Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ DUI

Ο Dick Long γεννήθηκε το 1937 και ήταν από τους πρώτους ανθρώπους που το 1958 εκπαιδεύτηκαν στην κατάδυση στην Αμερική. Εχει στην κατοχή του την κάρτα με αριθμό #49 της NAUI. Δυο χρόνια αργότερα κατείχε τον βαθμό του εκπαιδευτή στο πρώτο εκπαιδευτικο σχολείο που πραγματοποιήθηκε και άρχισε να ασχολείται πιο συστηματικά με το σπόρ. Το 1963 ο Dick άνοιξε ένα κατάστημα λιανικής πώλησης προϊόντων κατάδυσης και κατασκεύαζε στολές υγρού τύπου. Το ονόμασε Skin Diving Unlimited.
 

Επιδόθηκε στην αρχή στην κατασκευή στολών επι μέτρο, αλλά γρήγορα πέρασε στην κατασκευή στεγανών στολών. Από το 1965 εως το 1972 είχε καταδυτικό συνεργείο και έπαιρνε εργολαβίες καταδυτικές δουλειές. Εργάστηκε στην κατασκευή και στεγανοποίηση των θυρίδων των υποβρυχίων, ενώ συμμετείχε στις πρώτες απόπειρες για καταδύσεις κάτω από τα 300 μέτρα.

Ηταν ο σχεδιαστής και ο δημιουργός των στολών και όλου του εξοπλισμού που χρησιμοποιήθηκε τότε στο μεγάλο πείραμα του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, το Sea Lab 2 ανοιχτά των ακτών της Λα Χόγια στην Καλιφόρνια. Μετά την μεγάλη επιτυχία εκεί, κλήθηκε από την υπεράκτια βιομηχανία πετρελαίου να παράσχει την βοήθεια του σε δουλειές των δυτών στις πετρελαιοπηγές, κατασκευάζοντας στεγανές στολές με κυκλοφορία ζεστού νερού που δοκίμαζε ο ίδιος.


Οι δεσμοί του με τον στρατό κρατάνε από τότε και έβαλε σαν στόχο να κατασκευάσει στεγανές στολές που να έχουν απαράμιλλη ποιότητα, προσοχή στην λεπτομέρεια και να παρέχουν θερμική προστασία ισάξια των επαγγελματικών στολών με κυκλοφορία ζεστού νερού. Μαζί με τον φίλο του αρχιμηχανικό Bob Stinton, ανέπτυξε μια σειρά από τεχνολογικά επιτεύγματα - τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας της εταιρείας - που έχουν γίνει από τότε το πρότυπο του κλάδου.

Αυτές οι ανακαλύψεις έδωσαν στους δύτες τότε τα μέσα για να αυξήσουν το επιχειρησιακό βάθος και τη διάρκεια στις βουτιές τους σε πιο σκληρές συνθήκες. Κάπως έτσι το όνομα άλλαξε σε Diving Unlimited International δημιουργώντας την DUI την εταιρεία που σήμερα είναι ο παγκόσμιος ηγέτης στις στεγανές στολές και φημίζεται για την θερμική προστασία, το σχεδιασμό και την απαράμιλλη κατασκευή.

Μεγάλο μέρος της επιτυχίας στη DUI μπορεί να αποδοθεί στο γεγονός ότι οι άνθρωποι που αναπτύσσουν την τεχνολογία μιας στεγανής στολής είναι όλοι έμπειροι δύτες, οι οποίοι κατανοούν τη σκέψη των δυτών και τις φυσικές απαιτήσεις και ανάγκες τους. Κάθε νέα έννοια που αναπτύσσεται ελέγχεται αυστηρά από το προσωπικό των δυτών που είναι υπεύθυνοι για την δοκιμή και τελειοποιείται μέσα από μια σειρά τροποποιήσεων για να επανεξεταστεί μέχρι να πληροί τα πρότυπα επιδόσεων της DUI. Η επικοινωνία είναι ένα σημαντικό μέρος των δραστηριοτήτων της εταιρίας. Βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους δύτες για να αξιολογεί τις μεταβαλλόμενες απαιτήσεις του εξοπλισμού τους. Τίποτα δεν βγαίνει από την γραμμή παραγωγής αν δεν ελεγχθεί διεξοδικά.

Ολα αυτά τα χρόνια η DUI έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα τεχνικό προσωπικό από δεξιοτέχνες ειδικούς σε τομείς όπως το ράψιμο, οι κολλήσεις, οι εφαρμογές, το φινίρισμα, η αντοχή των υλικών κ.α. Αυτό σε συνδυασμό με την τεχνογνωσία και την εμπειρία πάνω στην χρήση της κατασκευής στο στρατό όπου καταπονούνται στο μέγιστο βαθμό τα υλικά δημιούργησαν την αξεπέραστη ποιότητα κατασκευής και φυσικά την παγκόσμια αναγνώριση. Κάθε κομμάτι στολής είναι χειροποίητο και φτιάχνεται από έναν εξειδικευμένο τεχνίτη που είναι υπεύθυνος μόνο για τον τομέα του.
 

Σήμερα η DUI είναι μια εταιρία με δυναμικό 70-80 ανθρώπων, στεγάζεται πάντα στην Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο και διοικείται από την Susan Long την κόρη του ιδρυτή της.

Αγαπημένο ρητό στην εταιρία είναι να λένε σε κάθε δύτη-τρια: ''Σε ξέρουμε, γιατί είμαστε εσύ!''


Ελλήνισε και απέδωσε: Κώστας Ανδρεάδης

Σχόλια

Τα πιο Δημοφιλή Άρθρα