την SUUNTO την γνώριζαν μόνo δύτες! Τουλάχιστον έγινε ευρέως γνωστή σαν η εταιρία με ποιοτικά καταδυτικά προϊόντα όπως πυξίδες και καταδυτικούς υπολογιστές. Τα πράγματα όμως δεν είναι ακριβώς έτσι. Ας τα πάρουμε από την αρχή ξετυλίγοντας το νήμα αυτής της τεράστιας εταιρίας.

O Tuomas Vohlonen (1878-1939) ήταν ένας από τους πιο διάσημους εφευρέτες και μηχανικούς στη Φιλανδία. Ασχολήθηκε από πολύ μικρός με το εμπόριο, αλλά το πάθος του ήταν οι ανακαλύψεις καινούργιων πραγμάτων και οι κατασκευές. Ετσι απόκτησε εκείνο τον καιρό διπλώματα ευρεσιτεχνίας πάνω στους τομείς της τοπογραφίας, γεωργίας, διαφόρων κινητήρων, στην κατασκευή σκι και αλλού. Το μεγάλο πάθος του όμως ήταν και παρέμεινε η τελειοποίηση της πυξίδας! Ο ίδιος ήταν παθιασμένος εξερευνητής στη φύση της Φιλανδίας και ένας άνθρωπος της περιπέτειας ο οποίος είχε εμμονή με τον προσανατολισμό και τις πυξίδες οι οποίες τότε είχαν προβλήματα απόκλισης. Λέγεται ότι ποτέ δεν ήταν ευχαριστημένος για κάτι αφού το τελείωνε και η μόνιμη κουβέντα του ήταν: ‘’Είναι αυτό αρκετό ή μπορεί να βελτιωθεί ακόμα;’’

Υστερα λοιπόν από πολλά χρόνια δοκιμών κατάφερε να κατασκευάσει την πρώτη πυξίδα με κλειστό σύστημα υγρού τυμπάνου και αποσβεστήρες κραδασμών. Επίσης βρήκε τρόπους να τελειοποιήσει την ακρίβεια σταθεροποιώντας την βελόνα και να τοποθετήσει καλύτερα τους μαγνήτες στο κάτω μέρος της πλάκας. Ηταν οι χρονιές πριν το 1932 όταν άρχισε να πειραματίζεται με τα σχέδια και την κατασκευή της στεγανής κάψουλας και τον Απρίλιο του 1933 κατέθεσε την πατέντα του στο Εθνικό Συμβούλιο Εμπορίου της Φιλανδίας για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων ευρεσιτεχνίας η οποία του δόθηκε τελικά στις 25 Ιανουαρίου του 1935! Του απονεμήθηκε τιμητική διάκριση για την ακρίβεια των υλικών του και την κατασκευή. Στην πατρίδα του ακόμα και σήμερα θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους εφευρέτες. Το 1935 κατασκευάζει τα πρώτα του κομμάτια.

Το 1936 ιδρύει την SUUNTO Ltd. από κοινού με την σύζυγο του Εlli και τον ανιψιό του Kauko. Η πρώτη στεγανή πυξίδα με υγρό που βγαίνει στην αγορά παίρνει την κωδική ονομασία Μ-311 και την χρησιμοποιούν πεζοπόροι, εξερευνητές, τοπογράφοι αλλά κυρίως ο στρατός που την δοκιμάζει και καταλαβαίνει την αξιοπιστία της! Οι στρατιώτες την φορούσαν στο χέρι σαν ρολόι και η χρηστικότητα της ήταν μεγάλη! Το καλοκαίρι του 1939 ο Tuomas ήταν ήδη 61 χρονών και διευθύνων σύμβουλος της SUUNTO ενώ είχε προλάβει να κατοχυρώσει ήδη 39 διπλώματα ευρεσιτεχνίας στην πατρίδα του αλλά και στο εξωτερικό! Δυστυχώς για αυτόν τον μεγάλο πρωτοπόρο το νήμα της ζωής του κόβεται ξαφνικά τον χειμώνα του 1939 χωρίς να φανταστεί ποτέ την τροπή που θα έπαιρναν τα πράγματα. Η Elli Vohlonen ανέλαβε την εταιρία μετά τον αιφνίδιο θάνατο του και κράτησε την θέση του διευθυντή μέχρι το 1952 αντιμετωπίζοντας εκατοντάδες δικαστικές διαμάχες όλα αυτά τα χρόνια για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων ευρεσιτεχνίας που ο άνδρας της άφησε σε αυτήν!

Καθώς ο 2ος Παγκόσμιος Πόλεμος καθήλωσε τις εμπορικές εξελίξεις υπήρξαν διάφοροι φορείς (κρατικοί και ιδιωτικοί) που σφετεριστήκαν τα σχέδια και τα διπλώματα του μεγάλου εφευρέτη κυρίως μετά την λήξη του πολέμου. Η Elli όμως ήταν πάντα εκεί και μετά από πολλούς αγώνες τελικά δικαιώθηκε σε όλα και τίμησε την μνήμη του μεγάλου πρωτοπόρου! Δεν είναι καθόλου τυχαίο λοιπόν που στις μέρες μας οι πυξίδες της SUUNTO θεωρούνται από τις καλύτερες στον κόσμο. Στις αρχές της δεκαετίας του 1950 η εταιρία έκανε ήδη εξαγωγές σε 50 χώρες του κόσμου συμπεριλαμβανομένου του Καναδά και της Αμερικής!

Το 1952 είναι η χρονιά που το Ελσίνκι φιλοξενεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες και η δάδα της ολυμπιακής φλόγας και όλα τα παρελκόμενα κατασκευάζονται από την SUUNTO σαν αναγνώριση της Διεθνής Ολυμπιακής Επιτροπής στον δημιουργό της!
Είναι η χρονιά αμέσως μετά τους αγώνες όπου η SUUNTO αγοράζεται από την επίσης φιλανδική εταιρία κατασκευής wax για σκι REDOX. Το επόμενο βήμα ήταν η κατάκτηση των βυθών. Η εταιρία θέλησε να βελτιώσει και να αναπτύξει την σταθερότητα και την ακρίβεια στις ναυτικές πυξίδες εκμηδενίζοντας τις μεγάλες αποκλίσεις. Η πρώτη ναυτική πυξίδα λεγότανε SUUNTO K-12 και βγήκε στην αγορά το 1953! Δοκιμάστηκε από το ναυτικό και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις! Την ίδια εποχή η εταιρία ξεκινάει την κατασκευή οργάνων που μετράνε το υψόμετρο.

Ενα σχέδιο για μια υποβρύχια πυξίδα άρχισε να βγαίνει προς τα έξω. Ηταν αρχές του 1960 όπου Βρετανοί δύτες δοκίμασαν πρώτοι εκείνες τις πυξίδες και διαπίστωσαν ότι οι συσκευές λειτουργούν κανονικά και χωρίς προβλήματα. Μια μικρή αλλά αξιόπιστη πυξίδα στον καρπό του δύτη πήρε την θέση της και άφησε πίσω της ογκώδης κατασκευές! Ηταν αρχές του 1965 όταν πρωτοκυκλοφόρησε στην αγορά η SK-4 που βγαίνει μέχρι και σήμερα (λίγο αργότερα η τελειοποιημένη SK-5) μαζί με τις SK-6 και SK-7 που θεωρείται η καλύτερη υποβρύχια πυξίδα στον κόσμο μέχρι και σήμερα!

Ετσι είχε ανοίξει μια καινούργια αγορά και μια καινούργια κατηγορία προϊόντων αυτή των μικρών καταδυτικών οργάνων που φοριούνται στον καρπό σαν ρολόι!
Το 1969 μεταφέρεται σε καινούργιες και πιο σύγχρονες εγκαταστάσεις στο Espoo στην περιοχή του Juvanmalmi. Το 1972 παίρνει την ανώτατη τιμητική διάκριση για τις εξαγωγές και βραβεύεται από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Φιλανδίας! Το 1975 παρουσιάζει στη αγορά της θολωτές πυξίδες με κυρτό κρύσταλλο. Κατά τα επόμενα έτη οι εξαγωγές της εταιρίας αυξάνονται φθάνοντας τις 60 χώρες του κόσμου.

Η εταιρία έμπαινε τότε στην πρωτόγνωρη ηλεκτρονική εποχή και επικεντρώθηκε εκεί. Ακρίβεια – αξιοπιστία – ανθεκτικότητα είναι το τρίπτυχο και οι βασικές αρχές από την ίδρυση της!
Το 1981 αρχίζει η πολιτική των εξαγορών και αφομοιώνει την μεγάλη εταιρία κατασκευής ρυθμιστών πλευστότητας (αμερικανικών συμφερόντων) SeaQuest. Είναι η δεκαετία που αφιερώνει η εταιρία στην έρευνα και κατασκευή καταδυτικών προϊόντων και είναι ακριβώς η εποχή που βρίσκεται μέσα στις εξελίξεις που τρέχουν! Ετσι καθιερώνεται σιγά-σιγά στις συνειδήσεις των απανταχού δυτών. Το 1986 κατασκευάζει μια σειρά οργάνων που μπαίνουν στην κονσόλα του δύτη. Το 1987 η εξέλιξη της ηλεκτρονικής της επιτρέπει να παρουσιάσει το SME καταδυτικό υπολογιστή, ενώ το 1990 εγκαινιάζει τον ‘’προσωπικό υπολογιστή’’ ένα μοντέλο που αλλάζει από τον δύτη χειροκίνητα τις λειτουργίες του μέσα στο νερό.

Είναι η χρονιά όπου η οικογένεια Niemisto πουλάει την εταιρία στην επενδυτική Sponsor Ltd. To 1991 παρουσιάζεται το σύστημα σύνδεσης με τον υπολογιστή για την γραμμική απεικόνιση δεδομένων από τον καταδυτικό υπολογιστή. Το 1996 αφομοιώνει την Ελβετική εταιρία Recta και το 1997 παρουσιάζει το καταδυτικό κομπιούτερ Spyder. To 1998 βγάζει στην αγορά την σειρά ρολογιών Vector για όλες τις χρήσεις στην ύπαιθρο και ένα χρόνο μετά καθιερώνονται σαν τα απόλυτα εξαρτήματα μέχρι σήμερα! Τα προϊόντα εκείνα παίρνουν την ανώτερη τιμητική εμπορική διάκριση και απογειώνουν στο ευρύ κοινό την φήμη της. Τον ίδιο χρόνο εξελίσσει το σύστημα Τ6 έναν ηλεκτρονικό παλμογράφο που συνεργάζεται με τα ρολόγια και μεταδίδει δεδομένα των καρδιακών σφυγμών του χρήστη. Η εξειδίκευση φέρνει την σειρά SUUNTO Core που συνδυάζει την εμπειρία της εταιρίας σε ρολόγια ABC (υψόμετρο – βαρόμετρο – πυξίδα) και την σειρά SUUNTO Lumi που είναι ειδικευμένη και σχεδιασμένη από την αρχή για τον γυναικείο πληθυσμό. 

Η σημερινή της έδρα βρίσκεται στο Vantaa της Φιλανδίας. Απασχολεί πάνω από 500 ανθρώπους παγκοσμίως στη γραμμή παραγωγής της. Διοικείτε πλέον από έναν κολοσσό της βιομηχανίας την Amer Group Ltd. μαζί με πολύ μεγάλες θυγατρικές εταιρίες όπως η WilsonSalomonAtomicPrecorArcteryxMavic από τα κεντρικά στο Ελσίνκι και συνεχίζει μέχρι τις μέρες μας κρατώντας το όνομα που έγινε συνώνυμο της ακρίβειας όπως ακριβώς οραματίστηκε ο ιδρυτής της!
  
Ελλήνισε και απέδωσε: Κώστας Ανδρεάδης

Σχόλια

Τα πιο Δημοφιλή Άρθρα